Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 9% με ανάσες στο φίνις

Θετικό πρόσημο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας μετά από απώλειες 9%. Μάλλον μεικτή η εικόνα στον 20άρη. Υπεραπόδοση για Coca Cola, Τιτάνα, Εθνική, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μίας εβδομάδας που αφαίρεσε από τον Δείκτη 9% ενώ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου φτάνουν στο 64,73%.

Για πολλοστή συνεδρίαση το ενδιαφέρον στις μετοχές του 20άρη που έδωσε εικόνα δύο ταχυτήτων (Intralot, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Κύπρου, MPB, MIG στο κόκκινο, αμετάβλητη η Πειραιώς, με θετικό πρόσημο όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι), ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι στάση αναμονής τήρησε το υπόλοιπο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, όπου σημειώθηκαν καθαρά επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι αν δεν επιβαρυνθεί το κλίμα συνεχόμενα στο εξωτερικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιους είδους «year end rally» προκειμένου να καλυτερέψουν και κάπως οι αποτιμήσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση προκρίνονται επιλεκτικές τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, όμως μόνο για όσους διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το όποιο ρίσκο εμπεριέχουν ακόμα και οι τρέχουσες αποτιμήσεις.

Με αυτό το σενάριο φαίνεται να συντάσσονται και όσοι θεωρούν ότι η υψηλή ημερήσια μεταβλητότητα σε επιμέρους τίτλους πιθανόν και να είναι σημάδι αλλαγής του κλίματος.

Δυστυχώς στη Σοφοκλέους οι χαμηλοί τζίροι δεν επιτρέπουν την εξαγωγή «ασφαλών» συμπερασμάτων, όμως θα πρέπει να επισημανθεί ότι τουλάχιστον σήμερα το Χ.Α. προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί σχετικά από την αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ευνόητο είναι ότι πάρα πολλά θα κριθούν και από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, η οποία θα κινηθεί εν μέσω φημών για πιθανή πώληση της Citigroup και ίσως λαμβάνοντας υπόψη τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Dell.

Τεχνικά και όσον αφορά στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό ότι δεν απειλήθηκε η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στις 936 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να προσδιορίζεται στις 908 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στη ζώνη 968-976 και αμέσως επόμενη στις 990 μονάδες.

Επιστρέφοντας από εκεί που άρχισε το σχόλιο και συγκεκριμένα στις μετοχές του 20άρη, στους αρνητικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ (-4,98%) και Intralot (-3,86% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 9%). Ακολούθησε με αξιοσημείωτες απώλειες ο ΟΤΕ και απλά αρνητική μεταβολή για Motor Oil, Eurobank, Κύπρου, MPB και MIG.

Αντίθετα, από τους θετικούς πρωταγωνιστές ασφαλώς και ξεχώρισε το +5,76% του Τιτάνα και το +5,64% της Coca Cola, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% έκλεισαν ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Επίσης, με αξιοσημείωτα κέρδη Βιοχάλκο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εν μέσω διακυμάνσεων και εύρους 50 μονάδων (υψηλό ημέρας 1.858,44, χαμηλό 1.808,26) και έκλεισε περίπου στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης και συγκεκριμένα στις 1.826,41 μονάδες, με κέρδη 0,54%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 158 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 7,8 αφορούσαν πακέτα.

Μετά από αρκετές συνεδριάσεις οι ανοδικές μετοχές (118) περισσότερες των πτωτικών (86), ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6% έως 15%.

Ασφαλώς και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις όλοι περιμένουν κάποια αντίδραση από την Wall Street, καθώς πιθανή πτωτική διάσπαση για τον Dow Jones των 7.416 μονάδων οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 7.197 μονάδων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v