Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Οι πωλητές έδωσαν το παρών στις τράπεζες

Οι πωλητές δεν ξέχασαν ούτε σήμερα τον τραπεζικό κλάδο αποκλείοντας κάθε πιθανότητα αποστασιοποίησης του ΧΑ από την κακή εικόνα των ευρωαγορών. Απώλειες 2,8% για ΠΕΙΡ, 1,8% για ΕΤΕ. Κέρδη 1,2% για ΟΠΑΠ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η ασταμάτητη ροή των αρνητικών ειδήσεων σε συνδυασμό με κατακερματισμένη ψυχολογία δεν δίνουν ούτε δικαίωμα ανάσας στις Αγορές.

Έτσι και σήμερα, σαν να μην έφθανε η ανακοίνωση της BASF σύμφωνα με την οποία θα προχωρήσει σε κλείσιμο 80 εργοστασίων λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και η οποία έστειλε στα τάρταρα τον DAX, ήλθαν και τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 61 ετών εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, κυρίως λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της Αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο δείκτης τιμών υποχώρησε 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας έτσι τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Φεβρουάριο του 1947. Υπενθυμίζεται πως το Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος το Σεπτέμβριο.

Επίσης, οι ενάρξεις κατασκευής νέων οικιών μειώθηκαν 4,5% τον Οκτώβριο, στις 791.000 κατασκευές. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ στην καταμέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 780.000 νέες κατοικίες.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η όποια ανάκαμψη αν και όποτε έλθει θα φανεί πρώτα στις Αγορές εμπορευμάτων, όμως τουλάχιστον για σήμερα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές σημαντική κινητικότητα και κέρδη καταγράφει η τιμή του χρυσού.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους που σήμερα έκανε μία τουλάχιστον φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από την κακή εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, δυστυχώς προς το τέλος οι πωλητές έδωσαν το παρόν στον Τραπεζικό κλάδο και ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων, κάτι που είχα να συμβεί από τις 27/10/08.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν την ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται πρόσημα και διαθέσεις και συνιστούν αποχή σε όσους συνεχίζουν τις κινήσεις trading χωρίς να διαθέτουν αυξημένα αντανακλαστικά, αλλά και όσους διαθέτουν σχετική ρευστότητα αλλά έχουν περιορισμένο ορίζοντα τοποθετήσεων.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό το ότι έκλεισε υψηλότερα από την στήριξη των 1882 μονάδων, καθοδική διάσπαση της οποίας θα βάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου, αν όχι ακόμα χαμηλότερα (τουλάχιστον σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο).

Και η εξήγηση για αυτό το τελευταίο δείχνει μάλλον απλή για μία Αγορά που έχει υποστεί συντριπτικές απώλειες και δεν μπορεί να δώσει ούτε την στοιχειώδη αντίδραση.

Λίγοι οι “πράσινοι” και πολλοί οι “κόκκινοι” τίτλοι στον 20αρη.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν ΟΠΑΠ (+1,29%), Κύπρου (+1,05%) και Motor Oil (+0,49%).

Αντίθετα αρνητικότερος πρωταγωνιστής η MIG (-4,40%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν Alpha Bank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, και Τιτάνας. Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Eurobank, MPB και αρνητικό πρόσημο για τον Ελλάκτωρα.

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ένα πρώτο βύθισμα μέχρι τις 1905,47 μονάδες, προσπάθεια αντίδρασης που τον έφερε μέχρι τις 1945,03 μονάδες, από εκεί και πέρα πήραν τον λόγο οι πωλητές, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1892,32 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 1897,07 με απώλειες 1,46%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφθασε τα 148 εκατ. από τα οποία τα 6,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Υποφερτή (τηρουμένων των αναλογιών) η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές έναντι 129 πτωτικών και 23 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 9,84%.

Εννοείται ότι για πολλοστή φορά πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v