Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιχείρηση αντίδρασης χωρίς ...τράπεζες

Αφορμές για ανάσα αναζητούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε νέες… τροποποιήσεις για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ προχωρά ο Γ. Αλογοσκούφης, με ζητούμενη την αντίδραση κυρίως των ξένων που παραμένουν πωλητές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αφορμές για ανάσα αναζητούν στη Σοφοκλέους. Προϋποθέσεις για να κινηθούν κόντρα στη μεσοπρόθεσμα καθοδική τάση και να ανταπεξέλθουν στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Τραπεζικοί κύκλοι και ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί πόλοι, όπως φαίνεται και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία, είναι σταθεροί αγοραστές τις τελευταίες εβδομάδες, απορροφούν δηλαδή την προσφορά που βγαίνει κυρίως από τους ξένους.

Χθες το βράδυ η Wall Street έδωσε μια καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση της τάξης του 1,8% που συντηρεί τον Dow Jones υψηλότερα των 7.500 μονάδων καθώς χθες διαμορφώθηκε στις 8.427,67 μονάδες.

Όμως, στο ΧΑ έχουν διαμορφωθεί εγγενείς φυγόκεντρες δυνάμεις γύρω από τον τραπεζικό πόλο, με την επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα των ξένων να επιτείνεται κάθε φορά που το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να… τροποποιήσει κάτι στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη γίνεται λόγος για δικαίωμα αρνησικυρίας στη διανομή μερισμάτων τραπεζών, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας. Αυτό χωρίς να χρειάζεται να αιτιολογηθεί ότι η τράπεζα καθίσταται αφερέγγυα ή θίγονται τα δικαιώματα των καταθετών της.

Θα φανεί σήμερα, από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, πως υποδέχονται αυτή τη νέα… τροποποίηση ορισμένοι ξένοι, οι οποίοι μέχρι και την Παρασκευή είχαν άλλες διαβεβαιώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μένει να φανεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης ποια μπορεί να είναι η τύχη της χθεσινής προσπάθειας που καταβλήθηκε σχεδόν στο κλείσιμο της συνεδρίασης με την απορρόφηση 650.000 και πλέον μετοχών της Εθνικής από χαμηλότατες τιμές προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες στο -4,6% και στα 14,12 ευρώ η τιμή.

Η Εθνική χάνει 27,2% τις τελευταίες επτά ημέρες, ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις άλλες τρεις μεγάλες του κλάδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Ωστόσο, εμείς από χθες επιμένουμε στην… αποτραπεζοποίηση του FTSE 20, ακριβώς έτσι όπως μας μετέφεραν την προσπάθεια που καταβάλουν συγκεκριμένοι επενδυτικοί κύκλοι να ποντάρουν στο μη τραπεζικό κομμάτι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η αποτίμηση του ΟΠΑΠ διαμορφώνεται στα 6,424 δισ. ευρώ, όταν της Πειραιώς περιορίζεται πλέον στα 2,544 δισ. ευρώ. Του ΟΤΕ φθάνει στα 5,430 δισ. ευρώ, έναντι 3,693 δισ. ευρώ της Eurobank και 3,427 δισ. ευρώ της Alpha Bank. Στα 4,019 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αποτίμηση της Coca Cola, ενώ χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ υποχωρεί ο Τιτάνας (959 εκατ. ευρώ) και λίγο χαμηλότερα η Motor Oil.

Το πρόβλημα, πάντα κατά την εκτίμησή μας, όχι μόνο παραμένει στις τράπεζες, αλλά και επιτείνεται, κάτι που μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς γενικότερα, μέχρι το τέλος της περιόδου.

Δεδομένου ότι οι τραπεζικοί όμιλοι αποτιμούν τα χαρτοφυλάκιά τους σε τιμές κόστους κτήσης και όχι πραγματικής, τρέχουσας αξίας, θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στο μη τραπεζικό κομμάτι του FTSE 20. Τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v