Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Σφυροκοπούνται τράπεζες και ΟΤΕ

Απουσία αγοραστών οι σταθεροί πωλητές κυρίως στις τράπεζες οδηγούν την αγορά χαμηλότερα των 1.950 μονάδων. Επιφυλακτικοί παραμένουν για τις τράπεζες ξένοι διαχειριστές, που συνεχίζουν να… πυροβολούν μετοχές του κλάδου.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ανοιχτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές από την πλευρά κυρίως ξένων διαχειριστών φέρνουν την αγορά χαμηλότερα του σημείου συναγερμού των 1.950 μονάδων.

Μετά τα πρώτα δύσκολα 40 - 45 λεπτά της συνεδρίασης, η συνέχεια έγινε δυσκολότερη καθώς οι λιγοστοί αγοραστές αποσύρθηκαν τόσο από τη Eurobank και την Πειραιώς όσο και από τις Alpha Bank, Εθνική.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έγειρε προς τις 1.930 μονάδες και ο FTSE 20 προς τις 1.010 μονάδες, καθώς παράλληλα πλήθαιναν οι θέσεις πώλησης στα παράγωγα.

Σημειώνουμε πως σε υψηλότατο επίπεδο παραμένει ο αριθμός των δανεισμένων μετοχών, έτοιμος να πωληθεί στην πρώτη αρνητική αφορμή που θα δοθεί.

Τα αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των δανεισμένων μετοχών (της 14ης/11) βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όμως τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν μέρος της πίεσης σε όσα σηματοδοτούνται ανοιχτά πλέον στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, μιλώντας χθες στην "Καθημερινή της Κυριακής", ήταν σαφής τόσο ως προς το ότι η τράπεζα θα ενταχθεί πρώτη στο σχέδιο, όσο και στο ότι το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Εμείς από τη συνέντευξη του προέδρου της Alpha Bank κρατούμε επί λέξει αυτό που αφορά στη δημόσια διαβούλευση και συνεννόηση, των μόνων μέσων ικανών να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος παραδέχεται πως δεν τον ικανοποιεί ο βαθμός της δημόσιας διαβούλευσης και συνεννόησης. Δυστυχώς, στην πραγματικότητα δεν γίνεται διάλογος. Και δεν αναφέρεται μόνο σε επίπεδο πολιτικών. Γενικά δεν υπάρχει διάλογος. Μονόλογοι γίνονται, παραδέχεται ο ισχυρός άνδρας του ομίλου.

Οι ξένοι, από την πλευρά τους, φοβούνται το κλείσιμο της χρήσης, καθώς ειδικά οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να τιμολογήσουν -κατά το περισσότερο δυνατό- όλες τις επισφάλειες, τις υποαξίες, τα ανοίγματα των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια, τη σχέση χορηγήσεων προς ίδια κεφάλαια κ.λπ.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ορισμένοι διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι έχουν τον φόβο της τιμολόγησης των δικών τους χαρτοφυλακίων (hedge funds) στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, άντε τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Επίσης, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός κατά πόσον οι αγορές που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες από επιχειρηματίες και βασικούς μετόχους είναι ικανές να αποτρέψουν τα χειρότερα. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι βασικοί μέτοχοι είτε δεν είχαν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου των ομίλων τους παλαιότερα, είτε δεν είχαν επανεπενδύσει μέρος των μερισμάτων τους.

Αυτό γυρίζει… μπούμερανγκ στον κλάδο και στην αγορά, υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, καθώς η Eurobank υποχωρεί στα 7,06 ευρώ (-7,2%), με την αποτίμηση του ομίλου στα 3,7 δισ. ευρώ. Στα 2,7 δισ. ευρώ αποτιμάται η Πειραιώς, στα 7,5 δισ. ευρώ η Εθνική, στα 3,6 δισ. ευρώ η Alpha Bank.

Η συνεχιζόμενη απαξίωση της χρηματιστηριακής θέσης των τραπεζών αναδεικνύει άλλες εταιρίες του 20άρη, με πρώτο και καλύτερο τον ΟΠΑΠ στα 6,2 δισ. ευρώ, τον ΟΤΕ στα 5,5 δισ. ευρώ, ακόμη και την ΔΕΗ στα 2,1 δισ. ευρώ, παρά τις συντριπτικές απώλειές της από την αρχή του έτους. Αυτές οι ανακατατάξεις οδηγούν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του FTSE 20, καθώς ενισχύεται η στάθμιση, για παράδειγμα, της μετοχής του ΟΠΑΠ, τη στιγμή που εξασθενεί η βαρύτητα τραπεζικών μετοχών.

Και αυτό από μια άποψη είναι καλό για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v