Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Τι σχολιάζουν οι ΑΧΕ για την επόμενη μέρα

Αναμενόμενη... έκπληξη φαίνεται ότι προκάλεσε στους αναλυτές η κίνηση της Alpha Bank να ενταχθεί στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών.

Alpha: Τι σχολιάζουν οι ΑΧΕ για την επόμενη μέρα
Αναμενόμενη... έκπληξη φαίνεται ότι προκάλεσε στους αναλυτές η κίνηση της Alpha Bank να ενταχθεί στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών, αφού οι ανάγκες ρευστότητας φαίνεται να το απαιτούσαν, αλλά η συμμετοχή του Δημοσίου θα αλλάξει τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου.

Δεδομένης της ρευστότητας της τράπεζας δεν αποτελεί έκπληξη η είσοδός της στο σχέδιο στήριξης, επισημαίνει η Εθνική P&K, τονίζοντας ότι τα δάνειά της είναι περισσότερα από ό,τι οι καταθέσεις της και ότι πιθανότατα διαθέτει περισσότερο από ένα δισ. ευρώ που έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης εντός του 2009.

Από την άλλη πλευρά η χρηματιστηριακή δηλώνει έκπληξη για την πρόθεση της Alpha Bank, να παραχωρήσει προνομιούχους τίτλους στην κυβέρνηση. Η τράπεζα έχει Tier I και μια τέτοια κίνηση δεν ήταν αναμενόμενη, επισημαίνεται, ενώ προβλέπεται ότι περισσότερες τράπεζες θα ακολουθήσουν.

"Αραίωση" της μετοχικής σύνθεση για τους σημερινούς μετόχους της Alpha Bank θα επιφέρει η συμμετοχή της τράπεζας στο σχέδιο, αναφέρει η Marfin Analysis. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως είναι ακόμη πρώιμο να γίνει εκτίμηση της κίνησης, με δεδομένο ότι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, βρίσκεται σε διαδικασία υποβάθμισης των εκτιμήσεών της για την Alpha Bank και για τον κλάδο γενικότερα, ενώ προς το παρόν διατηρεί τη σύσταση"hold" για τον τίτλο.

Η κίνηση ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες τράπεζες για να λάβουν μέρος στο σχέδιο, αναφέρει η Proton Bank, που επισημαίνει πως οι δηλώσεις οι οποίες συνόδευσαν την απόφαση μειώνουν την πιθανότητα πραγματοποίησης των σεναρίων που θέλουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v