Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σημείο "συναγερμού" οι 1.950 μονάδες

Περίπου 17 μονάδες πάνω από τα χαμηλά των 1.953 μονάδων βρίσκει μέχρι στιγμής στήριξη η αγορά. Απώλειες 2% για Eurobank, Πειραιώς, Alpha, στα 15,4 ευρώ η Εθνική. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, MIG, Βιοχάλκο σώζουν τα προσχήματα στον 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δεν περίμεναν κάτι καλύτερο οι παράγοντες της αγοράς από την εικόνα που παρουσιάζει από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.

Χαμηλότερες τιμές μέχρι και τα επίπεδα των 1.970 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, περίπου 17 μονάδες υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 13/11.

Με συναλλαγές σαφώς λιγότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων δυο εβδομάδων, καθώς οι πωλητές αν και περιορισμένοι σε έκταση, δεν βρίσκουν επαρκείς αγοραστές, τουλάχιστον σε Alpha Bank, Εθνική, αλλά κυρίως Πειραιώς, Eurobank.

Στα 7,40 ευρώ η Eurobank με απώλειες 2,6%, στα 8,68 ευρώ η Πειραιώς 2,5% χαμηλότερα, στα 15,44 ευρώ η Εθνική (-1,9%), μετρά απώλειες όσο και η Alpha Bank που υποχωρεί προς τα 9,14 ευρώ.

Δεδομένης της περιορισμένης συναλλακτικότητας, ο 20άρης επιχειρείται να κινηθεί κοντά στις 1.050 μονάδες, με τον ΟΤΕ να βάζει και σήμερα «πλάτη» στα 11,88 ευρώ, όπως η MIG στα 3,26 ευρώ και λιγότερο η ΔΕΗ στα 9,04 ευρώ. Στα 4,02 ευρώ διαμορφώνεται η Βιοχάλκο.

Οι πωλητές όμως, αν και μετρημένοι, παραμένουν σταθεροί στη μετοχή της Coca Cola που διαμορφώνεται στα 10,52 ευρώ (-2,8%), στη Forthnet που υποχωρεί 5,4% στα 1,06 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές 253.000 τεμαχίων, αλλά και σε Alapis (στα 1,27 ευρώ), Μηχανική (στα 1,53 ευρώ), Σιδενόρ (στα 3,30 ευρώ).

Υποτονική, άνευρη χωρίς… ουσία η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, με σχετικά υψηλές συναλλαγές στη μετοχή της Creta Farm (στα 4,06 ευρώ), Βιοτέρ (στα 0,34 ευρώ), Proton Bank (στα 0,85 ευρώ), Ελλάκτωρ (στα 4,06 ευρώ), Intralot (στα 4,74 ευρώ).

Εχοντας θέσει από την αρχή τον πήχη χαμηλότερα, τουλάχιστον για τις τράπεζες του 20άρη, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς κρίνεται λίγο ως πολύ αναμενόμενη.

Το πρόβλημα θα επιμείνουμε πως παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, καθώς όσο βαίνουμε προς το τέλος της χρήσης θα πρέπει να κλείσουν ένας σωρός από ανοικτά θέματα. Από τον… εξωραϊσμό της καθαρής θέσης των ιδρυμάτων, την ορθολογική αποτίμηση των θυγατρικών χαρτοφυλακίων τους, την εμφάνιση των υποαξιών που προκύπτουν από την συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών (αφορά κυρίως τις αγορές ιδίων μετοχών), μέχρι τους τρόπους χρηματοδότησης της παρουσίας τους στις όλο και πιο προβληματικές αγορές χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Κρατάμε ως ενθαρρυντική ένδειξη τη μη υποχώρηση, ακόμη, του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.953,8 μονάδων, περιοχή που αρκετοί αναλυτές και διορατικοί παίκτες της αγοράς Παραγώγων θεωρούν «κλειδί» για τις επόμενες ημέρες. Για λόγους ευνόητους και γνωστούς στον καθένα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v