Έρμαιο των τάσεων στις αγορές παραμένει το ΧΑ

Με τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών στο απώγειο και αφού φαίνεται να αποφεύχθηκε η καταγραφή νέων χαμηλών, ατενίζει την ερχόμενη εβδομάδα η Σοφοκλέους. Τι είπε ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καινούργια… χαρτιά μπαίνουν στο τραπέζι, καθώς οι συνέπειες της κρίσης διαχέονται σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα των αγορών.

Ένα από αυτά αφορά στην κρίση που «διαβρώνει» και τον κλάδο της τεχνολογίας, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr. Η ανακοίνωση των δύο μεγαλύτερων εταιριών κατασκευής προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, των Hewlett-Packard και Dell, ανοίγει ακόμη ένα παράθυρο στα όσα θα πρέπει να προσμετρούν οι επενδυτές στη συνέχεια.

Ένα άλλο έρχεται επίσης από την αμερικανική αγορά και αναφέρεται στην κλιμάκωση, από τον Λευκό Οίκο, της εποπτείας παραγώγων, μιας διάθεσης που αργά ή γρηγορότερα θα περάσει στην Ευρώπη, θα φτάσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ένα νέο… χαρτί είναι αυτό που αφορά στην μεταβλητότητα πλέον μετοχών του FTSE, με πρώτη και καλύτερη την μετοχή της Εθνικής.

Είναι άξιο αναφοράς και προσοχής πως από τις 14/8 μέχρι και τη συνεδρίαση της 14ης/11 ο μέσος όρος ημερήσιας (ενδοσυνεδριακής) μεταβολής στη μετοχή της Εθνικής ξεπερνά το 5%. Είτε πρόκειται για ακραίες μεταβολές της τάξης του 10,48% (8/9), του 17,30% (19/9), του 16,30% (29/10), του 10,68% (4/11), είτε του -16,10% (24/10), του -12,59% (23/10), του -14,42% (17/10).

Μεταβλητότητα που παραπέμπει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τουλάχιστον για όσους είναι στην αγορά τα τελευταία 20 και χρόνια, πόσο μάλλον όταν αφορούν στον πρώτο την τάξη και την αποτίμηση των 7,8 δισ. ευρώ όμιλο της Εθνικής.

Ανάλογη μεταβλητότητα χαρακτήριζε ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό, του μεσαίου όμως -την περίοδο του 1999-2000- χώρου.

Αυτό που ουσιαστικά φαίνεται να κέρδισαν οι παίκτες την προηγούμενη εβδομάδα, διεθνώς, είναι η αποτροπή της καταγραφής νέων χαμηλών σε μία συγκυρία που οι «ανοιχτοί πωλητές» είχαν προεξοφλήσει άμεση υποχώρηση του Dow χαμηλότερα των 8.000 μονάδων.

Οι short θέσεις «κάηκαν» στην συνεδρίαση της 13ης/11 και η συντήρηση του δείκτη υψηλότερα των 8.200 μονάδων την αμέσως επόμενη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποφυγής νέων χαμηλών, σε αυτή την φάση.

Παράλληλα, στην Ευρώπη αναπτύσσεται εκ νέου εικοτολογία για μία πιθανή επόμενη μείωση των επιτοκίων. Κάτι ανάλογο διαφαίνεται, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, σε μερίδα του αμερικανικού Τύπου. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ όμως πλανάται ακόμη ένα «φάντασμα» που αφορά στην επιβίωση της General Motors. Αρκετοί είναι αυτοί που αμφιβάλουν για το αν θα σωθεί τελικά η ιστορική αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ή αν θα αφεθεί τελικά να «κλείσει».

Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως στην ίδια φάση των αγορών, οι Αμερικανοί αναθεωρούν προηγούμενες θέσεις τους για τον τρόπο διάθεσης μέρους από τα 700 δισ. δολαρίων για την σωτηρία επενδυτικών τραπεζών, θυγατρικών τους ή ακόμη και υπολειμμάτων οίκων του τύπου… Lehman.

Το γεγονός ότι αναθεωρείται ριζικά ο αρχικός σχεδιασμός και ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα διατεθεί για την διάσωση της αγοράς «πιστωτικών καρτών», της προσπάθειας συντήρησης στη ζωή εμπορικών τραπεζών, χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων, αποτελεί αναμφίβολα ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Θα αφεθούν πρακτικά να καταρρεύσουν τα κάθε λογής υπολείμματα της κάθε… Lehman, προκειμένου να σωθεί ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής οικονομίας.

Εάν συμβεί αυτό θα πρέπει να προετοιμάζονται οι αγορές για ένα τελικό κύμα εκποίησης επενδυτικών θέσεων από hedge funds και ανοιχτούς πωλητές στις αγορές παραγώγων.

------------------------------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: "Η συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ακόμα κάποια περιθώρια αναμονής καθώς η σφηνοειδής μορφή της ολοκληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Πλέον η αντίσταση έχει μετατοπιστεί στις 2.175 μονάδες συμπιέζοντας τα ανοδικά περιθώρια ενώ εξίσου συμπιεσμένο παραμένει και το περιθώριο υποχώρησης προς την ζώνη στήριξης των 1.950 μονάδων. Παρά το επιβαρημένο κλίμα στο εξωτερικό, παραμένουμε στην λογική της αναμονής και την ερχόμενη εβδομάδα, δίνοντας ένα επιπλέον πόντο στην πιθανότητα βελτίωσης των αποτιμήσεων, καθώς τα έως τώρα τεχνικά δεδομένα γέρνουν περισσότερο την πλάστιγγα υπέρ συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης.

Θετικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και όγκοι συναλλαγών οι οποίοι έχουν ενισχυθεί και από εγχώρια κεφάλαια που δεν έχουν ιδιαίτερη έφεση σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και ως εκ τούτου λειτουργούν πλέον ανασταλτικά στην απορρόφηση των έντονων πιέσεων".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.007,09 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,75%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 61,24%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 6,33%, ο Mid 40 υποχώρησε 0,58%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,02% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους επτά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τρεις εξ’ αυτών να εμφανίζουν άνοδο μεγαλύτερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι δέκα υποχώρησαν, με έξι εξ’ αυτών να καταγράφουν απώλειες άνω του 4%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (8,72%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (4,99%) και της Υγείας (3,86%) και ακολούθησαν ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,53%), με τους κλάδους των Χημικών (0,82%), της Τεχνολογίας (0,81%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (0,67%) να ακολουθούν.

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τραπεζών (-11,89%), των Τροφίμων και Ποτών (-8,54), της Ενέργειας (-7,14%), των Πρώτων Υλών (-5,12), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,75%),των Κατασκευών(-4,21%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-2,20%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Euromedica (29,81%), Τρία Άλφα (27,18%), Pasal (26,39%), Ελφίκο(23,21%), Μαξίμ-Περτσινίδης (18,75%), Ελβιεμέκ (15,48%), Κορρές (15,44%), Εικόνα-Ήχος (13,79%), Έλτον (13,79%) και Κεπένου Μύλοι (13,46%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Vell Group (-21,21%), Compucon (-20%), Alpha Bank (-19,52%), Yalco-Κωνσταντίνου (-18,18%), Κυριακίδης-FHL (-16,67%), Proton Επενδυτική Τράπεζα (-16,50%), Νίκας (-15,61%), Sciens (-14,81%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-14,77%) και Βάρδας (-14,66%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v