Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα κέρδη της Wall γεννούν προσδοκίες ανόδου

Από το -4 στο +6,7% ο Dow χθες. Υψηλότερα ξεκινά η Φρανκφούρτη, προσδοκίες για ποντάρισμα στη βραχυπρόθεσμη τάση και στην Αθήνα. Κλειδί η Εθνική και τραπεζικές μετοχές που πιέζονται τις τελευταίες συνεδριάσεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για «επέλαση ταύρων» κάνει λόγο στην πρωινή αναφορά του το Marketwatch που σημειώνει ότι το χθεσινό +552,6 μονάδες για τον Dow Jones είναι το τρίτο ισχυρότερο ποσοστό ανόδου στην ιστορία για τον συγκεκριμένο δείκτη.

Στο ίδιο δίκτυο γίνεται αναφορά για το «αμερικάνικο ράλι που τροφοδοτεί κέρδη στις ασιατικές αγορές». Πριν από λίγο στην Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε από 4,17% υψηλότερα, ενώ στην Αθήνα υπερπιεσμένοι δείκτες, μετοχές αναζητούν αφορμή για να ακολουθήσουν ακόμη ένα ράλι ανακούφισης.

Θα μείνουμε λίγο περισσότερο όμως στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, και αυτό γιατί στη μετοχή του Citigroup (9,45 δολάρια με -1,97%) σημειώθηκε ένας από τους υψηλότερους τζίρους των τελευταίων δεκαετιών. Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν τιμή-κλειδί για τη μετοχή του Citigroup τα 13 ευρώ.

Από την ίδια συνεδρίαση κρατάμε το +4,1% για το δικαίωμα της Εθνικής που διαμορφώθηκε στα 4,04 δολάρια, με υψηλό συνεδρίασης τα 4,06 δολάρια.

Στον ΟΤΕ η αντίδραση του δικαιώματος έφθασε το 8,1% στα 7,73 δολάρια, με υψηλό συνεδρίασης τα 8,28 δολάρια.

Τιμές χρήσιμες για όσα κεφάλαια αντισταθμίζουν τις κινήσεις τους σε Wall Street και χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης έρχεται από γερή διόρθωση της τάξης του 10,8% (τις τελευταίες επτά ημέρες), με την στήριξη όμως των 1.950 μονάδων να αντέχει χθες καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1.953,8 μονάδες.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς η τεχνική κίνηση βασικών δεικτών, μετοχών, δικαιώνει τον Μάνο Χατζηδάκη, ο οποίος βγήκε χθες μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της συνεδρίασης και έβαλε τον πήχη-φράγμα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε λίγο η συνεδρίαση ξεκινά από τις 1.979,8 μονάδες, με άμεσες αντιστάσεις στις 2.010,5 και 2.050,3 μονάδες.

Θα ασπαστούμε την πάγια θέση της ομάδας του eZMarket που εδώ και καιρό επιμένει πως οι ανοδικές εκλάμψεις αποτελούν μέρη τεχνικής αντίδρασης μιας αγοράς σε ξεκάθαρα πτωτική τροχιά.

Όμως σε αυτή τη φάση ποντάρουμε στην τεχνικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης, αφού όπως σημειώνει και ο φίλος elek διαμορφώνεται σχηματισμός W. Σήμερα η αγορά μπορεί να μπει σε φάση αναστροφής, του τελευταίου κύματος, σύμφωνα με τον διορατικό φίλο.

Το βάρος της αντίδρασης πέφτει εκ των πραγμάτων στην Εθνική, που μετρά υποχώρηση 20,3% το τελευταίο επταήμερο και γενναία διόρθωση από τα 19,04 ευρώ και τιμή εκκίνησης σε λίγο από τα 15,18 ευρώ.

Οι μετοχές κυρίως του ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και λιγότερο της ΔΕΗ, έδωσαν κρίσιμες μάχες τις τελευταίες ημέρες για να κρατηθεί ο 20άρης κοντά στην περιοχή των 1.050 μονάδων. Λογικά σήμερα η τάση μεταφέρεται στις «πλάτες» της Eurobank, που χάνει 15,2% (τις τελευταίες επτά ημέρες), της Alpha Bank που έχει… καταρρεύσει κατά 22,7% την ίδια περίοδο, της Πειραιώς που χάνει 18,05% και λιγότερο του MIG που έχει υποχωρήσει 10,7%.

Ένα ευρύτερο μέρος του μικρομεσαίου χώρου με αιχμή αρκετές μετοχές του FTSES 80 εκτιμούμε πως βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει καλύτερη τύχη. Αλλωστε η απόδοση του FTSES 80 είναι συγκριτικά… αξιοπρεπέστερη από αυτήν του FTSE 20, τουλάχιστον τις τελευταίες 7-10 συνεδριάσεις.

Μετοχές αυτής της κατηγορίας με διαμορφωμένη –ή υπό διαμόρφωση- ανοδική φορά μπορεί να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Από αυτή την άποψη ποντάρει κάποιος στην ανοδική φορά της Αγροτικής Ασφαλιστικής (3,26 ευρώ), της Eurodrip (0,91 ευρώ), της Lavipharm (0,99 ευρώ), της Intracom Κατασκευές (0,45 ευρώ), της Ελτον (0,64 ευρώ), Aspis (1,04 ευρώ), Κορρές (5,76 ευρώ), Ελτράκ (3,10 ευρώ), Moda Bagno (0,55 ευρώ) και ακόμη ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Πάντα βραχυπρόθεσμα ποντάρουμε στην αυριανή σύνοδο των G20 και της λογικής προεξόφλησης των προσδοκιών για αποφάσεις, ενέργειες των μεγάλων που θα έδιναν ανάσες στην διεθνή οικονομία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο η σύνοδος των G20 μπορεί να αποτελέσει καταλύτη όσον αφορά πάντα στην βραχυπρόθεσμη τάση των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v