Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ακριβό σχέδιο διάσωσης και ένα "λάθος"...

Όταν είδε ότι δεν του έβγαινε, ο Χένρι είπε "mea culpa". Είχε το θάρρος της γνώμης του και την ισχύ να την υποστηρίξει. Η "λύση"-για την ιστορία-ίσως τελικά να μην έχει και τόση σημασία όσο ο χαρακτήρας και η στάση.

Το ακριβό σχέδιο διάσωσης και ένα λάθος...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το πρόσφατο "mea culpa" (ή αλλιώς "it’s my mistake"), που εκστόμισε ο φίλτατος Χένρι Πόλσον προ διημέρου, αναφορικά με τον τρόπο "αξιοποίησης" του πακέτου 700 δισ.δολ., για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, ίσως μείωσε κατά τι τη "σκιά" του επί της αμερικανικής οικονομίας.

Αν και η Ιστορία θα είναι ο τελικός κριτής -και αυτής της υπόθεσης-, ο άνθρωπος που εγκατέλειψε την κορυφαία θέση της Goldman Sachs και του στερεώματος της Wall Street, για να αναλάβει τα ηνία της οικονομίας των ΗΠΑ, είχε τουλάχιστον το θάρρος και τη δύναμη να αναγνωρίσει το λάθος του.

Ένα "λάθος" που αντιστοιχεί περίπου σε 2,3 φορές το ελληνικό ΑΕΠ και το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως… να "βάλει κάτω από το χαλί"… αφού σε μόλις δύο μήνες αφήνει τη θέση του… για τον ομόλογό του που θα ορίσει ο Ομπάμα.

Ούτως ή άλλως, όταν προωθούσε το σχέδιό του για την εξαγορά στοιχείων ενεργητικού που είχαν "μολυνθεί" από το «οξικά της subprime, η Wall Street έκανε... πιρουέτες -το διήμερο 18-19 Σεπτεμβρίου-, πιστεύοντας ότι με το σχέδιο αυτό θα λύνονταν όλα τα προβλήματά της…

Αντίθετα, έκανε μακροβούτια όταν το Κογκρέσο απέρριπτε τη λύση που είχε προτείνει ο κραταιός Χένρι.

Παρά ταύτα, όταν ο άνθρωπος είδε ότι η πολιτική αυτή δεν απέδιδε, ύψωσε το χέρι και είπε: "Λάθος, κύριοι. Χρειάζεται άλλη λύση και ιδού αυτή είναι…".

Η στάση του δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τροφή για σκέψη για όσα διαδραματίζονται εδώ. Στη χώρα μας. Και μάλιστα όχι μόνο σήμερα, αλλά εις το διηνεκές…

Πόσους Έλληνες πολιτικούς γνωρίζετε που είχαν το θάρρος να κάνουν το ίδιο;

Να παραδεχτούν το λάθος τους;

Με την εξαίρεση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου, που είπε το ιστορικό "mea culpa" για την ιστορία του Νταβός, ποιος άλλος είχε το θάρρος της γνώμης του και την ισχύ να παραδεχτεί ότι κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική του;

Ουδείς.

Εάν η μνήμη μου με απατά, ζητώ ταπεινά συγγνώμη…

Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να υποθέσουμε ότι το σύνολο των διαφορετικών πολιτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών ήταν ορθές

Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας, εξάλλου;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v