Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το μη χείρον βέλτιστον για τις τράπεζες

Σε σημείο καμπής βρίσκονται και πάλι οι αγορές, με τη Σοφοκλέους να παρουσιάζει και εγγενείς αδυναμίες. Παραμένει το πρόβλημα στον τραπεζικό κλάδο και ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή καταγραφής νέων χαμηλών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε αναζήτηση τάσης βρίσκονται και πάλι οι αγορές. Μικτά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές, ενώ σε πτωτικό άνοιγμα κατά 0,5% παρέπεμπαν τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές ξεκινούν ουσιαστικά από το επίπεδο της 30ής/10. Αυτές τις δύο εβδομάδες η αγορά κυμαίνεται μεταξύ των 1.953,8 και των 2.303,6 μονάδων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ζητούμενη για τη συνέχεια είναι η επιβεβαίωση του συγκεκριμένου εύρους διακύμανσης που αποτρέπει, αν μη τι άλλο, την περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τα χαμηλά έτους.

Σε αυτό το διάστημα η Εθνική έχει γράψει χαμηλή τιμή στα 14,96 ευρώ και μέγιστη στα 20,50 ευρώ, ξεκινά σήμερα από τα 15,72 ευρώ και προφανώς μέλημα είναι η μη υποχώρηση σήμερα και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα από αυτή τη στήριξη.

Κάτι ανάλογο ισχύει για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών του 20άρη, κατ’ επέκταση βεβαίως και του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένης της συγκυρίας και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά, κέρδος θα πρέπει να θεωρείται η μη καταγραφή νέων χαμηλών σε αυτή τη φάση.

Το ενδεχόμενο της προσέγγισης των 2.303 μονάδων το… αφήνουμε για αργότερα και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν ανάλογοι καταλύτες.

Κατά την κοινή εκτίμηση, πρόβλημα του Χ.Α. παραμένουν οι τράπεζες για τους λίγο έως πολύ γνωστούς λόγους.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Ιωάννης Κωστόπουλος σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, όπως αυτή περιγράφεται στις… πληγές των τραπεζών και το αμαρτωλό σχέδιο, σε σχετικό άρθρο του κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Ειδικότερα, η παράμετρος που αφορά στη στήριξη της ανάπτυξης αρκετών ομίλων σε τιτλοποιήσεις και σε ομολογιακά δάνεια μόνο αμελητέα δεν είναι.

Εάν μάλιστα αυτή συνδυαστεί με τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν λόγω έκθεσης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης τα ελληνικά ιδρύματα, τότε δεν διακρίνουμε ουσιαστικό λόγο για να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Επιπλέον, κρατάμε στα υπ’ όψιν μια λεπτομέρεια που σχετίζεται με τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανούν από την αρχή του χρόνου τα ιδρύματα για αγορά ιδίων μετοχών στην προσπάθεια στήριξης των εισηγμένων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v