Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Κινητικότητα για τράπεζες

Πολιτικές πιέσεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση των κανόνων ρευστότητας στις τράπεζες. Παράπονα χρηματιστηριακών παραγόντων για την πορεία της Κοινής Πλατφόρμας του ΧΑ με το ΧΑΚ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κύπρος: Κινητικότητα για τράπεζες
Πολιτικές πιέσεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση των κανόνων ρευστότητας στις τράπεζες - Παράπονα χρηματιστηριακών παραγόντων για την πορεία της Κοινής Πλατφόρμας Χ.Α. - ΧΑΚ.

Πολιτικές πιέσεις -και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια- ασκούνται πλέον προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθ. Ορφανίδη, προκειμένου ο τελευταίος να χαλαρώσει τους όρους ρευστότητας προς τις εμπορικές τράπεζες και έτσι να εισρεύσει πρόσθετο χρήμα στην αγορά.

Η κυπριακή κυβέρνηση -ευρισκόμενη σε ευνοϊκή μακροοικονομική θέση με δημοσιονομικό πλεόνασμα και δείκτη δημόσιου χρέους στο 49%- εξήγγειλε πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 52 εκατ. ευρώ για το 2009.

Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί σε έργα υποδομής, σε κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων και σε κάποιες άλλες παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση της προβολής της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Δεχόμενος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παράπονα των παραγωγικών τάξεων ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό προς αυτές, προτίθεται να δρομολογήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε να εξεταστεί εκ νέου το θέμα της ρευστότητας.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε αρνηθεί να χαλαρώσει του όρους ρευστότητας προς τις τράπεζες.

---Παράπονα για Κοινή Πλατφόρμα

Οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έχουν φουντώσει τη γκρίνια που επικρατεί στην κυπριακή αγορά σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα της Κοινής Πλατφόρμας.

Ακόμη και κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής ανόδου εκφράζονταν σημαντικά παράπονα των Κυπρίων, καθώς έβλεπαν ότι οι εκροές κεφαλαίων μέσα από την Κοινή Πλατφόρμα ήταν τελικά σαφώς υψηλότερες από τις εισροές.

Τα κεφάλαια δηλαδή που επένδυσαν οι Κύπριοι στην Ελλάδα ήταν σαφώς μεγαλύτερα από τα ελληνικά κεφάλαια που τοποθετούνταν στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, το dual listing των δύο ισχυρότερων blue chips του ΧΑΚ στέρησε από την κυπριακή αγορά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών της.

Η προϋπάρχουσα γκρίνια εντείνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, εξαιτίας της γενικότερης συγκυρίας οι όγκοι των συναλλαγών διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Και δεύτερον, γιατί τελικά δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι σήμερα η προσέλκυση και άλλων χρηματιστηρίων στην Κοινή Πλατφόρμα.

---Προσδοκίες από τη Ρουμανία

Η μόνη θετική εξέλιξη που φαίνεται να δρομολογείται είναι οι συζητήσεις για συνεργασία μεταξύ του ΧΑΚ και του Χρηματιστηρίου της Ρουμανίας. Συγκεκριμένα, γίνονται προσπάθειες για να καμφθούν κάποια τελευταία νομικά εμπόδια, προκειμένου να επιτραπεί το dual listing μεταξύ των δύο αγορών.

Έτσι, μια ρουμανική εταιρία που θα διαπραγματεύεται παράλληλα και στο ΧΑΚ, θα αποκτά "θέα" μέσω της Κοινής Πλατφόρμας και στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v