Eλλάς Ελλήνων μπαταχτσήδων!

Οι τράπεζες μπορούν να κατηγορηθούν για πολλά πράγματα. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να συνταχθεί η κοινωνία με εκείνους που απειλούν όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και την εθνική οικονομία.

Eλλάς Ελλήνων μπαταχτσήδων!
Σε άλλες εποχές το νέο θα είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητο.

Όμως, την εποχή που διανύουμε το νέο έγινε αφορμή για να βγάλουν ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η υπουργός απασχόλησης, να απολύσει μια μεγάλη τράπεζα το αρμόδιο στέλεχος και να παραιτηθεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφερόμαστε στην επιστολή της αρμόδιας υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας προς τον ΟΕΚ (Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) με την οποία γνωστοποιούσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την είσπραξη των χρωστούμενων από δικαιούχους που είχαν σταματήσει να αποπληρώνουν τα δάνεια τα οποία είχαν πάρει.

Πρόκειται για επιστολή ρουτίνας που αποστέλλεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την Εθνική Τράπεζα, π.χ. κάθε εξάμηνο στον ΟΕΚ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δάνεια του ΟΕΚ έχουν μια ιδιαιτερότητα υπό την έννοια ότι δίνονται σε εργαζομένους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Αυτό από μόνο του επιβάλλει πιο προσεκτική αξιολόγηση κάθε περίπτωσης λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, η οποία όμως ακόμη δεν είναι τόσο άσχημη όσο την περιγράφει σημαντική μερίδα του Τύπου.

Κι από την άλλη, ελλοχεύει ο κίνδυνος το μήνυμα που έστειλε το πολιτικό σύστημα και εν δυνάμει η διοίκηση της Εθνικής να παρερμηνευτεί, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ο λόγος είναι πολύ απλός:

Όλοι οι δανειολήπτες δεν βρίσκονται στην ίδια θέση.

Παραδοσιακά ένα σχετικά μικρό ποσοστό αντιμετωπίζει δυσκολίες να τα φέρει βόλτα, όμως η πλειονότητα τα καταφέρνει, παρότι πρέπει να κάνει οικονομίες από αλλού.

Στα στεγαστικά δάνεια το ποσοστό εκείνων που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους για πάνω από 90 μέρες δεν ξεπερνά το 4% του συνόλου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στα καταναλωτικά δάνεια το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο.

Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι το πραγματικό ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση είναι μεγαλύτερο από το επίσημο, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Εκείνοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια για διαφόρους λόγους αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο των δανειοληπτών.

Το ποσοστό θα ήταν πιθανόν ακόμη μικρότερο αν ορισμένες τράπεζες ακολουθούσαν χρηστές μεθόδους και δεν δάνειζαν ή δεν πρόσφεραν πιστωτικές κάρτες σε ανθρώπους, π.χ. σε ανέργους, που αντικειμενικά δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Όμως, εδώ που φτάσαμε ελλοχεύει ο κίνδυνος να λάβουν όλοι το μήνυμα και όχι μόνο όσοι δανειολήπτες έχουν πραγματικά πρόβλημα, ότι μπορούν να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις στο δάνειο που έχουν πάρει γιατί θα τύχουν υποστήριξης από το πολιτικό σύστημα και από μέρος του Τύπου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ιδρύσουν και σύλλογο, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Θα πρόκειται για τους επονομαζόμενους μπαταχτσήδες που στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας της Πολιτείας θα ενεργούν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον.

Ούτε όμως οι τράπεζες ούτε η εθνική οικονομία χρειάζονται κάτι τέτοιο που θα αποτελεί προσβολή τόσο για τους πολλούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όσο και για τους λίγους που εξαιτίας ειδικών λόγων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μιζέρια φέρνει γκρίνια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια τέτοια κατάσταση ενθαρρύνοντας αγόγγυστα τους εν δυνάμει μπαταχτσήδες με την άκριτη υιοθέτηση θέσεων που ευνοούν τη μη πληρωμή των δόσεων από οποιονδήποτε.

Aν συμβεί κάτι τέτοιο, θα το πληρώσουμε όλοι μας και όχι μόνο οι τράπεζες.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v