Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα "αποκάλυψης" στη Σοφοκλέους

Με τον 20άρη να διαμορφώνει αρνητικό κλίμα και τις τράπεζες να ηγούνται της πτώσης το ΧΑ δεν είχε να περιμένει και πολλά. Προβληματίζει ο πενιχρός τζίρος. Πτώση 5,8% για ΕΤΕ, 8% για Πειραιώς. Κέρδη 1,5% για ΒΙΟΧΚ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η Citigroup ανακοίνωσε περικοπές 53.000 θέσεων εργασίας, η πρόσφατη σύνοδος των G20 δεν φάνηκε να δίνει ουσιαστικές λύσεις-προτάσεις και άφησε το διεθνές οικονομικό τοπίο θολό και βέβαια με αυτά τα δεδομένα οι αγορές αποφάσισαν να κινηθούν χαμηλότερα.

Η Σοφοκλέους σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και όχι μόνο αυτό αλλά για πολλοστή αρνητική συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα υψηλός τζίρος προκειμένου να δημιουργηθεί μια εξόχως αρνητική εικόνα.

Το περίπου μηδενικό αγοραστικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τις όποιες πωλήσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα παρατείνει την ταλαιπωρία στο Χ.Α. αλλά και ταυτόχρονα την υπεραπόδοση σε απώλειες σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήριο, όταν το γενικότερο κλίμα παραμένει αρνητικό.

Θεωρείται ότι το επόμενο «στοίχημα» είναι αν και κατά πόσο η αγορά θα κάνει retest των πρόσφατων χαμηλών του Οκτωβρίου, με τους απαισιόδοξους να θεωρούν ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα και τους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει και τον πλέον ακραίο συστημικό κίνδυνο.

Ούτε λόγος για τεχνική ανάλυση και διαγράμματα, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν κρεμάσει τελείως και δείχνουν ότι κινούνται να συναντήσουν τα πρόσφατα χαμηλά.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις από τις μετοχές του 20άρη αυτή της Alpha Bank και της MPB, οι οποίες κατά την σημερινή συνεδρίαση έδωσαν κλείσιμο χαμηλότερο από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.

Για πολλοστή συνεδρίαση αρνητικός πρωταγωνιστής ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 5,77% και αν χάσει τις 2.240 μονάδες (ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 2.270,21 μονάδες) δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις 1.978 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE μόνο η Βιοχάλκο έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες.

Πρώτη θέση στους χαμένους για την Πειραιώς (-8,09%), ενώ ακολούθησαν Τιτάνας (-6,10%) και Κύπρου (-6,93%). Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν Eurobank και MPB, και του 3% MIG, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια. Με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν την συνεδρίαση ΟΠΑΠ, Motor Oil, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης χωρίς περιθώρια για τους αισιόδοξους κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1.897,1 μονάδες και δίνοντας σχετική αντίδραση μετά τις 16:00 έκλεισε τελικά στις 1.921,96 μονάδες, με απώλειες 4,24%, ενώ ο φτωχός τζίρος περιορίστηκε κάτω από τα 136 εκατ. ευρώ από τα οποία μάλιστα τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μία ακόμα εικόνα καταστροφής η τελική αναλογία ανοδικών (33) – πτωτικών μετοχών (190), ενώ 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 8% έως 20%.

Περιττό να τονιστεί ότι το ενδιαφέρον για πολλοστή φορά μεταφέρεται στην Wall Street, όπου ο Dow Jones καλείται να κρατήσει τις 8.300 μονάδες και σε ακρότητα τις 8.000 μονάδες, για να μην επανέλθουν εκ νέου τα σενάρια τρόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v