Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος: Τα υπέρ και τα κατά από τη MiFiD

Η MiFID έθεσε της βάσεις για νέες μορφές δραστηριότητας γεγονός που είναι θετικό ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, εάν η αύξηση του ανταγωνισμού έχει αποβεί εις
όφελος των επενδυτών τόνισε ο κ. Σπ. Καπράλος.

Καπράλος: Τα υπέρ και τα κατά από τη MiFiD
Τις επιφυλάξεις του αναφορικά με την επίδραση της MiFiD στον ανταγωνισμό των επενδυτών και στην αδιαφάνεια των συναλλαγών εξέφρασε ο Σπ. Καπράλος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον 1 χρόνο λειτουργίας της MiFiD. 

Όπως τόνισε ο ίδιος η MiFID έθεσε της βάσεις για νέες μορφές δραστηριότητας γεγονός που είναι θετικό ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, εάν η αύξηση του ανταγωνισμού έχει αποβεί εις
όφελος των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο οι Διαχειριστές Αγοράς συμμορφώνονται με το θεσμικό πλαίσιο της MiFID, και παράλληλα βοηθούν τους πελάτες τους και προσφέρουν νέες υπηρεσίες.

«Στο νέο αυτό περιβάλλον, οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της εκτέλεσης συναλλαγών, τη διαφάνεια στις αγορές, την ουδετερότητα εναλλακτικών πλατφόρμων  συναλλαγών, καθώς και με την ισοτιμία των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές» τόνισε ο κ. Καπράλος.

Παράληλλα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η αδιαφανής ρευστότητα (dark liquidity) έχει αυξηθεί, καθώς πολλές αδιαφανείς δεξαμενές ρευστότητας / ΠMΔ και τράπεζες λειτουργούν πλατφόρμες διενέργειας OTC συναλλαγών.

"Υπάρχει σήμερα πολύ μεγάλη διαφοροποίηση ως προς τις υφιστάμενες πλατφόρμες συναλλαγών. Ορισμένες παρέχουν διαφάνεια, άλλες όχι. Το ερώτημα που τίθεται επομένως είναι το εξής: δραστηριοποιούνται όλοι σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες;

Στην περίπτωση των Οργανωμένων Αγορών και των Πολυμερών Μηχανισμών Διαπραγμάτευσης, εκτιμώ ότι η συνολική απάντηση είναι θετική. Θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει ότι στην πράξη, οι διαχειριστές Οργανωμένων Αγορών υπόκεινται σε αυστηρότερη εποπτεία από ότι οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που διαχειρίζονται ΠΜΔ.

Σε γενικές γραμμές, όμως, ο ΠΜΔ λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες, έτσι ένας αδιαφανής ΠΜΔ επωφελείται των εξαιρέσεων από τις υποχρεώσεις προ-συναλλακτικής διαφάνειας που προβλέπει η MiFID. Το γεγονός αυτό είναι σύννομο, εφόσον η εν λόγω εξαίρεση εφαρμόζεται σωστά και με συνέπεια σε όλη την Ευρώπη και σε όλες τις Οργανωμένες Αγορές και Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης" τόνισε ο κ. Καπράλος.

"Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες εφόσον δεν εγγραφούν ως Συστηματικοί Εσωτερικοποιητές δεν υπέχουν υποχρεώσεις προ-συναλλακτικής διαφάνειας. Το μεγάλο «στοίχημα» της MiFID ήταν η ορθή ρύθμιση αυτού ακριβώς του πεδίου, και το λόγο αυτό αναλώθηκε τόσος χρόνος στον σχεδιασμό του πλαισίου για τους Συστηματικούς Εσωτερικοποιητές.

Ποιος όμως μπορούσε να διαβλέψει ότι ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της MiFID, θα υπήρχαν μόλις 11 Συστηματικοί Εσωτερικοποιητές; Το στοιχείο αυτό πράγματι προκαλεί έκπληξη, αρκεί όμως κανείς να παρατηρήσει την ενίσχυση του όγκου εργασιών των συστημάτων αντιστοίχισης που λειτουργούν οι διαμεσολαβητές, που δεν αποτελούν ούτε Συστηματικούς

Εσωτερικοποιητές ούτε ΠΜΔ, και επομένως εκπίπτουν από τις σχετικές υποχρεώσεις προ-διαπραγματευτικής διαφάνειας που ορίζει η MiFID . Στην περίπτωση αυτή εκτιμώ ότι έχουμε τη δραστηριότητα στην οποία στοχεύουν οι κανόνες της Εσωτερικοποίησης, χωρίς όμως τους ίδιους τους κανόνες.

Επομένως φαίνεται ότι διάφοροι παίκτες της αγοράς αναλαμβάνουν παρόμοιες δραστηριότητες, αλλά ενώ ορισμένες υπάγονται σε κανόνες, άλλες παραμένουν στο απυρόβλητο. Είναι λυπηρό ότι, παρά το σημαντικό χρόνο που δαπανήθηκε επί του ζητήματος της ισότητας των συνθηκών ανταγωνισμού κατά την διαπραγμάτευση του πλαισίου της MiFID, παραμένουμε σήμερα στο αποτέλεσμα αυτό", υπογράμμισε ο κ. Καπράλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v