Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ανοιχτή πληγή οι τράπεζες

Συνεχίζουν να πληγώνουν την αγορά οι σταθερές πωλήσεις - πίεση σε τραπεζικές μετοχές. Σταθερά κάτω από το σημείο συναγερμού των 1.950 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, απώλειες μέχρι 9% για τραπεζικά χαρτιά του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε τροχιά διόρθωσης η πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες στη ζώνη των αναδυόμενων χρηματιστηρίων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί μέχρι 2,2%, ενώ τα συμβόλαια του Dow Jones παραπέμπουν σε πτωτικό κατά 0,96% άνοιγμα του Δείκτη προς τις 8.290 μονάδες.

Αυτά αφορούν στον διεθνή περίγυρο της Σοφοκλέους, με την ελληνική αγορά να έχει να αντιπαλέψει πρόσθετες εγγενείς αδυναμίες και προβλήματα.

Βαρίδι παραμένουν βεβαίως οι τράπεζες, με τις διάφορες πλευρές να αντιπαρατίθενται πλέον όλο και πιο ανοικτά για την ουσία του ζητήματος.

Από την Κύπρο, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών της μεγαλονήσου, εκφράζονται ανοικτές αντιδράσεις για μεταφορά καταθέσεων, ενώ διευκρινίσεις για την παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς στη μεγαλόνησο δίνονται από κύκλους του ομίλου στο Euro2day.gr.

Η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Alpha Bank στην «Καθημερινή της Κυριακής» συντηρεί... φωτιές στον κλάδο, ενώ η ING δίνει σύσταση "πώλησης" για την Εθνική με τιμή-στόχο τα 12,8 ευρώ και "αγορά" για Alpha Bank, Πειραιώς.

Σε αυτή τη συγκυρία ο αντιπρόεδρος της Marfin κ. Ανδρέας Βγενόπουλος παρεμβαίνει εκ νέου στο θέμα του σχεδίου στήριξης των τραπεζών και της οικονομίας. Σε σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, αφήνονται αιχμές για τον τρόπο χρησιμοποίησης των κεφαλαίων - διευκολύνσεων του περίφημου πλέον πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

Είναι λογικό, λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες κυρίως ξένοι διαχειριστές και περισσότερο εκείνοι των επιθετικών χαρτοφυλακίων, να εκποιούν μαζικά μετοχικές θέσεις τους.

Συνεχίζουν σε τράπεζες, όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 5% - 6%, ωστόσο δεν περιορίζονται στον κλάδο, καθώς ρευστοποιούν με εντολή μηδενισμού του χαρτοφυλακίου τους (εντολές sell to zero) σε τίτλους άλλων εταιριών του 20άρη, αλλά και του FTSEM 40.

Πωλήσεις σε ΟΤΕ (στα 11,06 ευρώ με -6,1%), Coca Cola (στα 10,32 ευρώ με -4,6%), ανοικτό ξεπούλημα στη Forthnet που χάνει 12,5% στα 0,98 ευρώ και επίμονες πωλήσεις σε Σιδενόρ (-6,6%), Τιτάν (-5%), Βιοχάλκο (-3,5%), ΓΕΚ (-7%), αλλά και σε Μηχανική, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Σφακιανάκης, Σαράντης, Φουρλής, Folli Follie, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου και πλειάδας ακόμη μετοχών.

Κατά την εκτίμησή μας η παράταση χρόνου-ζωής που περίμενε η αγορά, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα, υποχωρεί, καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει να χάνει τις 1.950 μονάδες. Αυτό γιατί ενδεχόμενη επιβεβαίωση σήμερα-αύριο της καθοδικής φοράς βασικών δεικτών-μετοχών, θα επέτεινε περισσότερο τις αναγκαστικές πωλήσεις δημιουργώντας εμπλοκή και σε αρκετούς κωδικούς Ελλήνων παικτών, οι οποίοι επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να στηρίξουν τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιριών του 20άρη και του FTSEM 40.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 14,78 ευρώ (-5,9%), η Πειραιώς κινδυνεύει να χάσει τα 8 ευρώ (-9,2%), η Eurobank τα 7 ευρώ (-6,9%), ενώ 7% χάνει η Κύπρου στα 3,76 ευρώ, περίπου 5% η Alpha Bank στα 8,86 ευρώ και οι πωλήσεις συνεχίζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v