Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παραμένουν στην "πρέσα" οι τράπεζες

Οι παράμετροι ταλαιπωρίας που πιέζουν ειδικά τις τράπεζες στο ΧΑ δεν έχουν εκλείψει. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας περαιτέρω υποχώρησης, με τη προοπτική της αντίδρασης να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από έξωθεν βοήθεια.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον ρυθμό των εταιρικών κερδών κινούνται οι ξένες αγορές,  ενώ η Σοφοκλέους, απέναντι σε όσα συμβαίνουν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Σε ένα απρόσμενα πιεστικό περιβάλλον χθες, εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για την πραγματική οικονομική κατάσταση των τραπεζικών ιδρυμάτων και τις πιθανές συνέπειες από την ένταξη των ομίλων στο… πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Κατά την εκτίμηση των ίδιων των τραπεζικών κύκλων, η επικείμενη ένταξη των ομίλων στο… πακέτο θα οδηγήσει σε μια κατ’ αρχήν αποτύπωση - καταγραφή της πραγματικής θέσης των ίδιων των τραπεζών.

Στη λογική αυτή ορισμένοι παίκτες προεξοφλούν τα χειρότερα και σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις, καθώς εκτιμούν ότι θα βρουν τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλοι, και είναι αρκετοί, πιστεύουν πως στη διόρθωση της αγοράς στην άτακτη υποχώρηση των τραπεζών από την αρχή του χρόνου έχουν προεξοφληθεί πολλά αρνητικά μαζεμένα.

Η μία πλευρά υποστηρίζει πως με απώλειες 68,4% από την αρχή του έτους για τον κλαδικό δείκτη θα πρέπει να έχει αφομοιωθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων για την τρέχουσα χρήση αλλά και των πρώτων τριμήνων του 2009.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που σημειώνει πως οι αρνητικές παράμετροι που μπορεί να ταλαιπωρήσουν περισσότερο τον κλάδο και τους ομίλους είναι ενεργές. Λόγω μεγέθους αναφερόμαστε στην Εθνική που υποχωρεί 68,5% από την αρχή του χρόνου και τα υψηλά των 46,9 ευρώ. Πολύ μεγάλες απώλειες, τουλάχιστον με βάση όσα προβλέπει για φέτος αλλά και για το 2009 η ίδια η διοίκηση του ομίλου.

Υπάρχουν όμως παράμετροι (έκθεση σε αγορές ΝΑ. Ευρώπης, έκθεση στην τουρκική αγορά) που παραμένουν πιεστικές όχι μόνο βεβαίως για την Εθνική αλλά και για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

Εμείς παραθέτουμε μια διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής της Εθνικής (όπως την προσεγγίζει η ομάδα του eZMarket) προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα της εισηγμένης, του κλάδου.

Συνεκτιμούμε, όπως και χθες, το πλήθος των δανεισμένων θέσεων και όσα παραθέτει σήμερα ο Dr. Money για "κοινή γνώμη, bonus και τραπεζίτες".

Από τεχνικής πλευράς, η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 1.921,9 μονάδες, μας κρατά επιφυλακτικούς για τη συνέχεια. Παρακολουθούμε την εξέλιξη μίας πτωτικής κίνησης που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να φθάσει μέχρι το 78,6% από τα υψηλά των 6.484 μονάδων (στις 17/9/1999).

Σε αυτή την περίπτωση, οι εν δυνάμει αγοραστές είτε σε αυτή είτε σε κάποια άλλη –σύντομη όμως- φάση θα μπορούν να βρουν μετοχές σε καλύτερες τιμές.

Εάν υπό προϋποθέσεις βοηθήσουν οι διεθνείς αγορές, τότε και η Σοφοκλέους θα μπορέσει να ακολουθήσει ανάλογα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Με πρώτη αντίσταση στις 1.980,3 και στις 2.007,1 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v