Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό κράτος: Σωτήρας και δυνάστης…

Αναρωτιέστε γιατί ενώ το σύμπαν οδεύει προς την ύφεση εμείς θα έχουμε ανάπτυξη 2%, σύμφωνα με τα "χειρότερα" σενάρια και έως και 2,5% βάσει προϋπολογισμού 2009; Η απάντηση είναι απλή: το κράτος.

Ελληνικό κράτος: Σωτήρας και δυνάστης…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αναρωτιέστε γιατί, ενώ το σύμπαν άπαν οδεύει ακάθεκτο προς την ύφεση, εμείς θα έχουμε ανάπτυξη 2%, σύμφωνα με τα "χειρότερα" σενάρια (διάβαζε… ΔΝΤ) και έως και 2,5%, βάσει του προϋπολογισμού, για το 2009;

Σας προκαλεί απορία η καταβαράθρωση οικονομιών όπως η αμερικανική, που θεωρείται η παγκόσμια "ατμομηχανή" και η γερμανική, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα η κρισάρα περνάει περίπου ξώφαλτσα;

Ε, λοιπόν μην ανησυχείτε καθόλου! Έχουμε... μπολιαστεί.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εξαιρετικές αντοχές σε κρίσεις, διότι απλούστατα αφορά σε έναν κύριο πελάτη. Σταθερό, πιστό και αμετακίνητο:

Στο κράτος.

Ο διαβόητος σφικτός εναγκαλισμός με τον οποίο περιβάλλει την ελληνική οικονομία το κράτος και ενίοτε την οδηγεί σε κατάσταση ασφυξίας σήμερα τη… σώζει.

Κατά τρόπο οξύμωρο, οι δυνάμεις με τις οποίες πάλευε την τελευταία πενταετία ο George, προσπαθώντας να περιορίσει τον βαθμό παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, είναι ακριβώς εκείνες που σήμερα του δίνουν σανίδα σωτηρίας, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι επί των ημερών του… το μαγαζί κατέρρευσε.

Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι -εκτός από το φάρμακο του κράτους- η ελληνική οικονομία έχει μπολιαστεί και με την απουσία αξιόλογης δραστηριότητας.

Διότι, πώς να γνωρίσεις σημαντική κάμψη εξαγωγών, όταν σε οποιαδήποτε περίπτωση… δεν εξάγεις; Και δεν εξάγεις, διότι δεν παράγεις…

Άρα, πώς να γνωρίσεις ύφεση;

Έρχεται συνάμενη - κουνάμενη και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και διοχετεύει στο... Ελλάντα και τα ωραία της κονδύλια, είτε αυτά λέγονται Γ΄ ΚΠΣ, είτε ΕΣΠΑ, είτε όπως αλλιώς θέλετε να τα ονοματίσετε, και ιδού η ανάπτυξη στο 2%!

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά…

Βέβαια, ας μην εθελοτυφλούμε. Εάν αφορά σε κάποιους αυτή η ανάπτυξη, αυτοί είναι ορισμένοι (ένας στο εξής) μεγαλοκατασκευαστές και ενδεχομένως οι τυχόν υπεργολάβοι τους.

Ο πολύς κόσμος και ύφεση θα γνωρίσει και μείωση διαθέσιμου εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης.

Διότι το μεγάλο και άκρως κακό κράτος θα συνεχίσει να του τα παίρνει κανονικά για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη…

Αυτό που όλοι απεύχονται είναι να μην προχωρήσει βαθύτερα το κακό και αρχίσουμε να έχουμε και αύξηση της ανεργίας. Αλλά και πάλι, θα έρθει να μας σώσει… το γνωστό μεγάλο και κακό κράτος-σωτήρας,  αφού ο ένας στους δύο, ούτως ή άλλως, δουλεύει γι' αυτό και ο άλλος ένας προστατεύεται από τους πλέον ανελαστικούς εργασιακούς νόμους στην Ευρώπη…

Τι να κάνουμε; Έτσι είναι.

Στη Γερμανία και στην Αγγλία δεν είναι εκεί όπου πέφτουν βροχή οι απολύσεις;

Άρα, κυρίες και κύριοι, ζήτω το κράτος!

[email protected] 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v