Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι οι τράπεζες στο ΧΑ - Σωσίβια ΔΕΗ, ΟΠΑΠ

Το 70% φτάνουν πλέον οι απώλειες των τραπεζών από την αρχή του έτους. Ανατροπές στις αποτιμήσεις των μετοχών του 20άρη, με ωφελημένους κυρίως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Στο 1 προς 3 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τουλάχιστον σήμερα η Σοφοκλέους ακολουθεί σε αρνητική απόδοση τις ευρωπαϊκές αγορές. Με τον Γενικό Δείκτη περίπου 2% χαμηλότερα στις 1.880 - 1.885 μονάδες (χαμηλό ημέρας οι 1.862,2 μονάδες), όταν στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,99%.

Σε πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν και τα συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό.

Στη δική μας αγορά οι ξένοι παραμένουν σταθερά πωλητές σε τράπεζες και σε ορισμένες εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Για τον FTSE 20 λειτουργούν αντίρροπα δύο μη τραπεζικές μετοχές, με τη ΔΕΗ στα 9,52 ευρώ (6,2%) και τον ΟΠΑΠ στα 19,70 ευρώ (2,4%).

Δεδομένης της αναδιάταξης της στάθμισης των μετοχών του 20άρη στη διακύμανση του Δείκτη, μετά τη δραματική μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζικών ομίλων, η στήριξη μέσω ΔΕΗ - ΟΠΑΠ θα πρέπει να αναμένεται συχνότερα σε περιόδους δύσκολες όπως η τρέχουσα.

Ένας αντιτραπεζικός πόλος αναδύεται μέσα από τη θεαματική αναδιάταξη δυνάμεων -σε μέγεθος κεφαλαιοποίησης- που σε κάποιον βαθμό οδηγεί στη διαμόρφωση πιο αντιπροσωπευτικής εικόνας για τον 20άρη.

Αποτελεί εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως συγκεκριμένα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα ποντάρουν σε αυτή την αλλαγή ισορροπιών του 20άρη και ενισχύουν τη θέση τους ακόμη και βραχυπρόθεσμα κυρίως στις μετοχές των ΔΕΗ - ΟΠΑΠ.

Πέραν αυτών, κατά 1,7% αντιδρά η μετοχή της Coca Cola στα 10,6 ευρώ, κατά 0,5% η Motor Oil στα 8,24 ευρώ, ενώ συγκριτικά καλύτερη είναι σήμερα η διακύμανση για Τιτάν (11,92 ευρώ), Ελλάκτωρ (4 ευρώ) και Τ.Τ. (5,20 ευρώ).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον μερικό απεγκλωβισμό ορισμένων μετοχών, όπως για παράδειγμα των εταιριών Centric που αντιδρά στο 1,01 ευρώ (6,3%), ΕΛΒΕ (0,75 ευρώ), Sciens (0,44 ευρώ), Sprider (1,32 ευρώ), Lamda Development (3,5 ευρώ), ΔΟΛ (2 ευρώ), Βωβός (14,5 ευρώ), Fashion Box (1,5 ευρώ), Σφακιανάκης (1,72 ευρώ) και λίγων ακόμη εισηγμένων.

Ωστόσο, η φορά ειδικά των τραπεζικών μετοχών παραμένει ξεκάθαρα πτωτική μεσοπρόθεσμα, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να εξαρτάται από την πορεία των ξένων αγορών.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς σε αυτή τη φάση των αγορών δεν δίνει αναπνοές κυρίως στις τράπεζες, όπου οι ξένοι παραμένουν σταθερά πωλητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v