Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βεβαρημένη" η τάση στη Σοφοκλέους

Προδιαγεγραμμένη δείχνει η πορεία των αγορών προς τα χαμηλά έτους. Συνεχίζονται οι πωλήσεις hedge funds διεθνώς και στο Χ.Α. Παραμένουν στην «πρέσα» οι τράπεζες, «παγώνουν» επενδυτικά προγράμματα ελληνικών βιομηχανιών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Έχασε τις 8.000 μονάδες ο Dow Jones με τα πονταρίσματα να προβλέπουν προσέγγιση των χαμηλών έτους για την αμερικανική αγορά. Στα 6,45 δολάρια η μετοχή της Citigroup, σταθερά κάτω από το όριο ασφαλείας των 13 δολαρίων που είχαν θέσει προ μηνός διορατικοί Αμερικανοί αναλυτές.

Εν μέρει η κατάρρευση της Citigroup αποδίδεται στην προεξόφληση της δραματικής επιδείνωσης των όρων δανεισμού του ομίλου και των επισφαλειών από επιθετικά θυγατρικά χαρτοφυλάκια που πρέπει να γράψει ο αμερικανικός οίκος.

Σε σχετικό θέμα αναφέρονται περισσότερα για τον... βυθιζόμενο αμερικανικό πρώην κολοσσό.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, τα νέα ίδια και απαράλλακτα, αρνητικά, με το σύνολο των παραγόντων (πολιτικών, οικονομικών) να αναφέρονται όλο και συχνότερα στις συνέπειες της ύφεσης.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η βραχυπρόθεσμη τάση βεβαρημένη, καθώς δεν μπόρεσε καν να σταθεί χθες ούτε μια τεχνικής μορφής αντίδραση, με τους πωλητές να επιμένουν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα συνεχιστούν οι πωλήσεις για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών και πολλών χαρτιών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Τουλάχιστον για τις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς φθάνουμε προς το τέλος του μήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υποχρέωση των hedge funds να αποτιμήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να αποδώσουν κεφάλαια σε δικαιούχους.

Βραχυπρόθεσμα η στάση μας δεν αλλάζει, καθώς παραμένει ενεργός η διαδικασία του νέου πτωτικού κύκλου μέρους της ευρύτερης κίνησης του Γενικού Δείκτη από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 1999 μέχρι και 78% χαμηλότερα.

Πρακτικά η αγορά οδηγείται προς την επιβεβαίωση (ή όχι) των χαμηλών τιμών της 24ης - 27ης/10 (και πρακτικά των 1.626 - 1.642 μονάδων). Ενδιάμεσα ασθενείς στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνονται έως και περίπου 100 μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο (1.897 μονάδες).

Προβληματικός παραμένει (και θα μείνει για καιρό ακόμη) ο τραπεζικός κλάδος, με την Εθνική (με αποτίμηση πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ) να «βλέπει» τιμές χαμηλότερες των 13,2 ευρώ, με ελάχιστα έτους και διπλό πυθμένα στα 11,40 - 11,24 ευρώ.

Δεδομένης της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον στην αγορά, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση του κ. Dr. Money, ο οποίος αποδίδει -και σε μεγάλο βαθμό ορθά κατά την εκτίμησή μας- τον ρόλο του «γαμπρού» πλέον στο Τ.Τ.

Το Τ.Τ. «παίζει» εδώ και καιρό με πλεονέκτημα έδρας, κρατικές πλάτες, δεδομένη ρευστότητα -διαθέσιμα και σταθερή επιθετική πολιτική σε χαμηλότοκα δάνεια, κάρτες και χορηγήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη συγκυρία το Τ.Τ. προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για νέες θέσεις εργασίας.

Με αποτίμηση 740 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί στο περίπου 1/5 της Alpha Bank, στο 1/5,5 της Eurobank, αλλά και στο περίπου 1/4 της Πειραιώς.

Πέραν της βραχυπρόθεσμης τάσης, που δείχνει λίγο ως πολύ… προδιαγεγραμμένη, πυκνώνουν τα σύννεφα και στον βιομηχανικό τομέα. Μετά την αιφνίδια κίνηση της Stomana να μειώσει κατά 33% την παραγωγή, να ανακοινώσει απολύσεις 300 εργαζομένων στη μονάδα της θυγατρικής της Σιδενόρ στη Βουλγαρία, έρχεται η σειρά της S&B να περικόψει επενδύσεις και κόστη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση και των δύο εταιριών, όχι μόνο τα επενδυτικά προγράμματα μετατίθενται για ευθετότερο χρόνο, αλλά «παγώνουν» και σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η Σιδενόρ ως γνωστόν έχει «παγώσει» την προοπτική συνεργασίας με τον αμερικανικό κολοσσό χάλυβα Nucor, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται η S&B όσον αφορά στην υπογραφή τελικής συμφωνίας με τη σαουδαραβική Western Way.

Οι ενδείξεις αυτές, κατά την ταπεινή εκτίμησή μας, αποτελούν έντονες ψηφίδες μιας δυσοίωνης εικόνας για τους επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v