Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ύστατη -χρυσή- λύση

Όταν όλα καταρρέουν η ανθρώπινη φύση, εκ των πραγμάτων, είναι αναγκασμένη να αναζητήσει "ασφαλές καταφύγιο". Τι προτιμότερο από τον χρυσό, που ούτως ή άλλως όλοι γνωρίζουν και όλοι εμπιστεύονται...

Η ύστατη -χρυσή- λύση
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Διέξοδο στην αέναη διαδικασία αναζήτησης της πλέον συμφέρουσας (ή, τουλάχιστον στις μέρες μας, της λιγότερο ζημιογόνου) τοποθέτησης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει για μία ακόμη φορά ο χρυσός.

Με τις αγορές να προεξοφλούν ότι η παρούσα κρίση θα βαθύνει και θα κορυφωθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στα μέσα του επόμενου έτους, για να πλησιάσει το τέλος της πιθανώς προς το 2010, η συνέχιση της πτωτικής πορείας των επιτοκίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μπεν Μπερνάκε συναγωνίζονται πλέον σε καθημερινή βάση ποιος θα ζωγραφίσει με τα μελανότερα χρώματα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και προαναγγέλλουν απανωτές μειώσεις επιτοκίων.

Ήδη, το αμερικανικό νόμισμα υφίσταται τις πιέσεις εκτιμήσεων που βλέπουν το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Fed να κατρακυλάει περί τις 75 ή και τις 50 μονάδες βάσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να τροφοδοτεί τη νομισματική κυκλοφορία με ξέφρενους ρυθμούς, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια αναζωογόνησης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην ευρύτερη οικονομία.

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κλοντ προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ, τρίτη (και τέταρτη ) κατά σειρά, καθώς προβλέπει ότι η υδρόγειος θα διέλθει τη δυσμενέστερη οικονομική κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον φίλο του, Μέρβιν Κινγκ της Τραπέζης της Αγγλίας, "να υιοθετήσει το ευρώ ανά πάσα στιγμή" μπας και μπορέσουν "χέρι-χέρι" να αντεπεξέλθουν καλύτερα στην κρίση.

Ο άνθρωπος τον οποίο όλοι κοιτούν για τη λύση, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, επιμένει, ταυτόχρονα ότι "η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει τελειώσει" και σημειώνει ότι "ακολουθεί η οικονομική κρίση", το τέλος της οποίας "βλέπει" περί το 2010… μόνο εφόσον οι απανταχού κυβερνήσεις ακολουθήσουν γενναία δημοσιονομική πολιτική αφιερώνοντας τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για τον σκοπό αυτό.

Υπό τις συνθήκες αυτές, και ενώ ο αριθμός των πτωχεύσεων και απολύσεων σημειώνει κατακόρυφη άνοδο παγκοσμίως, θα ήταν τουλάχιστον μάταιο να ψάχνει κανείς στις μετοχικές αγορές για "ασφαλές" καταφύγιο… των τοποθετήσεών του.

Για το ότι τα "μαγαζιά" θα πάρουν επάνω τους ουδεμία αμφιβολία υπάρχει.

Είναι μονόδρομος. Όμως θα τα χαρακτηρίζει η μεταβλητότητα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον…

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της σταδιακής εκτόνωσης των πιέσεων από ρευστοποιήσεις θέσεων θεσμικών επενδυτών (για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας) στην αγορά του χρυσού, αναμένεται να παρατηρηθούν και νέα υψηλά για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αυτά δεν έχουν ακόμη σημειωθεί είναι η ανάγκη κάλυψης ζημιογόνων θέσεων σε άλλες αγορές εκ μέρους θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι ρευστοποιούν, αντισταθμίζοντας έτσι τη σημαντική ζήτηση που υπάρχει για τον χρυσό από την πλευρά ιδιωτών επενδυτών.

Σταδιακή αντιστροφή της τάσης αυτής δεν μπορεί παρά να σημάνει υψηλότερες τιμές για το πολύτιμο μέταλλο.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v