Πόσο απέχει από την ύφεση η ελληνική οικονομία

Με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% το επόμενο έτος φαίνεται εντυπωσιακή.

Πόσο απέχει από την ύφεση η ελληνική οικονομία
Με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% το επόμενο έτος φαίνεται εντυπωσιακή.

Είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν την οποία αναμένεται να υιοθετήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, μετά από διαδοχικές «εκπτώσεις» στις προβλέψεις, εξαιτίας του σκηνικού κινούμενης άμμου που έχει διαμορφώσει η κρίση.

Κινδυνεύει όμως ακόμα και αυτή η πρόβλεψη να αποδειχθεί έωλη.

Παρ΄ ότι οι άμεσες επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι περιορισμένες, οι δευτερογενείς επιπτώσεις που «τρέφονται» από τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι έντονες.

Η Ελλάδα, θα επηρεαστεί από την κρίση κυρίως μέσω δύο καναλιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank και καθηγητή χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά, Γκ. Χαρβούδελη.

«Πρώτον, από την χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό, η οποία σημαίνει χαμηλότερες εξαγωγές, χαμηλότερα έσοδα από τον τουρισμό λιγότερες επενδύσεις από ξένους και χαμηλότερα ναύλα και δεύτερον από τα υψηλότερα επιτόκια λόγω των διεθνών προβλημάτων ρευστότητας, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη πιστωτική επέκταση, χαμηλότερη κατανάλωση και επενδύσεις».

Ευτυχώς, σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα, θα αποφύγει τραπεζικές χρεοκοπίες και τους απότομους περιορισμούς στις παρεχόμενες πιστώσεις, που προέρχονται από την έλλειψη φερεγγυότητας.

Με βάση την υπόθεση ότι η διατραπεζική αγορά θα έχει ομαλοποιηθεί έως το τέλος του έτους και κατά συνέπεια η παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν θα μειωθεί δραματικά το 2009 και επίσης ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις θα συμπληρώσουν το κενό που δημιουργείται από τη μείωση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης, εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2009 από 3,3% φέτος.

Αν όμως οι παραπάνω δύο υποθέσεις για την πιστωτική επέκταση και την αύξηση των επενδύσεων δεν ευοδωθούν, συνεχίζει ο κ. Χαρδούβελης, τότε οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν πολύ, πιθανόν να γίνουν και αρνητικοί, γεγονός που θα φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση.

Η δυσκολία πηγάζει, συνεχίζει ο ίδιος, από το γεγονός ότι μέσα στην ευρωζώνη τα μακροοικονομικά εργαλεία αντιμετώπισης της αναπτυξιακής ύφεσης είναι περιορισμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v