Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TT: Η νύφη γίνεται γαμπρός!

Δεν πάνε πολλοί μήνες από τότε που το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρούνταν το μήλον της έριδος για τους μεγάλους του κλάδου. Όμως, η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και προβάρει πλέον το κοστούμι του γαμπρού.

TT: Η νύφη γίνεται γαμπρός!
Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) ήταν ένα από τα πιο καυτά τραπεζικά στόρι της περασμένης άνοιξης.

Η Eurobank είχε επισημοποιήσει την απόκτηση του 6% περίπου του Τ.Τ. λίγο μετά τη διαρροή των επαφών της Εθνικής Τράπεζας με την Τράπεζα Πειραιώς με αντικείμενο τον γάμο.

Η κίνηση δεν εξέπληξε εκείνους που είχαν προσέξει μερικούς μήνες νωρίτερα, το φθινόπωρο του 2007, ότι η Lehman Brothers είχε αποκτήσει το 4% και πλέον του Τ.Τ.

Λίγες μέρες αργότερα αφότου η Eurobank έκανε την κίνησή της, ήρθε η σειρά της Εθνικής να μπει σφήνα αποκτώντας ένα παρόμοιο μειοψηφικό πακέτο του Τ.Τ. που περιφερόταν στην αγορά.

Η ενέργεια της Εθνικής ερμηνεύτηκε τότε ποικιλοτρόπως. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι βασικός λόγος ήταν να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στα σχέδια ενός εκ των βασικών ανταγωνιστών της.

Άλλωστε, το βασικό ατού του Τ.Τ., η φθηνή καταθετική του βάση, έχει μεγαλύτερη αξία σε μια τράπεζα όπως η Eurobank, της οποίας τα δάνεια είναι περισσότερα από τις καταθέσεις και μικρότερη σε κάποια άλλη, όπως η Εθνική, όπου οι καταθέσεις ξεπερνούν ελαφρώς τις χορηγήσεις.

Όμως, η επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με το κρατικό πακέτο στήριξης των τραπεζών έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Το Τ.Τ. διαθέτει άπλετη ρευστότητα λόγω της μεγάλης καταθετικής του βάσης σε μια εποχή που αποτελεί είδος σε ανεπάρκεια για άλλες μικρές και μεγάλες τράπεζες.

Από τη στιγμή που το κρατικό σχέδιο στήριξης δίνει τη δυνατότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης στις τράπεζες που συμμετέχουν μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει κανέναν λόγο να μην την εκμεταλλευτεί.

Με τον βασικό (Tier I) και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 9,3% - 9,5% στο εξάμηνο, το Τ.Τ. θα μπορούσε να αυξήσει την κεφαλαιακή του βάση κατά 50% αν έπαιρνε τα 250 - 300 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι του αναλογούν με βάση το σχέδιο στήριξης.

Κάτι τέτοιο ίσως δεν δικαιολογεί την εξαγορά μιας μεσαίας τράπεζας που πιθανόν απαιτεί 600 - 700 εκατ. ευρώ σε ρευστό.

Όμως μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξει την εξαγορά μίας ή περισσότερων μικρότερων τραπεζών με το μισό κόστος σε σχέση με το προαναφερθέν και μάλιστα χωρίς πιθανόν την καταβολή μετρητών αλλά μόνο μέσω ανταλλαγής μετοχών.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το Τ.Τ. μετατρέπεται λόγω των οικονομικών συνθηκών και της κρατικής αρωγής από πολύφερνη νύφη σε γαμπρό.

Είναι κάτι που μπορεί να αποδειχτεί καλό ντιλ για τον βασικό του μέτοχο, δηλαδή το Δημόσιο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, αν φυσικά γίνει σε ελκυστικές τιμές αποτίμησης και με τους σωστούς πάρτνερ.

Dr. Money

[email protected]  



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v