Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τεντωμένο σκοινί τράπεζες και Χρηματιστήριο

Κεφάλαια που ξεπερνούν το αμερικανικό ΑΕΠ ($13,8 τρισ.) ποντάρονται αυτές τις ημέρες στην προοπτική κατάρρευσης των δεικτών ή μιας ακραίας τεχνικής αντίδρασης. Επί ξυρού ακμής οι αγορές από την Wall μέχρι την Σοφοκλέους.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
«Βουτιά» χωρίς αλεξίπτωτο στην Wall, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr. Εσπευσμένες πωλήσεις, υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις, καθώς πλησιάζει το κλείσιμο της χρήσης, εν μέσω όμως πρωτόγνωρων ανακατατάξεων διεθνώς.

Σε αυτή την λεπτή συγκυρία των αγορών το πετρέλαιο πιάνει χαμηλά 3,5 ετών στα 48,7 δολάρια, στην Citigroup εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης τμημάτων ή και ολόκληρης της εταιρείας, ο ένας μετά των άλλων κολοσσοί ανακοινώνουν μείωση κερδών, απολύσεις κατά εκατοντάδες.

Για τον Dow Jones δόθηκε μάχη χθες να κρατηθεί στη ζώνη των 7.500-7.650 μονάδων. Διαμορφώθηκε σχεδόν στο χείλος της στήριξης (έκλεισε στις 7.552,29 μονάδες), με τα… ρέστα να παίζονται κυριολεκτικά στη σημερινή συνεδρίαση, άντε το πολύ σε αυτήν της Δευτέρας.

Τα πράγματα ακόμα όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση είναι πολύ απλά, σύμφωνα με αναλυτές του Marketwatch. Ή αντιδρά η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου και ο Dow επανέρχεται προς τις 8.200-8.500 μονάδες, ή… η μύγα τρώει σίδερο και το κουνούπι ατσάλι. Εντάξει, αυτό δεν το αναφέρουν ακριβώς έτσι οι αμερικανοί, αλλά η παρεμφερής προσέγγιση επιβεβαιώνει την κρισιμότητα των ημερών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τον Dow Jones, θα ήταν αφέλεια να περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες δυο-τρεις συνεδριάσεις.

Εάν η παρτίδα σωθεί σήμερα-την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Δείκτης δεν οδηγείται στην καταγραφή νέας χαμηλής τιμής, δηλαδή κάτω από τον πυθμένα των 1.626,6-1.642,5 μονάδων (24-27/10). Σε αυτή την περίπτωση θα επιβεβαιωθεί και η ομάδα της eZMarket, που αν και εμμένει στην εκτίμησή της για αγορά σε καθοδικό κανάλι, θεωρεί εφικτή υπό προϋποθέσεις μια ανοδική αντίδραση.

Αυτό το ενδεχόμενο θεωρεί πιθανό ένας ακόμη διορατικός παίκτης, ο zelis677, που και αυτός ποντάρει σε αντίδραση εάν και εφόσον σωθεί η παρτίδα στη Wall.

Είναι, θα λέγαμε, η κατάλληλη στιγμή είτε για να διπλασιαστούν οι θέσεις πώλησης διεθνώς και να πάρουν οι υποτιμητές για τα καλά το πάνω χέρι, είτε η απόλυτη πρόκληση για έναν μεγαλειώδη εγκλωβισμό των σορτάκιδων και μια ακραία αντίδραση των δεικτών προς το τέλος του μήνα ή το πολύ αρχές Δεκεμβρίου.

Υπολογίζεται πως διεθνώς ειδικά σε αυτόν τον στοιχηματισμό παίζονται αυτή την περίοδο κεφάλαια που ξεπερνούν το αμερικανικό ΑΕΠ (13,8 τρισ. δολάρια).

Στο ΧΑ η Εθνική μετρά απώλειες 19,8% στο επταήμερο και 27% σε διάρκεια 30 ημερών. Όπως για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 20, τα πράγματα είναι πολύ απλά και για την Εθνική. Ή σώζεται η παρτίδα, έστω και βραχυπρόθεσμα, ή η μετοχή πιέζεται προς τα χαμηλά των 11,4 -11,24 ευρώ (24-27/10).

Το ίδιο στοίχημα προφανώς παίζεται για την Eurobank που σε επτά ημέρες χάνει 13,9%, την Alpha Bank (-21,4%), Πειραιώς (-22,9%), Marfin Popular (-16,06%), Κύπρου (-9,9%).

Εύλογα ανάλογα διαμορφώνεται η τάση για επιμέρους κλαδικούς δείκτες, μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v