Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λεπτή γραμμή άμυνας κόντρα στο "τσουνάμι"

Μια χούφτα blue chips κρατάνε ως τώρα τον Γεν. Δείκτη από τη διάσπαση κρίσιμων επιπέδων. Πόσο θα αντέξουν; Ποιες τράπεζες έγραψαν νέα χαμηλά, ποιες τα φλερτάρουν και γιατί το μισό παιχνίδι παίζεται (ξανά) στην Εθνική.

  • του Γιώργου Παπανικολάου
ΧΑ: Λεπτή γραμμή άμυνας κόντρα στο τσουνάμι
Όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράξενο, έως τώρα η Σοφοκλέους κρατά καλύτερα από τις περισσότερες μεγάλες αγορές, στον νέο γύρο πτώσης των τελευταίων ημερών.

Με τη Wall Street να έχει πλέον καταγράψει νούμερα που είχε να δει από 6 έως και... 11 χρόνια (στην περίπτωση του S&P 500), το ελληνικό χρηματιστήριο απέχει ακόμη περίπου 8% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και πολύ περισσότερο από τα χαμηλά του 2003.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο εξής, καθώς η προχθεσινή διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων στη Wall Street, όπως προειδοποίησε το Euro2day.gr, οδήγησε σε νέα εξαιρετικά βίαιη πτώση και στη χθεσινή της συνεδρίαση.

Η εξήγηση πάντως της μέχρι τώρα "αμυντικής συμπεριφοράς" βρίσκεται αφενός στην ένταση του ράλι ανακούφισης που προηγήθηκε κι αφετέρου στη διαμόρφωση δύο διαφορετικών "ταχυτήτων" ανάμεσα στις βαριές μετοχές, που επηρεάζουν πολύ τους βασικούς δείκτες.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες τράπεζες, οι οποίες είτε "φλερτάρουν" με τα χαμηλά του Οκτωβρίου, είτε, σε δύο περιπτώσεις (Πειραιώς και Alpha), τα έχουν ήδη διασπάσει.

Και από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η Solidus ΑΧΕΠΕΥ, βρίσκεται η ΕΤΕ μαζί με blue chips, όπως η Coca Cola 3Ε, που απέχει σχεδόν… 50% από το πρόσφατο χαμηλό της, ο ΟΠΑΠ (είναι 16,87% πάνω από το χαμηλό του), η MIG (16% απόσταση), η Κύπρου (15%) και λοιπές μετοχές του FTSE-20 - η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Μotor Oil που απέχουν από 23% έως και... 51% (ΙΝΛΟΤ) από τα χαμηλά του Οκτωβρίου. Εξαίρεση η ΤΙΤΑΝ που χθες έγραψε νέο χαμηλό.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις μεγάλων επενδυτών, σε αντίθεση με τη βίαιη αντιστροφή τάσης στο "χαμηλό" του Οκτωβρίου, οι επιλεκτικές αγορές που βγαίνουν στο Χ.Α. αυτές τις ημέρες δεν επικεντρώνονται στις τράπεζες, αλλά μοιράζονται κυρίως σε κλάδους και σε μετοχές εταιριών που -θεωρητικά τουλάχιστον- έχουν αμυντικά χαρακτηριστικά

Ανάμεσα στις επιλογές τους εμφανίζεται και η ΔΕΗ, λόγω της αίσθησης ότι έχει προεξοφλήσει τα… χειρότερα αλλά κι επειδή η πτώση της τιμής των καυσίμων την ευνοεί, ενώ σταθερή στις προτιμήσεις φαίνεται να είναι και η Coca Cola 3Ε.

Οι μετοχές εταιριών τροφίμων προτιμώνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και οι επιχειρήσεις του κλάδου κοινής ωφελείας. Με την ύφεση να αγκαλιάζει ταχύτατα τις οικονομίες, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι επαγγελματίες στρέφονται στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στις υπηρεσίες

Στο Χ.Α. ο ΟΠΑΠ λόγω της υψηλής μερισματικής του απόδοσης επιδεικνύει καλύτερη συμπεριφορά τον Νοέμβριο μια και σταμάτησαν και οι πωλήσεις από τα Α/Κ της Capital. Επίσης καλά κρατάει προς το παρόν και ο ΟΤΕ ενώ οριακά στη... μόδα παραμένουν τα διυλιστήρια.

Ωστόσο, κεντρικό σημείο της αγοράς παραμένει η Εθνική Τράπεζα. Έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, τη μεγαλύτερη επίδραση στους δείκτες και κάθε μέρα κάνει σχεδόν το 25%, ενίοτε και περισσότερο, του συνολικού τζίρου, ενώ στον πτωτικό γύρο του Οκτωβρίου ήταν εκείνη που έδωσε το σήμα της ανόδου. Και χθες βρισκόταν 16% υψηλότερα από το χαμηλό της 27ης Οκτωβρίου.

Κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, τι θα συμβεί στην αγορά, σε σχέση και με τις δύο ταχύτητες που έχουν διαμορφωθεί, ενόσω συνεχίζονται οι πιέσεις στο εξωτερικό, εξαρτάται:

α) Από το αν θα εκδηλωθούν ξανά τις επόμενες μέρες "τυφλές" ρευστοποιήσεις ξένων funds, παρόμοιες με αυτές του τέλους Οκτωβρίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι απολύτως πιθανό να πάψει να υφίσταται ο διαχωρισμός των μετοχών, καθώς όσες έχουν αντέξει, ιδίως αν κάνουν σημαντικούς όγκους, ενδέχεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

β) Από την επίδραση των συγκριτικών αποτιμήσεων ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς η καταβαράθρωση των ξένων μεγάλων τραπεζών (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Citigroup και την Goldman Sachs) ενδέχεται να συμπαρασύρει ξανά και τις ελληνικές τράπεζες που έχουν αντέξει.

γ) Από την αντοχή των αγορών και των νομισμάτων στις γειτονικές μας χώρες, στις οποίες έχουν έκθεση οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες και βεβαίως οι τράπεζες.

Στην περίπτωση, πάντως, που εκδηλωθεί νέο ράλι ανακούφισης μετά την καταγραφή των  χαμηλών στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται οι μετοχές που αντέχουν στον γύρο πτώσης να επιδείξουν πολύ καλή συμπεριφορά και στην άνοδο.

Κι αυτό καθώς για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινά τώρα περίοδος περιορισμένης ορατότητας. Οι διαδικασίες εισόδου στο κρατικό σχέδιο στήριξης έρχονται στο προσκήνιο και δημιουργούν αναμφίβολα συνθήκες αβεβαιότητας, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ποιες τράπεζες θα κάνουν χρήση ποιων μέτρων, σε τι βαθμό και με ποιες επιπτώσεις στη λειτουργία τους.

Επιπρόσθετα, οι όροι που προβλέπονται σε σχέση με τα μέτρα ενίσχυσης (περιορισμός του ρυθμού ανάπτυξης, πλαφόν στις αμοιβές αλλά και στη διανομή μερίσματος κ.λπ.) αναμφίβολα θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιωθούν από την αγορά κι από τους ξένους κυρίως επενδυτές, αφού είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι επιδράσεις τους σε σχέση με το ανταγωνιστικό μοντέλο λειτουργίας που είχαν υιοθετήσει οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, τα τελευταία χρόνια.
 
*Αναλυτικά στοιχεία για την απόσταση των τιμών των μετοχών του Χ.Α. από τα χαμηλά αλλά και τα υψηλά τους παρατίθεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v