Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση επιτοκίου ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης

Νέα μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου -για τρίτο συνεχόμενο μήνα- κατά 75 μονάδες βάσης αυτή τη φορά, στο επίπεδο του 2,5%, αναμένεται να αποφασίσει στις 4 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Barclays Capital Plc.

Νέα μείωση επιτοκίου ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Νέα μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου -για τρίτο συνεχόμενο μήνα- κατά 75 μονάδες βάσης αυτή τη φορά, στο επίπεδο του 2,5%, αναμένεται να αποφασίσει στις 4 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Barclays Capital Plc.

Σύμφωνα με έκθεση της Barclays, που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της για την ευρωζώνη, κ. Julian Callow, η χθεσινή -αιφνιδιαστική- απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο αποτελεί προάγγελο αντίστοιχης απόφασης της ΕΚΤ, υπό το παρόν κλίμα ύφεσης.

Σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προαναγγείλει ότι θα προχωρήσουν για την αναχαίτιση της υφεσιακής πορείας της οικονομίας τόσο ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κ. Ben Bernake όσο και ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας κ. Mervyn King, μετά και τις τάσεις αποπληθωρισμού που παρατηρούνται τόσο στην Αμερική όσο και στη Βρετανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Οικονομικών κ. Henry Paulson κατέστησε εκ νέου σαφές χθες ότι οι ομοσπονδιακές αρχές "διαθέτουν τα μέσα και την αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα", υπονοώντας ευθέως ότι εξετάζεται αφενός και νέα μείωση επιτοκίων από τη Fed, αφετέρου και μία εκ νέου αναθεώρηση της χρήσης των κονδυλίων ύψους 700 δισ.δολ. που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο για τον σκοπό αυτό.

Η δήλωσή του αυτή σημειώθηκε μετά την καταβαράθρωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων της Wall Street, των μετοχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η Citigroup, που έχασε ποσοστό άνω του 45% της συνολικής κεφαλαιοποίησής της αυτήν την εβδομάδα, ως αποτέλεσμα και της απόφασης του κ. Paulson να διαθέσει μέρος του παραπάνω ποσού για τη διάσωση εταιριών πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε ανησυχίες για περαιτέρω καταρρεύσεις χρηματοοικονομικών ομίλων στις ΗΠΑ και οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 25% τη μετοχή της Citigroup στη χθεσινή συνεδρίαση του NYSE.

Μέχρι στιγμής ο κ. Paulson έχει χρησιμοποιήσει μόνον 290 δισ.δολ, από το "πακέτο" των 700 δισ. δολ. για τοποθετήσεις σε ασφαλιστικές εταιρίες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αναλυτές της FBR Capital Markets εκτιμούν ότι συνολικά θα απαιτηθεί ποσό μεταξύ 1 τρισ. δολ και 1,2 τρισ. δολ. για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, γεγονός που εντείνει περαιτέρω την ανησυχία των μετοχικών αγορών…

[email protected].


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v