Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Χαρακώματα" στις 1.800 μονάδες για το ΧΑ

Σε διατεταγμένη πορεία διόρθωσης οι δείκτες, ενώ συνεχίζουν να ξεπουλούν ξένοι  διαχειριστές και να ακολουθούν οι Έλληνες ιδιώτες. Αυξάνονται οι θέσεις αντασφάλισης στα παράγωγα. Πτώση 3,5% για ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για εικόνα αποκάλυψης στη Σοφοκλέους έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε σχόλιό του στις 17/11.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με προδιαγεγραμμένη τη διάθεση, την τάση, κυρίως, όμως, τη στάση των εν δυνάμει αγοραστών.

Οι τελευταίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να βρουν ευκαιρίες στη διάρκεια της διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μίας διόρθωσης που επιβαρύνεται και από τον διεθνή περίγυρο, αλλά και από τις εγγενείς αδυναμίες της αγοράς μας.

Από την αρχή της συνεδρίασης, δόθηκαν εντολές πώλησης μέχρι και 4,6% χαμηλότερα σε επίπεδο Γ.Δ. και αντίστοιχα κατά 4,9% για τον FTSE.

Εντολές που έφταναν μέχρι τα 12,74 ευρώ της Εθνικής, τα 6,42 ευρώ στη Eurobank, τα 7,52 ευρώ στην Alpha Bank, τα 6,96 ευρώ στην Πειραιώς και τα 2,06 ευρώ για την ΜΡΒ.

Ξεκάθαρα πωλητές είναι μέχρι πριν από λίγο κυρίως ξένοι, αλλά και ορισμένα εγχώρια χαρτοφυλάκια σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ ανάλογη διάθεση κυριαρχούσε μέχρι πριν από λίγο για Αγροτική, Μυτιληναίο, Coca Cola Hellenic, Motor Oil, Βιοχάλκο, Τιτάν.

Παρακολουθώντας, παράλληλα, με την υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών στην υποκείμενη αγορά, τις θέσεις πώλησης που λαμβάνονται τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις στα Παράγωγα (σχεδόν αποκλειστικά σε ΣΜΕ του FTSE-20), θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως ο Γ.Δ. έχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης, χωρίς ενδιάμεση αντίδραση.

Οι συναλλαγές στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ, με συγκριτικά υψηλότερο τζίρο στην Εθνική (12 εκατ. ευρώ) και λιγότερο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Κύπρου, Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ.

Σε προδιαγεγραμμένη πορεία βασικοί δείκτες και μετοχές φαίνεται να «βιάζονται» να συναντήσουν μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Κατά την εκτίμησή μας εάν μέσα στις επόμενες μία – δύο συνεδριάσεις δεν προκύψει θεαματική ανατροπή του σκηνικού στις ΗΠΑ, τις διεθνείς αγορές, το ΧΑ θα κινηθεί προς τα χαμηλά Οκτωβρίου.

Βέβαια, στις ΗΠΑ περιμένουν… από μέρα σε μέρα το… σκάσιμο ενός Citigroup ή την αναστολή λειτουργίας μιας General Motors.

Τι να λέμε τώρα μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε αυτήν τη φάση των αγορών, της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v