Σοφοκλέους: Απόλυτη κυριαρχία των πωλητών

"Κατάχρηση εξουσίας" πωλητών στο Χ.Α., καθώς θετική ψυχολογία και αγοραστές αποτελούν "είδος υπό εξαφάνιση". "Μαλακό υπογάστριο" οι τράπεζες. Επείγει άμεση αντίδραση, λένε παράγοντες της αγοράς.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πορεία χωρίς πυξίδα σε αχαρτογράφητες περιοχές, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε ... προεπαναστατικές περιόδους, αφού έκλεισε χαμηλότερα και των 1.821 μονάδων(!)

Κι αν οι πωλητές κάνουν "κατάχρηση εξουσίας", θετική ψυχολογία και αγοραστές συνεχίζουν να αποτελούν "είδος υπό εξαφάνιση".

Τα σενάρια τρόμου ξανά στο τραπέζι (εν μέσω μπαράζ αρνητικών ειδήσεων με συνεχόμενες μειώσεις θέσεων εργασίας ακόμα και από εταιρίες κολοσσούς), όπως και οι ασκήσεις επί χάρτου για το πού μπορεί να υποχωρήσουν οι αγορές και κατ' επέκταση ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους, με άλλους να υποστηρίζουν ότι οι ρευστοποιήσεις (έστω και με ηπιότερους ρυθμούς) θα συνεχιστούν έως τις 15/12, όπου και αναμένεται να έχουν ρευστοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους τα hedge funds, ενώ άλλοι, περισσότερο συγκρατημένοι, θεωρούν ότι θα χρειαστούν και οι πρώτοι μήνες του 2009 για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις αγορές. Μέχρι τότε "απαγορεύονται" τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Μάλιστα, αυτοκινητοβιομηχανίες και ναυτιλία, δείχνουν να είναι οι αμέσως επόμενοι θιγόμενοι κλάδοι, λόγω της εντυπωσιακής μείωσης της ζήτησης των αυτοκινήτων στην πρώτη περίπτωση και στη δυσκολία αποπληρωμής των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων στη δεύτερη (αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες όπως π.χ. Fortis και RBS αρνούνται λόγω "εσωτερικών" προβλημάτων να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια, τουλάχιστον με τους ρυθμούς του περελθόντος). Αμέσως επόμενο "θύμα" της κρίσης (σύμφωνα με αναλυτές) ο εμπορικός κλάδος.

Επιστρέφοντας στα δικά μας δεν χωρά αμφιβολία ότι το "μαλακό υπογάστριο" της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος (-5,30%) και περισσότερο οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι όπου τα ξένα χαρτοφυλάκια διατηρούν αυξημένες θέσεις και με τη λογική "πουλήστε Ελλάδα" σε συνδυασμό με τη ρηχότητα της αγοράς και τη σχεδόν παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, με πιθανότητα η ταλαιπωρία να τραβήξει επί μακρόν δείχνει ισχυρή.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι αν στον εν λόγω δείκτη χαθεί η τελευταία στήριξη των 1.978 μονάδων, δεν αποκλείεται η πτωτική τάση να ανεβάσει εντυπωσιακά στροφές.

Εν τω μεταξύ και νέο χτύπημα στην ψυχολογία των αγορών, επεφύλασσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία από την πέραν του Ατλαντικού όχθη, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νομεβρίου, ενισχύθηκαν κατά 27.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 542.000, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 1992, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία δεν ήταν αναμενόμενα καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το μέγεθος θα υποχωρούσε κατά 11.000 αιτήσεις.

Αντίθετα, πρέπει να πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, που προχώρησε σε μείωση του τριμηνιαίου επιτοκίου της στο 1% (100 μονάδες βάσης). Είναι η τρίτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου που μειώνει η τράπεζα τα επιτόκια. H SNB μείωσε το 3μηνιαίο Libor κατά 50 μονάδες βάσης στις 8/10 και κατά 50 μονάδες βάσης στις 6/11. Ευνόητο είναι ότι το ελβετικό φράγκο διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο του 2007.

Συμπερασματικά επείγει άμεση αντίδραση (κάτι που δεν φαίνεται και ιδιαίτερα εύκολο), καθώς αν οι αγορές συνεχίσουν στον ίδιο αρνητικό βηματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό θα αποτελέσει ιδιαίτερα αρνητική παρακαταθήκη για το 2009.

Απόλυτα απαισιόδοξοι και οι εμπλεκόμενοι και στην αγορά παραγώγων, όχι μόνο γιατί αύξησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και διότι μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street τα συμβόλαια του FTSE "είδαν" και τα χαμηλά ημέρας.

Τεχνικά και όσον αφορά στον FTSE, τελευταίο τεχνικό "οχυρό" οι 936 μονάδες, καθοδική διάσπαση των οποίων οδηγεί προς τις 908 και 890 - 880 μονάδες.

Επίσης, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τα σημερινά κλεισίματα και σύμφωνα με στοιχεία της Artion ΑΧΕΠΕΥ, από τον τραπεζικό κλάδο, υψηλότερα από τη λογιστική αξία ανά μετοχή βρίσκονται μόνο οι τίτλοι των Αγροτικής, του Ταχ. Ταμιευτηρίου και της Εμπορικής.

Ένας και μοναδικός ο τίτλος (από τον FTSE) που έκλεισε με θετικό πρόσημο αυτός της Coca Cola (+1,10%).

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των "ηττημένων" οι Intralot (-10,39%), ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-7,11%0 και Κύπρου (-6,22%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, MPB και του 4% οι ΔΕΗ και Alpha Bank.

Με μικρότερες αλλά αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, στις 10:42 "είδε" τα χαμηλό ημέρας των 1.801,89 μονάδων, σχετική αντίδραση (πάντα με αρνητικό πρόσημο) μέχρι τις 1846,83 μονάδες και νέα υποχώρηση με τελικό κλείσιμο στις 1.816,58 μονάδες και απώλειες 4,24%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 170 εκατ. από τα οποία τα 10,6 αφορούσαν σε "πακέτα".

Αποκαρδιωτική η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 187 πτωτικών και 27 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v