ML: Ο ναυτιλιακός κίνδυνος των τραπεζών

Τις επιπτώσεις στα μεγέθη των τραπεζών, το 2009 και το 2010, από την έκθεση σε ναυτιλιακά δάνεια εκτιμά η Merrill Lynch. Μεγαλύτερη έκθεση στη ναυτιλία για Τράπεζα Πειραιώς. Τι "βλέπει" για NAV, κεφαλαιακούς δείκτες.

ML: Ο ναυτιλιακός κίνδυνος των τραπεζών
"Καμπανάκι" για την έκθεση των ελληνικών και νορβηγικών τραπεζών στον κλάδο της ναυτιλίας χτυπά η Merrill Lynch σε έκθεσή της (17/11) όπου εκτιμά τις πιθανές επιπτώσεις στους κεφαλαιακούς δείκτες και στο NAV.

Την πρώτη θέση από πλευράς έκθεσης στον κίνδυνο των ναυτιλιακών δανείων, από την ελληνική πλευρά, εμφανίζεται να κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο οίκος επισημαίνει τη βαθιά κρίση στις τιμές των ναύλων (με τον δείκτη Baltic Dry Index να υποχωρεί 93% από τα υψηλά του Μαΐου).

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα χρειαστεί να προχωρήσει σε δάνεια ύψους 500 δισ. δολαρίων στα επόμενα χρόνια. Όπως επισημαίνει, τα προβλήματα στον κλάδο αναμένεται να επεκταθούν και στις τράπεζες από το β΄ εξάμηνο του 2009 και το 2010.

Παράλληλα, προχωρά σε υποθέσεις εργασίας για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ναυτιλιακών, σε μια προσπάθεια να αποτιμήσει το μέγεθος τους προβλήματος για τις τράπεζες. Ειδικότερα, εκτιμά ότι στην ακραία περίπτωση που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ναυτιλιακών εταιριών φτάσουν στο 10%, ενδέχεται να πλήξουν την καθαρή αξία ενεργητικού των τραπεζών έως και κατά 11%.

Το πιο πιθανό σενάριο, σημειώνει η Merrill Lynch, είναι η άνοδος του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5%, η οποία θα μειώσει τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) των ελληνικών και νορβηγικών τραπεζών κατά 10 μονάδες βάσης.

Τη μεγαλύτερη έκθεση σε ναυτιλιακά δάνεια, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η Merrill Lynch, έχει η Τράπεζα Πειραιώς, με σύνολο χορηγήσεων 3,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. είναι εκταμιευμένα (drawn) και τα 984 εκατ. μη εκταμιευμένα (undrawn). Μάλιστα, τα ναυτιλιακά δάνεια καλύπτουν το 6,4% του συνόλου των χορηγήσεων της τράπεζας.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την επόμενη ελληνική τράπεζα, την Alpha Bank, διαμορφώνεται σχεδόν 37% χαμηλότερα.

Με σύνολο ναυτιλιακών χορηγήσεων ύψους 3 δισ. δολαρίων (2,45 δισ. εκταμιευμένα και 558 εκατ. μη εκταμιευμένα), το ποσοστό των ναυτιλιακών δανείων της Alpha Bank επί του συνόλου των χορηγήσεων διαμορφώνεται στο 4,1%.

Οι χορηγήσεις της Εθνικής Τράπεζας προς ναυτιλιακές ανέρχονται σε 2,67 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 1,89 δισ. είναι εκταμιευμένο και 787 εκατ. δεν έχουν εκταμιευτεί, ενώ το ποσοστό επί του συνόλου των χορηγήσεων ανέρχεται στο 2,8%.

Για τη Eurobank, με χορηγήσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων (921 εκατ. εκταμιευμένα, 92 εκατ. μη εκταμιευμένα), το ποσοστό διαμορφώνεται μόλις στο 1,3% του συνόλου.

Ακόμη, η Merrill Lynch επισημαίνει πως το ότι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ναυτιλία είναι μικρή δεν σημαίνει πως αυτές δεν θα επηρεαστούν από τα προβλήματα του κλάδου. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ναυτιλιακών στην Ελλάδα και των ναυτιλιακών οικογενειών, οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να έχουν και αξιοσημείωτη έμμεση έκθεση στον κλάδο.

Ο οίκος εξετάζει τη σχέση μεταξύ των "κακών" ναυτιλιακών δανείων και της καθαρής αξίας ενεργητικού των τραπεζών μελετώντας τρία σενάρια. Κατά το χειρότερο σενάριο, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10%, το μέσο πλήγμα στην καθαρή αξία ενεργητικού είναι στο 3,5%.

Η Merrill Lynch διατηρεί τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, θέτοντας discount 15% λόγω έλλειψης "ορατότητας" για τα μελλοντικά κέρδη.

Έτσι, η τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 19,2 ευρώ ("buy"), για την Alpha Bank στα 10,6 ευρώ ("neutral"), για τη Eurobank στα 8,3 ευρώ ("underperform") και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 9,7 ευρώ ("underperform").

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v