Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&B: Περικόπτει επενδύσεις και κόστη

Την εκτίμηση ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία θα επιδεινωθούν διατύπωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η διοίκηση της S&B.

S&B: Περικόπτει επενδύσεις και κόστη
Την εκτίμηση ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία θα επιδεινωθούν διατύπωσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η διοίκηση της S&B, σημειώνοντας ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, περιορίζοντας τις επενδύσεις του και δίνοντας έμφαση στον περιορισμό του κόστους.

Η S&B μεταθέτει σε ευθετότερο χρόνο μέρος των προγραμματιζόμενων επενδύσεών της στον βωξίτη καθώς καθυστερεί εδώ και μήνες η υπογραφή τελικής συμφωνίας με τη σαουδαραβική εταιρία Western Way for Industrial Development Co, η οποία προέβλεπε την προμήθεια 1,1 εκατ. τόνων ελληνικού βωξίτη ετησίως σε μονάδα παραγωγής αλουμίνας, που θα ανεγερθεί στην οικονομική ζώνη Jazan, νοτίως της πόλης Jeddah της Σαουδκής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ύψος των προγραμματισμένων επενδύσεων στον βωξίτη κατά την τριετία 2008 - 2010 ανερχόταν σε 70 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα έχει ήδη εδώ και μερικούς μήνες παγώσει το πρόγραμμα εξαγορών, ενώ ενίσχυσε τον ισολογισμό της με πωλήσεις ακινήτων και θυγατρικών (Ergotrak) στο πλαίσιο της επικέντρωσής της στη βασική δραστηριότητα εξόρυξης βιομηχανικών ορυκτών.

Η S&B εμφάνισε καλύτερο γ΄ τρίμηνο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές χάρη στην καλή πορεία των πωλήσεων μπεντονίτη και των ειδικών υλικών που αντιστάθμισαν τη μείωση κατά 30% των πωλήσεων βωξίτη.

Τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) ξεπέρασαν για πρώτη φορά φέτος την αντίστοιχη περσινή επίδοση κατά 2,1% διαμορφούμενα στα 54,7 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 2,8%, στα 34,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη (μετά τους προβλεπόμενους φόρους) ανήλθαν σε 16 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά σημαντικά βελτιωμένα σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Η καλή πορεία συνεχίσθηκε και τον Οκτώβριο με την προοπτική, όμως, να αρχίσει να υποχωρεί τον Νοέμβριο. Η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και για τον λόγο αυτό έχει περιορίσει τις επενδύσεις και εστιάζει το ενδιαφέρον της στη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης , τον περιορισμό στα κόστη και την ισχυροποίηση του ισολογισμού της.

Η μείωση της ζήτησης έχει και παράπλευρα οφέλη καθώς τα ναύλα ξηρών φορτίων έχουν πέσει κατακόρυφα συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους για την ελληνική πολυεθνική, ενώ σημαντική ανάσα προσφέρει και η πτώση των τιμών των καυσίμων. Επίσης δρα θετικά η άνοδος του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

Ο όμιλος επιβαρύνθηκε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου από πρωτοφανή αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά 72% και στα κόστη ναύλων κατά 52%, αλλά και από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Από τους παραπάνω παράγοντες η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση στα λειτουργικά κέρδη της S&B ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ .

Οι τιμολογιακές αναπροσαρμογές στις οποίες προχώρησε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μείωσης κόστους συνέβαλαν στη βελτίωση των λειτουργικών κερδών της κατά το γ΄ τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v