Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς βλέπει το "πακέτο" η Εθνική-Π&Κ

Προβληματισμένη για κρατική εμπλοκή σε τραπεζικές δραστηριότητες εμφανίζεται η Εθνική-Π&Κ σε έκθεσή της. Ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες των τραπεζών το "πακέτο", ακριβή η ρευστότητα που δίνει το Δημόσιο.

Τράπεζες: Πώς βλέπει το πακέτο η Εθνική-Π&Κ
Ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζει το πακέτο στήριξης, στην τελική του μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή, η Εθνική-Π&Κ σε έκθεσή της.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι περισσότερες τράπεζες -αν όχι όλες- θα κάνουν χρήση μέτρων του πακέτου στήριξης, ώστε να βελτιώσουν τη ρευστότητα ή/και την κεφαλαιακή τους θέση.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Eurobank και η Alpha Bank είναι οι δυο τράπεζες με τις μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης το 2009.

Από την άλλη, εκτιμά ότι η ρευστότητα με ωρίμανση μεγαλύτερη των 2 ετών, πιθανότατα θα είναι ακόμη ακριβή, δεδομένων των προμηθειών που θα πρέπει να καταβληθούν στην κυβέρνηση, καθώς και της αποδοτικής χρηματοδότησης των ανάλογων Credit Default Swaps.

Σε γενικές γραμμές, η Εθνική-Π&Κ εκτιμά ότι το σχέδιο θα εξυπηρετήσει το στόχο ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, αλλά η κυβερνητική εμπλοκή σε τραπεζικές δραστηριότητες, στην περίπτωση των τραπεζών που θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα πρώτα δύο μέτρα, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις δραστηριότητές τους.

Η χρηματιστηριακή εμφανίζεται ανήσυχη για την πιθανή πολιτική εμπλοκή σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα τραπεζικά διοικητικά σχήματα από την εφαρμογή των καλύτερων οικονομικών πρακτικών και ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε πολιτικές πιέσεις.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι περισσότερες τράπεζες θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους για συμμετοχή ή όχι εντός των επόμενων εβδομάδων ενώ σημειώνει ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στα μοντέλα αποτίμησης αναλόγως και των μέτρων που θα χρησιμοποιήσει η κάθε μία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v