Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσες με ΕΤΕ - MPB - Τιτάνα & Μυτιληναίο

Το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα σε Ευρώπη και Ασία - παρά τη νέα βουτιά της Wall - προσφέρει ανάσες στο Χ.Α. με αρωγό τις (ταλαιπωρημένες) τράπεζες. Αντίδραση διάσωσης ή ένα πρώτο βήμα για απεγκλωβισμό από τα χαμηλά;

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντίδραση διάσωσης ή ένα πρώτο βήμα για απεγκλωβισμό από τα χαμηλά; Λιγοστά τα μέχρι στιγμής στοιχεία που μας δίνει η ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών - μετοχών και βέβαια θα χρειαστούμε περισσότερα από το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αλλά και από τις συνεδριάσεις της Δευτέρας - Τρίτης.

Προς ώρας κρατάμε το +1,6% - 1,7% του Γενικού Δείκτη και την αντίδραση προς τις 1.850 μονάδες. Καθώς πραγματοποιείται με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές, έφταναν τα 25 εκατ. ευρώ πριν από 5 λεπτά, και με τζίρο περίπου 10 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής που περνά τα 13,5 ευρώ (3,9%), θεωρούμε ενθαρρυντική αυτή την πρώτη ένδειξη.

Ανάλογη τάση διαμορφώνεται για τη Eurobank στα 6,68 ευρώ (1,9%), την Alpha Bank στα 8,06 ευρώ (3,6%), την Πειραιώς στα 7,30 ευρώ (2,5%) και την ΜΡΒ στα 2,10 ευρώ (3,4%).

Βοηθούν βέβαια και οι μη τραπεζικές δυνάμεις του 20άρη, με τον Μυτιληναίο στα 4,38 ευρώ (5,3%), τη Motor Oil στα 8,26 ευρώ (2,9%), την Coca Cola στα 11,14 ευρώ (1,3%), την Ελλάκτωρ στα 4,04 ευρώ (2,5%) και την Τιτάν στα 11,92 ευρώ (4,01%).

Φορά αντίδρασης και για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, με την αναλογία ανοδικών προς καθοδικές να φτάνει το 5 προς 1.

Μετοχές εταιριών κυρίως από τον μικρομεσαίο χώρο εκμεταλλεύονται, μέχρι τώρα, την αφορμή αντίδρασης που δίνουν τα βαριά χαρτιά. Ο Κλουκίνας - Λάππας στα 2,21 ευρώ (10,5%), η Αλουμύλ στο 1,46 ευρώ (8,2%), ο Κούμπας στο 0,37 ευρώ (5,8%), η Microland στο 1,29 ευρώ (4,9%) και η Ridenco στο 0,43 ευρώ (4,9%).

Η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς είναι αυτή που μας επιτρέπει να ποντάρουμε σε βραχυπρόθεσμη αντίδραση μετρημένων συνεδριάσεων.

Αυτό που κατά την εκτίμηση διορατικών φίλων της στήλης παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η συνέχεια ύστερα από αυτή την ανοδική αντίδραση. Το αναφέρουμε αυτό γιατί ορισμένοι φίλοι υποστηρίζουν πως η σημερινή αντίδραση μπορεί να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.000 μονάδες, για να ακολουθήσει μεγαλύτερης έκτασης διόρθωση προς τα χαμηλά έτους. Άλλοι θεωρούν πως χωρίς αυτή τη διόρθωση η αγορά θα συνεχίσει υψηλότερα.

Όμως, και αυτό είναι το ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας, και οι δύο πλευρές διακινδυνεύουν την εκτίμηση πως οι αγορές, εν προκειμένω η Σοφοκλέους, έχουν μπροστά τους μια ακραία ανοδική αντίδραση. Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα χαμηλά έτους και οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις αυτής της φάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v