Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβάδισμα στο πτωτικό σενάριο

Σε συνέχιση της "ταλαιπωρίας" για το ΧΑ δείχνουν οι διαθέσιμες ενδείξεις, εκτός εάν συνεχιστεί το rebound της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα τριμήνου 59 εισηγμένων. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συγχρονισμένες με την αμερικανική αγορά παραμένουν οι ευρωπαϊκές, με την Ελληνική να υποχωρεί κατά 9% σε εβδομαδιαία βάση.

Η μείωση του μέσου όρου ημερήσιων συναλλαγών (156 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με τις σταθερές εκροές (περίπου 450 εκατ. ευρώ) παραπέμπουν σε μία όλο και πιο «στεγνή» χρηματιστηριακή αγορά.

Ελεγχόμενη από όλο και λιγότερους παίκτες, με τους Έλληνες να ενισχύουν μετά από 7-8 χρόνια σταδιακά την συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων.

Αναφέρουμε ως ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής, όπου τους τελευταίους 2-3 μήνες αλλάζουν χέρια, κατά μέσο όρο, 3-4 εκατ. μετοχές. Στοιχεία που παραπέμπουν σε αλλαγή θεματοφυλάκων για το 28%-30% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, για την ίδια περίοδο.

Από τεχνικής πλευράς η αγορά «χωλαίνει», αφού όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) χάθηκε η στήριξη των 1.950 μονάδων.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Κώτσιο (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) η διατήρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από κρίσιμες στηρίξεις δίνει προβάδισμα στους πωλητές και το ενδεχόμενο μίας επόμενης φάσης διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη.

Αρνητικό σενάριο που θα μπορούσε να αντιστραφεί στην περίπτωση που ο Γ.Δ. επανέλθει υψηλότερα των 1.950 μονάδων, διασπάσει την εν λόγω περιοχή και με αύξηση συναλλαγών κινηθεί προς τις 2.000-2.050 μονάδες.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις παραπέμπουν σε συνέχιση της ταλαιπωρίας, εκτός εάν στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας σημειωθεί θεαματική άνοδος  στη Νέα Υόρκη. 

Η βίαιη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων στο ΧΑ, δικαιολογούσε μία ασθενή ανοδική αντίδραση που για ορισμένους ολοκληρώθηκε ενδοσυνεδριακά στις 21/11 προς τις 1.860 μονάδες.

Παρακολουθώντας όμως την μακροχρόνια πορεία της αγοράς, του Γενικού Δείκτη, από τα χαμηλά του Απριλίου 2003 μέχρι και τις 21/11/08 θα λέγαμε πως το ενδεχόμενο εκ νέου υποχώρησης προς τα χαμηλά έτους των 1.620-1.640 ενδέχεται να «κρύβει» στη συνέχεια μία ακραίας μορφής ανοδική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα δούμε πρώτα τον Γ.Δ. να… βουτά χαμηλότερα.

Τα νεότερα που έρχονται από το μέτωπο των επιχειρήσεων μόνον ενθαρρυντικά δεν μπορούν να θεωρηθούν, αφού σε δείγμα 59 εταιριών η κερδοφορία τους επιδεινώνεται κατά 29,3% και 6,85% στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Αντιθέτως η αύξηση του κύκλου εργασιών, σε μέγεθος ομίλων, θα πρέπει να ειδωθεί εν μέρει ως πληθωριστική και ως ελάχιστα σχετιζόμενη με την ενίσχυση του όγκου πωλήσεων.

Η ουσία είναι πως το φετινό τρίτο τρίμηνο κινδυνεύει να είναι ίσως το χειρότερο από το 2003 μέχρι σήμερα, βάζοντας σοβαρή… παρακαταθήκη για αρνητικό τέταρτο τρίμηνο (εάν εξαιρέσουμε τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε πως η αγορά δεν έχει δει ακόμα τα χαμηλά της και πως ο διπλός πυθμένας των 1.620-1.640 μπορεί να θεωρείται μία ισχυρή ζώνη ασφαλείας που είτε σε αυτήν την φάση είτε σε μία επόμενη της αγοράς μας θα κινδυνεύσει με διάσπαση.

Όμως, θεωρούμε πως ακόμη στην αγορά μας, αλλά και διεθνώς, δεν έχουμε βιώσει καταστάσεις απόλυτου πανικού. Καταστάσεις που θα οδηγούν σε… αιμορραγία επιχειρήσεις και επενδυτές, οι οποίοι δεν θα απλώνουν χέρι για να αγοράσουν τις όλο και πιο ευτελείς μετοχικές αξίες.

Σε μία τέτοια κατάσταση θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως αλλάζουν χέρια μαζικά μεγάλα κομμάτια τραπεζικών ομίλων, βιομηχανικών επιχειρήσεων, ολόκληρων εισηγμένων.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αμερικανών αναλυτών η αφορμή που θα οδηγήσει τις αγορές σε ακραίες καταστάσεις και ενδεχομένως τον Dow Jones χαμηλότερα των 7.500 μονάδων θα είναι οι πιθανές δραματικές-αναπόφευκτες για πολλούς εξελίξεις στην Citigroup.

----

Όπως αναφέρει και ο Σπύρος Κώτσιος, αναλυτής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Τεχνικά, ο Γενικός ?είκτης αφού διέσπασε την περιοχή στήριξης των 1.950 µονάδων κινήθηκε προς χαµηλότερα επίπεδα τιµών και συγκεκριµένα στις 1.800 µονάδες, επιβαρύνοντας περαιτέρω την τεχνική του εικόνα.

Η συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνδυασµό µε τη διατήρηση του Γενικού ?είκτη κάτω από τις προαναφερθείσες ζώνες τιµών δίνουν προβάδισµα στην πλευρά των πωλητών, κλίµα το οποίο θα αντιστραφεί µόνο εφόσον καταφέρει να διασπάσει τα εν λόγω σηµεία συνοδευόµενος από αυξηµένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε περίπτωση που ο Γενικός ?είκτης συνεχίσει τη διορθωτική του πορεία, απειλείται η περιοχή των προηγούµενων χαµηλών έτους, µε το σενάριο διάσπασής τους να συγκεντρώνει αυξηµένες πιθανότητες να πραγµατοποιηθεί.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.826,41 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 9,00%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 64,73%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 10,83%, ο Mid 40 υποχώρησε 8,81%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,22% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, μόλις δύο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τον έναν εξ’ αυτών να εμφανίζει άνοδο μεγαλύτερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι δεκαπέντε υποχώρησαν, με πέντε εξ’ αυτών να καταγράφουν απώλειες άνω του 10%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (5,93%), ενώ με οριακά κέρδη έκλεισε και ο κλάδος του Εμπορίου (0,77%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τραπεζών (-14,11%), των Πρώτων Υλών (-12,02%), της Υγείας (-11,54%), των Τηλεπικοινωνιών (-11,21%), και των Χημικών (-10,80%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Euromedica (34,38%), Vell Group (19,23%), Centric Πολυμέσα (16,30%), Altius AEEX (15,00%), Βασιλόπουλος ΑΒ (13,04%), Lamda Development (12,79%), Κεπένου Μύλοι (11,86%), Τρία Αλφα (9,85%), Αττικές Εκδόσεις (9,68%) και Πήγασος Εκδοτική (9,29%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Διεκάτ (-35,71%), Τεχνική Ολυμπιακή (-28%), Εγνατία τράπεζα (-26,26%), Μουζάκης (-25%), Compucon (-25%), Microland Computers (-24,56%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-23,81%), Forthnet (-22,32%), Spider-Πέτσιος Ν. & Υιοι (-22,22%) και Σωλ/γεια Κορίνθου (-21,26%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v