Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Wall δημιουργεί προϋποθέσεις αντίδρασης

Προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης δημιουργούν η συμφωνία της Citigroup, η Wall και οι "διψασμένες" για άνοδο ευρωπαϊκές αγορές. Εφικτή η μεταφορά της τάσης και στη Σοφοκλέους. Ρυθμιστής η Εθνική και οι μετοχές του 20άρη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Όσο υψηλότερα παραμένει ο δείκτης Dow Jonesτων των 7.500 - 7.650 μονάδων , τόσο οι αγορές μπορούν να ελπίζουν. Ομολογουμένως εντυπωσιακό το κλείσιμο της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη, δημιουργεί προϋποθέσεις μιας βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδραση, διεθνώς.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα της τάξεως του 3,5%, με τον κλάδο κυρίως των τραπεζών να είναι αυτός που παραμένει στο προσκήνιο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών περιβάλλον "μόχλευσης" έχει δημιουργηθεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ειδικότερα όμως την Παρασκευή.

Ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητας που μπήκε για να στηρίξει την προσπάθεια με αιχμή την Εθνική, τραπεζικές μετοχές, αλλά και βαριά χαρτιά του 20άρη, κατοχύρωσε θέσεις μέχρι τα υψηλά της ημέρας.

Έχουμε αναφερθεί άλλωστε πως ο κύκλος ροής ρευστότητας έχει προσλάβει πλέον ενδοσυνεδριακό χαρακτήρα, δίνοντας ταχύτητα και μεταβλητότητα σε δείκτες και μετοχές.

Ξεκινάμε από την Εθνική, όπου παρατηρούμε πως τους τελευταίους δυόμισι με τρεις μήνες έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές, που αντιστοιχούν στο 28% - 30% του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτές οι συναλλαγές αφορούν σε επί της ουσίας αλλαγή θεματοφυλάκων, ωστόσο είναι προφανές πως αυξημένη ρευστότητα "πηγαινοέρχεται" στην Εθνική. Και όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της 21ης/11, ένα μεγάλο μέρος τοποθετήθηκε για να συντηρήσει τη "μόχλευση" ικανής να φέρει τον τίτλο προς τα 15 - 15,08 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσουν Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, αλλά και ΜΡΒ και Κύπρου.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε και στο Τ.Τ. που τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς παραπέμπει σε αντίδραση προς υψηλότερες τιμές. Ανάλογη τάση διαμορφώνεται για Coca Cola, Τιτάν, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Motor Oil, Μυτιληναίο.

Για τον τελευταίο να σημειώσουμε πως από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη παρουσιάζεται σε ξένους θεσμικούς σε Στοκχόλμη, Ολλανδία και Βέλγιο.

Όμως ένα μεγάλο μέρος της "μόχλευσης" θα αφορά σε υπό προϋποθέσεις και μετοχές εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κεφάλαια έχουν εισρεύσει ή φαίνεται να εισρέουν σε Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΣΙΝΕΔΟΡ, Γενική Τράπεζα, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ κι άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Κατά συνέπεια, ποντάρουμε στην προοπτική της "μόχλευσης", σε επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς και της δημιουργίας ενός νέου βραχυπρόθεσμα ανοδικού κύκλου. Για βασικούς δείκτες και μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v