Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μειώνονται οι τελάληδες!

Ενός κακού μύρια έπονται λέει η παροιμία και φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή στη Σοφοκλέους που έχει έναν ακόμη λόγο για να μην μπορεί να μετατρέψει την ελκυστική αποτίμηση της σε αγορές μετοχών.

Σοφοκλέους: Μειώνονται οι τελάληδες!
Ακόμη και αν τα κέρδη των ελληνικών επιχειρήσεων υποστούν μεγάλη μείωση το 2009 και το 2010, η υποχώρηση των μετοχών είναι τόσο μεγάλη ώστε οι σημερινές αποτιμήσεις θα είναι ελκυστικές.

Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές είτε συγκριθούν με τις αντίστοιχες της Σοφοκλέους στο παρελθόν είτε εν συγκρίσει με εκείνες άλλων αγορών αυτή την περίοδο, με βάση τουλάχιστον τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Όμως, η Ιστορία διδάσκει ότι οι φθηνές αποτιμήσεις δεν αρκούν για να μεταφραστούν σε υψηλότερες τιμές αν κάποιοι δεν πιστέψουν τα στόρι των εταιριών και αγοράσουν τις μετοχές τους.

Από τη στιγμή που οι δυνατότητες των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων είναι περιορισμένες, θα χρειαστούν εισροές δισ. ευρώ από το εξωτερικό για να μετουσιωθεί κάτι τέτοιο σε πράξη.

Είναι επόμενο και φυσιολογικό σε μια εποχή όπου η μείωση του ρίσκου και της μόχλευσης αποτελούν προτεραιότητα για hedge funds και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του πλανήτη, μικρές, περιφερειακές αγορές, όπως η Σοφοκλέους, να περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Η κατάργηση του ελληνικού pro desk της Deutsche Bank και οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις από hedge funds στη Σοφοκλέους το αποδεικνύουν.

Από την άλλη πλευρά είναι επίσης φυσιολογικό να συμβαίνει το αντίθετο όταν η επενδυτική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται μαζί με την ορατότητα για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Μαζί όμως με τη λίμνη των διεθνών κεφαλαίων που θα ήταν διατεθειμένα να ποντάρουν εκ νέου στα αναπτυξιακά στόρι, τις ελκυστικές αποτιμήσεις η/και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις των επιχειρήσεων θα πρέπει να υπάρχει κάτι ακόμη:

Οι άνθρωποι που θα προβάλουν με επιχειρήματα τα καλά θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών επιχειρήσεων και τα στόρι τους.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους αναλυτές και γενικότερα τα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής των μεγάλων ξένων οίκων, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας θα ήταν διατεθειμένοι να το πράξουν.

Η περίοδος 2003 - 2007 το αποδεικνύει.

Οι μετοχοποιήσεις και γενικότερα οι αποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιριών όπως ο ΟΠΑΠ, η Εθνική, το Τ.Τ. και ο ΟΤΕ, σε συνδυασμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, έδωσαν αρκετά επιχειρήματα στα στελέχη επενδυτικής τραπεζικής των ξένων οίκων που συμμετείχαν στα εγχειρήματα να διαφημίσουν την ελληνική οικονομία και τη Σοφοκλέους έστω και για ιδίων όφελος.

Το γεγονός ότι στις περιπτώσεις ήταν Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής βοήθησε περισσότερο γιατί μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα και να εξηγήσουν τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Το ίδιο συνέβη με τους αναλυτές. Ορισμένοι ξένοι οίκοι θεώρησαν σκόπιμο να έχουν αναλυτές αποκλειστικά για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εκτός από εκείνους που κάλυπταν κλάδους.

Αυτό βοήθησε να γίνουν ευρύτερα πολλά υποσχόμενες μικρομεσαίες εταιρίες που διαφορετικά ίσως δεν θα είχαν εντοπιστεί από τα ραντάρ των ξένων fund managers.

Όμως, η διεθνής οικονομική κρίση φέρνει περικοπές και τα αποκαλούμενα cost centers είναι τα πρώτα που αποψιλώνονται. Τα τμήματα αναλύσεων συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία και είναι επόμενο να υπάρχουν αποχωρήσεις.

Η περίπτωση του κ. Πολυκάρπου της Citi δεν είναι η μοναδική. Έχουν προηγηθεί άλλες που πέρασαν απαρατήρητες γιατί έγιναν σε ανύποπτο χρόνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες.

Έστω κι αν πρόκειται για γραφείο επενδυτικής τραπεζικής, το ίδιο ισχύει για το γραφείο της Morgan Stanley στην Αθήνα που αποφασίστηκε να κλείσει στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών οι οποίες γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της κρίσης.

Ανάλογες περικοπές ίσως γίνουν σε τμήματα και άλλων ξένων τραπεζών το επόμενο διάστημα.

Το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Άνθρωποι που ήταν "τελάληδες" των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό παραιτούνται ή απομακρύνονται, δυσκολεύοντας το έργο της προσέλκυσης ξένων επενδυτών στη Σοφοκλέους και στην Ελλάδα γενικότερα.

Mε ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v