Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρία για «εκ των έσω» αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Η διεύρυνση του free float σε σειρά εισηγμένων εταιρειών διαμορφώνει νέα δεδομένα. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα έχουμε δραστικές αναβαθμίσεις στη σύνθεση του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ευκαιρία για «εκ των έσω» αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Παρά την είσοδο νέων μεγάλων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της Τράπεζας Κύπρου, της Optima Bank και της Noval ΑΕΕΑΠ, γνωστοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών έχουν προέλθει κατά τα τελευταία χρόνια «εκ των έσω».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι προσφερόμενες επιλογές στο ΧΑ είναι σήμερα πολύ περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν, παρά τις αποχωρήσεις ορισμένων εταιρειών όπως της Epsilon Net, της Entersoft και πιθανότατα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

«Δεν θα θέλαμε αυτές οι εταιρείες να φύγουν από το ταμπλό, ωστόσο το ευχάριστο είναι πως η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε με μεγάλα κέρδη για τους κατόχους τους. Από την άλλη πλευρά, είδαμε αρκετές νέες εισαγωγές, όπως του ΔΑΑ, της Optima Bank, της Τράπεζας Κύπρου και εταιρειών από τον χώρο των ακινήτων, αλλά το κυρίως όφελος έχει προέλθει από την αναβάθμιση της παρουσίας παλαιότερων επενδυτικών επιλογών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, στις τράπεζες όχι μόνο διευρύνθηκε το free float μετά την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από Εθνική και Πειραιώς, αλλά επιπλέον είχαμε και την εξυγίανση της Attica Bank με παράλληλη απορρόφηση της Παγκρήτιας.

Η Cenergy μετά την τελευταία ΑΜΚ όχι μόνο ενίσχυσε την κεφαλαιοποίησή της αλλά παράλληλα διεύρυνε και τη μετοχική της διασπορά.

Η ΔΕΗ, που το 2019 ήταν μια προβληματική εταιρεία, σήμερα -αφού μεσολάβησε και μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου- αποτελεί έναν ισχυρό πολυεθνικό όμιλο με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

H Aktor Group μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου (ετοιμάζει άλλη μία φέτος, ύψους 200 εκατ. ευρώ) και εξαγορές πολλαπλασίασε τα μεγέθη της.

Η μετοχή της Ideal που πριν από τρία χρόνια βρισκόταν «στα αζήτητα», σήμερα έχει μετατραπεί σε ισχυρό όμιλο και προσελκύει το ενδιαφέρον των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Στον κλάδο της πληροφορικής, οι κερδοφορίες εκτινάχθηκαν (π.χ. Profile), η Performance Technology μετατάχθηκε από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, η Real Consulting βρίσκεται σε σχετική διαδικασία, ενώ είχαμε και δύο νέες εισαγωγές στη «μικρή» κατηγορία (DotSoft, SoftWeb).

Εταιρείες που βρίσκονταν σε «καθεστώς επιτήρησης» (π.χ. Intralot, Lavipharm, Ευρωσύμβουλοι, Δομική Κρήτης) όχι μόνο εξυγιάνθηκαν αλλά επιπλέον αποτελούν αξιοπρόσεκτες επιλογές.

Γενικότερα, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ που μεταφράζεται σε άνοδο των εταιρικών κερδών που ενισχύει και τις εισηγμένες εταιρείες, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να προσελκύουν περισσότερο τους επενδυτές σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η ευκαιρία του free float

Κατά τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες έχουν ενταθεί οι προσπάθειες της ΕΧΑΕ προκειμένου να διευρυνθεί το free float πολλών εισηγμένων εταιρειών και δεν είναι τυχαίο ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νέος κανονισμός του ΧΑ.

Ανεξάρτητα πάντως από τον κανονισμό του ΧΑ και με δεδομένο ότι υπάρχουν μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη των εκατό εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσαμε να έχουμε έως και δέκα αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε περίπτωση που συγκεκριμένες εταιρείες προχωρούσαν σε ουσιαστική διεύρυνση (ανεξάρτητη από το τυπικό κομμάτι του νέου κανονισμού) της ελεύθερης μετοχικής τους διασποράς και της εμπορευσιμότητάς τους.

Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι αυτές των Prodea ΑΕΕΑΠ (χρηματιστηριακή αξία 1,65 δισ. ευρώ, με βάση το κλείσιμο της 31ης/12/24), της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας (927,4 εκατ. ευρώ), της Attica Group (532,5 εκατ. ευρώ, λέγεται πως θα υπάρξει το 2025 placement προκειμένου το free float να ξεπεράσει το απαιτούμενο ελάχιστο όριο του 15%), των Πλαστικών Κρήτης (383,3 εκατ. ευρώ), της Trastor ΑΕΕΑΠ (256,9 εκατ. ευρώ, η διεύρυνση της μετοχικής διασποράς προγραμματίζεται μέσα από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου), του Ιατρικού Αθηνών (132,8 εκατ. ευρώ), της ΕΥΑΘ (119,1 εκατ. ευρώ, λέγεται πως θα υπάρξει placement), της Premia Properties (111,7 εκατ. ευρώ, έχει διαμηνυθεί πως θα υπάρξει το απαιτούμενο free float) και της Alpha Real Estate Services (103 εκατ. ευρώ).

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί το πόσες από τις προαναφερθείσες εισηγμένες θα προχωρήσουν σε ουσιαστική διεύρυνση της μετοχικής τους διασποράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v