Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση με ερωτηματικά

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα με σχετική αύξηση του τζίρου, που όμως άφησε απορίες τις οποίες καλούνται να επιλύσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα με σχετική αύξηση του τζίρου, που όμως άφησε απορίες τις οποίες καλούνται να επιλύσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, η είδηση σύμφωνα με την οποία η Fed θα εξαγοράσει χρεόγραφα ύψους 600 δισ. δολ. τα οποία εκδίδουν ή εγγυώνται «ημικρατικές» εταιρείες στεγαστικής πίστης και θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 200 δισ. δολ. για την στήριξη των καταναλωτικών δανείων και των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις, έτυχε θετικής υποδοχής από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ενώ είχαν ξεκινήσει με ελαφρώς διορθωτικές διαθέσεις (μετά τα εντυπωσιακά κέρδη της Δευτέρας) και συνέχιζαν με εναλλαγές προσήμων, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν γυρίσει σε αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με θετικό πρόσημο ξεκίνησε και η Wall Street.

Αντίθετα η Σοφοκλέους δεν είχε τέτοια διλήμματα αφού ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως διέψευσε τους αισιόδοξους, καθώς τουλάχιστον μέχρι το μέσον της συνεδρίασης έδειχνε ότι “έχει” ένα κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων, όμως τελικά κάτι τέτοιο επετεύχθη, έστω και οριακά και με την σημαντική βοήθεια των δημοπρασιών.

Ανεξαρτήτως των κρατικών παρεμβάσεων, στις διεθνείς Αγορές και στην πλειονότητά τους τα νέα συνεχίζουν να ακούγονται αρνητικά, όμως παρά ταύτα η εικόνα που παρουσιάζουν οι Αγορές συγκλίνει περισσότερο προς το σενάριο της περαιτέρω αναρρίχησης των αποτιμήσεων, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η καλυτέρευση της εικόνας στην Αγορά Εμπορευμάτων.

Μείζονος σημασίας οι πρώτες ενδείξεις που θα διαφανούν στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων στις ΗΠΑ, το τριήμερο που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών (27/11), καθώς έντονα αρνητικές ενδείξεις θα επιβεβαιώσουν την είσοδο της Αγοράς στην πέραν του Ατλαντικού όχθη σε βαθιά ύφεση.

Και πάλι επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον FTSE, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι από τις μετοχές που απαρτίζουν τον εν λόγω δείκτη και σε μία πρώτη ματιά, μόνο οι τίτλοι των Πειραιώς και Ελ. Πετρελαίων στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκαν ψηλότερα από ότι στην αρχή ή ενδοσυνεδριακά και αυτό μόνο θετικό δεν δείχνει.

Επίσης, τεχνικά και μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο εν λόγω δείκτης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι έδωσε ένα πρώτο σήμα πώλησης που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί. Έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “pull back” προς τις 965 μονάδες με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 953 και 938-930 μονάδες.

Αντίθετα αν η προσφορά απορροφηθεί εύκολα και βοηθήσει και το διεθνές περιβάλλον οι επόμενες αντιστάσεις στις 1002, 1020-1030, 1041 και 1060-1070 μονάδες.

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους που επικράτησαν οι “πράσινοι”, ασφαλώς και ξεχώρισαν Ελ. Πετρέλαια (+8,93%, έστω και με την βοήθεια των δημοπρασιών), Πειραιώς (+5,45%) και Τιτάν (+4,95%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Εθνική και MPB, του 2% για ΟΠΑΠ, MIG, Alpha Bank, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Motor Oil και θετικό κλείσιμο για τον ΟΤΕ.

Αντίθετα στους λίγους αρνητικούς πρωταγωνιστές με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων η Intralot (ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπερνούσαν το 5%), αξιοσημείωτες απώλειες για Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Eurobank, Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με φόρα και στις 10.38 “είδε” το υψηλό ημέρας των 1932,51 μονάδων, από εκεί και πέρα υποχώρηση μέχρι τις 1903 μονάδες (11.03), νέα ανοδική αντίδραση έως τις 1930,47 μονάδες (11.55), όμως στην συνέχει η τάση άλλαξε μάλλον προς το πλαγιοκαθοδικό, στις 17.00 βρέθηκε στις 1890,36 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1901,42 με κέρδη 1,96%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 204 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 21,09%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v