Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στοχευμένες αγορές σε ΕΤΕ, Αlpha, MPB στο ΧΑ

Κυρίως εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι ποντάρουν σε ακραίες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις στη Σοφοκλέους. Σε εξέλιξη ανοδική αντίδραση για λίγους και… μυημένους. Κέρδη 4,4% για MPB, 4,3% για ΕΤΕ, 4,2% για Alpha.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συγχρονισμένη με την Wall δείχνει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Που φέρεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αφορμή ανοδικής αντίδρασης που δίνει τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις ο Dow Jones.

Το ενδιαφέρον της μέχρι τώρα τάσης έχει να κάνει με την επιφυλακτικότητα που διακατέχει ένα μεγάλο μέρος των ενεργών παικτών όσον αφορά στη βιωσιμότητα αυτού του κύκλου. Με λίγες συναλλαγές, με στοχευμένες τοποθετήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και μετοχές του 20άρη, έχει στηθεί ένα μεθοδικό βραχυπρόθεσμο παιχνίδι.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η προσπάθεια αποδίδεται κατά μείζονα λόγο σε εγχώριους παίκτες, σε θυγατρικά χαρτοφυλάκια τραπεζών, κυρίως όμως σε πανίσχυρους ιδιωτικούς επενδυτικούς κύκλους.

Είναι αυτοί που από κοινού με θυγατρικά χαρτοφυλάκια της Εθνικής πήραν πάνω τους το ποντάρισμα του Τάκη Αράπογλου προκειμένου να μην υποχωρήσει στο χαμηλό έτους ο όμιλος.

Με φίλιες δυνάμεις κινήθηκαν τόσο στις μετοχές της ΔΕΗ, Coca Cola Hellenic, όσο και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο και μετρημένα ακόμη χαρτιά της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται υψηλότερα των 1.900 μονάδων, με ενδοσυνεδριακά υψηλό τις 1.932,5 μονάδες, ενώ ακόμη κρατά επιφυλακτικούς αρκετούς παίκτες, οι οποίοι έχουν χάσει αντίδραση δυο ημερών και ενδεικτικής απόδοσης 10% στη μετοχή της Εθνικής.

«Κοροϊδεύει» η αγορά και επιχειρεί να εγκλωβίσει βραχυπρόθεσμους παίκτες σε ένα νέο καθοδικό κανάλι; Ή μήπως έχει οδηγηθεί σε τεχνικής μορφής αντίδραση μετά τον σχηματισμό σφηνοειδούς διαγράμματος που αναζητούσε διέξοδο;

Σύμφωνα με την ομάδα της eZMarket, ο σφηνοειδής αυτός σχηματισμός μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα και των 2.000 μονάδων, με πρώτη σοβαρή –κατά την εκτίμησή μας- περιοχή αντίστασης τις 2.050-2.100 μονάδες.

Όλα αυτά όταν στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί μέχρι και 2% χαμηλότερα και στο ΧΑ η Alpha Bank κυμαίνεται στα 8,40 ευρώ (υψηλό συνεδρίασης τα 8,5 ευρώ), η Eurobank στα 6,56 ευρώ (6,72 ευρώ), MIG στα 3,06 ευρώ (3,14 ευρώ) με ανάλογη τάση για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Marfin Popular Bank, Αγροτική, Κύπρου, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Τιτάν.

Είναι ενδεικτικό πως μετά από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης 105 μετοχών η τιμή διαμορφώνονταν στο «πράσινο» και λιγότερων από 20 στο «κόκκινο».

Με αυξημένες συναλλαγές ανταποκρίνονταν από το υπόλοιπο της αγοράς η Ηλεκτρονική Αθηνών στα 3,68 ευρώ (8,2% όμως), η Γενική Τράπεζα στα 1,64 ευρώ (4,5%), Intracom στα 0,85 ευρώ (3,6%), Σιδενόρ στα 2,86 ευρώ (3,6%), αλλά και μετοχών όπως Μηχανική, Lavipharm, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκόρ και άλλων από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v