Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το comeback του μετοχικού ακτιβισμού!

Περισσότερο και από την κρίση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να φοβούνται τους μετοχικούς ακτιβιστές. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα.

Το comeback του μετοχικού ακτιβισμού!
Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται λέει ο λαός και έχει δίκιο.

Στις επιχειρήσεις τον ρόλο του καπετάνιου έχει ο διευθύνων σύμβουλος και οι συν αυτώ, ενώ τον ρόλο της φουρτούνας τον παίζει συνήθως μια μεγάλη κρίση.

Όμως, περισσότερο και από την τωρινή χρηματοοικονομική κρίση, το μάνατζμεντ στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των εταιριών κινδυνεύει από ορισμένα funds που δεν θεωρούν ικανοποιητικές τις επιδόσεις των εταιριών τους.

Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου ο ακτιβισμός μερικών μεγάλων funds οδήγησε στην εξαγορά, στη συγχώνευση ή στον διαμελισμό γνωστών εταιριών.

Πόσοι αληθινά πιστεύουν ότι η ολλανδική τράπεζα ΑΒΝ Αmro θα είχε βγει στο σφυρί για να καταλήξει στη Royal Bank of Scotland (RBS) και στη Fortis αν το TCI Fund Management LLP, το γνωστό hedge fund με έδρα το Λονδίνο, δεν ζητούσε τη διάσπασή της, εκτιμώντας ότι τα διάφορα κομμάτια άξιζαν περισσότερο αν πωλούνταν από την ίδια την τράπεζα;

Φυσικά, οι μετέπειτα εξελίξεις απέδειξαν ότι το ντιλ ήταν καταστροφικό για την RBS και τη Fortis που πλήρωσαν πολλά για την ΑΒΝ σκάβοντας τον ίδιο τον λάκκο τους.

Στη σημερινή συγκυρία δεν εκπλήσσει η απομάκρυνση των κορυφαίων εκτελεστικών στελεχών της γερμανικής Hypo Real Estate και η παραίτηση των 8 από τα 11 μέλη του εποπτικού συμβουλίου μετά την απαίτηση των τραπεζών - μετόχων.

Η εταιρία χρηματοδότησης του real estate χρειάστηκε τη διπλή παρέμβαση του γερμανικού κράτους για να επιβιώσει.

Όμως, οι πλέον ξεχωριστές παρεμβάσεις μετοχικών ακτιβιστών συνέβησαν στη χώρα όπου ίσως λίγοι θα περίμεναν λόγω των στενών σχέσεων μεταξύ του πολιτικοκοινωνικού κατεστημένου και των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων.

Αναφερόμαστε στη Γαλλία όπου η συμμαχία των επενδυτικών funds Bernard Arnault της LVMH και Colony Capital οδήγησαν τον κ. Jose Luis Duran διευθύνοντα σύμβουλο της Carrefour σε παραίτηση.

Μία μέρα πριν το είχε πράξει ο κ. Philippe Germond, διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ Atos Οrigin, το κεφάλι του οποίου απαίτησαν το γνωστό μας Centaurus, το Pardus και PΑΙ, καθότι τον θεώρησαν υπεύθυνο για την υποαπόδοση της μετοχής.

Παρόμοια φαινόμενα δεν έχουμε δει στην Ελλάδα και η μοναδική ίσως παρέμβαση που είχε κάνει αίσθηση ήταν αυτή της Fidelity στην περίπτωση του διορισμού εκπροσώπου των μετόχων μειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΕΗ από το κράτος.

Μερικά χρόνια νωρίτερα κανείς δεν είχε αντιδράσει στην τιμή που πρόσφερε η Vodafone για να βγάλει την ελληνική θυγατρική της Vodafone Panafon από τη Σοφοκλέους.

Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε μερικούς θεσμικούς να σώσουν την τιμή τους, στρεφόμενοι εναντίον της ισπανικής εταιρίας ενέργειας Iberdrola για διαφυγόντα κέρδη αναφορικά με τις ενέργειές της στη δημόσια πρόταση για τη Ρόκας.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έριξε πρόστιμο 300.000 ευρώ στην ισπανική εταιρία γιατί δεν έκανε δημόσια πρόταση, ως όφειλε, το 2007, αλλά την έκανε φέτος που η μετοχή της Ρόκας έχει υποχωρήσει αρκετά, γλιτώνοντας μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Θα μπορούσε το κύμα του μετοχικού ακτιβισμού σε μια χώρα όπως η Γαλλία να εμπνεύσει κινήσεις εναντίον μιας μεγάλης ξένης εταιρίας στην Ελλάδα, όπου η αδιαφορία των πολλών είναι ο κανόνας;

Dr. Money

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v