Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος

Με την... πίτα δίχως να φέρει ούτε μία γραντζουνιά και τον σκύλο να χαϊδεύει νωχελικά την κοιλιά του, τα παλικάρια στο Αμέρικα έδειξαν μέσω της Citigroup ότι μπορούν να βλέπουν στο μέλλον.

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με την πίτα δίχως να φέρει ούτε μία γραντζουνιά (εκτός ταμπλό) και τον σκύλο να χαϊδεύει νωχελικά την κοιλιά του, τα παλικάρια στο Αμέρικα έδειξαν χθες στην υφήλιο ότι όχι μόνο έμαθαν το μάθημά τους από την περίπτωση της Lehman Brothers αλλά και πως μπορούν να βλέπουν στο μέλλον.

Εάν υπάρχει ένα συμπέρασμα από τη χθεσινή διάσωση του ομίλου της Citi από τη Fed και το εκεί Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, αυτό είναι ότι το σύστημα επιτέλους κατάλαβε ότι δεν πρέπει να παίζει με την έννοια πίστη, όπως έκανε όταν άφησε τη Lehman να καταρρεύσει…

Οι αγορές έχουν επανειλημμένως δείξει, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου παρελθόντος, ότι ζημίες μπορούν να υπομείνουν. Απουσία εμπιστοσύνης όμως όχι.

Εγγυήσεις "τοξικών" (τι άστοχη λέξη και αυτή!) δανείων, ύψους 306 δισ. δολ., και ρευστό 20 δισ. δολ. κατέστησαν σαφές ότι το σύστημα μπορεί να συνεχίσει να πιστεύει στις δυνάμεις του.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης πραγματοποιήθηκε και με τρόπο που εγγυάται ότι ο εκεί φορολογούμενος έχει λαμβάνειν, και μάλιστα κατά τρόπο αξιόλογο, όταν η οικονομία ξαναβρεί το δρόμο της, καταδεικνύει ακόμη δύο πράγματα.

Αφενός, ότι τηρείται μία στοιχειωδώς ευφυής και κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση στην πορεία σταθεροποίησης του συστήματος, το οποίο δεν αφήνεται βορά στις ενδεχομένως ανεξέλεγκτες διαθέσεις του σκληρού του πυρήνα, που ευχαρίστως θα παρακολουθούσε τη χρήση εσόδων από φορολογία να οδεύουν για τη διάσωση των βασικών και λοιπών μετόχων της Citigroup.

Αφετέρου, ότι η διάσωση δεν έγινε γυρίζοντας τα πράγματα τούμπα με μία άμεση κρατικοποίηση (που πολλές φωνές ζητούσαν), αλλά μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, λύση "πολιτικά ορθή",  που συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα ότι ο καπιταλισμός καλά κρατεί και δεν υπάρχει επαρκέστερο σύστημα για την αντικατάστασή του…

Έμμεση κρατικοποίηση, λοιπόν, αλλά με τακτ και με τρόπο που δεν διαφέρει σημαντικά από την πρόσφατη εξαγγελία του κ. Alwaleed bin Talat (λέγε με πρίγκιπα) ότι θα αυξήσει τη θέση του στη Citi από 4% σε 5%, έναντι 350 εκατ. δολ. ή του CEO του ομίλου της Citigroup κ. Vikram S. Pandit, ο οποίος από κοινού με τρία άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου έβαλαν το χέρι στην τσέπη και αγόρασαν 1,3 εκατ. μετοχές, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη τους προς "το μαγαζί" τους…

Ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία του μαγαζιού συνολικά είναι άγνωστο. Μπορεί να σπάσει σε άλλα μαγαζάκια… μπορεί και όχι. Είναι ίσως και αδιάφορο.

Αυτό που έχει πρωτίστως σημασία είναι ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είδε ότι το χαλί παραμένει κάτω από τα πόδια της και κάποιοι φροντίζουν να το κρατούν εκεί.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v