Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ξέρει ο Warren Buffett και αγοράζει;

Σε περιόδους κρίσης και αναταραχής, όπως η σημερινή, όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η πλειονότητα των αναλυτών «σφυρίζει αδιάφορα», υπάρχουν ορισμένοι που -απλώς- αγοράζουν «χαρτιά»…

Τι ξέρει ο Warren Buffett και αγοράζει;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Σε περιόδους κρίσης και αναταραχής, όπως η σημερινή, όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί και η πλειονότητα των αναλυτών «σφυρίζει αδιάφορα» κοιτώντας τον νεφοσκεπή ουρανό, στο ερώτημα «προς τα πού βαδίζουμε;», υπάρχουν ορισμένοι που -απλώς- αγοράζουν.

Αγοράζουν επιλεκτικά, μεθοδικά και με ορίζοντα και βεβαίως με διαθέσιμα που μπορούν να «παρκάρουν» για όλη τη διάρκεια αυτού του «ορίζοντα»…

Ένας από αυτούς, όπως μας πληροφορεί το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, είναι ο δισεκατομμυριούχος κ. Warren Buffett της Berkshire Hathaway Inc., οι τοποθετήσεις του οποίου επί μετοχών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως η Wells Fargo & Co. και η U.S. Bancorp εμφάνισαν, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, απόδοση 36%, ενώ το αντίστοιχο «πακέτο» 84 μετοχών που συμπεριλαμβάνονται στον S&P 500 εμφάνισε κάμψη 0,2% την ίδια περίοδο.

«Κλειδί» στις τοποθετήσεις αυτές, όπως επισημαίνουν έγκυροι παράγοντες της αμερικανικής αγοράς, είναι η επιλεκτικότητα και η υπομονή.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη παράμετρο, την επιλεκτικότητα, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και η Berkshire αύξησε τις θέσεις της σε ορισμένα «χαρτιά» όπως η Wells Fargo, επέλεξε να τη μειώσει σε άλλα, που είχαν σημαντική έκθεση στην αγορά της subprime.

Για παράδειγμα, η μόνη μετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην οποία η Berkshire μείωσε τη θέση της σημαντικά, από 9,1 εκατ. τεμάχια σε 5 εκατ. τεμάχια, ήταν η Bank of America, όταν αυτή αποφάσισε να εξαγοράσει την Countrywide Financial Corp, μία τράπεζα με ιδιαίτερη έκθεση στο φαινόμενο της subprime.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράμετρο, αυτή του «ορίζοντα», θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να βλέπαμε τις τρέχουσες κινήσεις του Buffet.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, ήτοι από την 1η/10/08, οι τοποθετήσεις της Berkshire επί μετοχών χρηματοοικονομικών οίκων σημείωσαν μείωση τιμής κατά 32% -με την εξαίρεση της ύψους 5 δισ. δολ. επένδυσης στην Goldman Sachs Group Inc.-, ενώ το αντίστοιχο «πορτοφόλι» του S&P 500 σημείωσε κάμψη 41% την ίδια περίοδο…

Η τοποθέτηση του Buffett επί προνομιούχων μετοχών της Goldman Sachs, που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφορούσε και σε δικαιώματα για ακόμη 5 δισ. δολ. στην τιμή των 115 δολ. ανά μετοχή. Έκτοτε το «χαρτί» έχει σημειώσει κάμψη της τάξης του 40% στα 71,78 δολ.

Η επένδυσή του ασφαλώς δεν είχε ορίζοντα δύο μηνών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δικαιούται και -εγγυημένου- μερίσματος 10% επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει.

Πρόσφατα, με άρθρο του στους «New York Times», ο Buffet δήλωσε ότι αρχίζει εκ νέου αγορές επί μετοχών αμερικανικών εταιριών για λογαριασμό της Berkshire αλλά και για το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο…

Προφανώς θεωρεί τα παρόντα επίπεδα ελκυστικά… ή, αν μη τι άλλο, «λογικά»… και εκτιμά ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τα «χειρότερα σενάρια» για την πορεία της εκεί οικονομίας…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v