Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκαιρία για άνοδο στη Σοφοκλέους

Κλειστή σήμερα η Wall, κατά 0,6% υψηλότερα τα συμβόλαια του DAX, με ισχυρές παρακαταθήκες για τη συνέχεια και στη Σοφοκλέους. Κλειδί η Εθνική, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ. Ευκαιρία να «ντυθεί» και το ΧΑ στα «πράσινα».

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κλειστή σήμερα η Wall. Φρόντισε βεβαίως μέχρι χθες η αμερικανική αγορά να αφήσει παρακαταθήκη ένα θετικό σερί 4 συνεδριάσεων που έφεραν τον Dow Jones στις 8.726,6 μονάδες (2,9%).

Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα της τάξης του 0,6-0,7%, ενώ στην Αθήνα οι προνοητικοί ισχυρότατοι επενδυτικοί κύκλοι και φίλιες τραπεζικές δυνάμεις κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως από τη συνεδρίαση της 20ης/11.

Από τα χαμηλά των 1.801,9 μονάδων και από τα 12,74 ευρώ της Εθνικής, οι συγκεκριμένοι παίκτες βγήκαν και σάρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς στη μετοχή της Εθνικής, αλλά και σε άλλους τίτλους του FTSE 20.

Η στήλη αναφέρεται σταθερά από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για ένα πιθανό… ράλι της «αρκούδας», καθώς με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση του eZMarket, ο Γενικός Δείκτης δείχνει σε πρώτη φάση ικανός να κινηθεί προς το 2χίλιαρο.

Χθες η αγορά διαμορφώθηκε μέσα στο τεχνικά επιτρεπόμενο όριο διόρθωσης –καθώς δεν υποχώρησε κάτω από τις 1.855 μονάδες- βρήκε στήριξη στις 1.861 μονάδες και έχει το περιθώριο να κινηθεί προς επαναπροσέγγιση των τιμών στα μέσα Νοεμβρίου.

Από τεχνικής πλευράς πρώτη ορατή αντίσταση είναι οι 2.006 μονάδες, μόνο που η δυναμική της αγοράς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί άμεσα ξεκινώντας από σήμερα κιόλας.

Στον ΟΤΕ έχουν τοποθετηθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, 24,8 εκατ. ευρώ στις 25 και 19,9 εκατ. ευρώ στις 26 Νοεμβρίου.

Στη μετοχή του Οργανισμού το στοίχημα που παίζεται αφορά στην ανοδική διάσπαση των 11,8-11,9 ευρώ με πιθανή προσέγγιση των 12,3-12,4 ευρώ.

Όλα αυτά σε βάθος τριών-τεσσάρων συνεδριάσεων και πάντα με την απαραίτητη προϋπόθεση πως οι ευρωπαϊκές αγορές θα ανταποκριθούν σήμερα θετικά στην αφορμή που δίνει ο Dow Jones.

Σε μετοχές εταιρειών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Autohellas, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ικανά να συντηρήσουν μια μόχλευση, βραχυπρόθεσμα.

Ρευστότητα μικρότερων επενδυτικών σχημάτων και βασικών μετόχων, χτίζει θέσεις σε μετοχές των Lamda Development, Autohellas, Βωβός, αλλά και σε Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ΣΙΔΜΑ, Ιασώ και ακόμη ορισμένων από αυτές τις κατηγορίες.

Ενδιαφέρουσες η σημερινή και αυριανή συνεδριάσεις, με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 και θα ισχυροποιηθούν τα αγοραστικά αντανακλαστικά συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων.

Το γεγονός πως χθες ο Γενικός Δείκτης έγραψε χαμηλό με λιγοστές συναλλαγές, αποτελεί κατά την εκτίμησή μας ένδειξη πως επιχειρείται αναστροφή του πτωτικού σχηματισμού από ισχυρά χέρια.

(*) Σχόλιο αφιερωμένο εξαιρετικά σε γνωστούς και άγνωστους, φίλους και μη της στήλης, αλλά πάνω απ’ όλα Βάζελους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v