Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση;

Τολμηροί και αποφασιστικοί οι μεν, άτολμοι και επιφυλακτικοί οι δε. Τι αφιερώνουν ΗΠΑ και Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης; Ποιος έχει δίκιο; Θα το μάθουμε, πιθανότατα, έπειτα από έναν χρόνο...

Έτσι θα ξεπεράσουμε την κρίση;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ότι κρίση είναι και θα περάσει λίγο πολύ όλοι το γνωρίζουμε, ή τουλάχιστον το ευχόμαστε.

Αστάθμητοι παράγοντες στην εξίσωση, βέβαια, παραμένουν η διάρκεια και το βάθος ή το κόστος αυτής της διαδικασίας…

Εάν λάβουμε ως δεδομένο ότι τα όπλα για την καταπολέμησή της είναι δύο, ήτοι η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική, οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο, ισοδυναμούν -περίπου- με παραίτηση από αμφότερα.

Μία πρώτη, κατά το δυνατόν νηφάλια, προσέγγιση τουλάχιστον αυτό καταδεικνύει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μία χώρα 301 εκατ. κατοίκων, που παρήγαγε ονομαστικό πλούτο ύψους 13,8 τρισ. δολ. το 2007, έχει βάλει στην άκρη ή τουλάχιστον ανακοίνωσε ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει συνολικά κονδύλια ύψους 800 δισ. δολ., ως πρώτη αντίδραση στην οικονομική ύφεση, επιπροσθέτως των 700 δισ. δολ. που έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο για τη διάσωση του εκεί τραπεζικού συστήματος και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ήτοι, μία "σούμα" ύψους 1,5 τρισ. δολ.

Η Ενωμένη Ευρώπη, μία οντότητα με πληθυσμό της τάξης των 500 εκατ. κατοίκων και ΑΕΠ ύψους 16,9 τρισ. δολ. την ίδια χρονιά, ανακοίνωσε διά στόματος του κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο ότι προτίθεται να δαπανήσει -για τον ίδιο σκοπό- ποσό ύψους 200 δισ. ευρώ ή 259 δισ. δολ. με χθεσινές τιμές.

Με άλλα λόγια, στη μεν Ευρώπη προτίθενται να υψώσουν ασπίδα έναντι των δεινών της κρίσης, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό, όπως είπε και ο φίλτατος Μανουέλ, 1,5% του αθροιστικού ΑΕΠ των 27, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί φίλοι και σύμμαχοί τους προτίθενται να δαπανήσουν ποσοστό 10,7% του δικού τους ΑΕΠ.

Ο έτερος φίλτατος κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ διατηρεί ακόμη το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25%, έχοντας κάνει δύο μειώσεις από 50 μονάδες βάσης κάθε φορά και έχει ουσιαστικά προαναγγείλει μία ακόμη στις 4 Δεκεμβρίου, αμφιταλαντευόμενος εάν πρέπει να είναι 50 ή 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας έτσι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο επίπεδο είτε του 2,75% είτε του 2,50%.

Και αυτό, ενώ ο Αμερικανός "ομόλογός" του, κ. Μπεν Μπερνάκε, έχει ήδη μειώσει το αντίστοιχο επιτόκιο της Fed κατά το θεαματικό μέγεθος των 425 μονάδων βάσης στο επίπεδο του 1%, καθιστώντας σαφές ότι προτίθεται να το καταστήσει έως και μηδενικό, για την αναζωογόνηση της εκεί οικονομίας.

Θα σκεφθείτε, ίσως: μα καλά, γιατί να συγκρίνουμε πορτοκάλια και μήλα; Είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη;

Μία πρώτη ανάγνωση λέει ασφαλώς και είναι. Κρίση εδώ, κρίση κι εκεί. Σε ύφεση οι ΗΠΑ, οσονούπω και η Ευρώπη.

Στο διά ταύτα, όμως, αυτό που μετράει είναι η τόλμη και η αποφασιστικότητα για την αντιμετώπισή της. Και απ' ό,τι φαίνεται, στις Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν…
Αν και, όπως είπαμε και χθες, εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v