Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι βλέπουν τώρα οι μεγάλοι παίκτες

Bear market rally ή εκ νέου πτώση της αγοράς; Οι εκτιμήσεις των μεγάλων παικτών διχάζονται. Γιατί οι "ταύροι" ποντάρουν σε άνοδο και σε υπεραπόδοση του Χ.Α. Τι προβλέπουν οι αρκούδες για την πορεία της Σοφοκλέους.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Τι βλέπουν τώρα οι μεγάλοι παίκτες
Ξεκίνησε ένα δυνατό bear market rally ή οι αγορές θα υποχωρήσουν άλλο ένα 10% - 15% πριν τελειώσει η χρονιά;

Οι εκτιμήσεις εγχώριων παραγόντων της αγοράς προς το παρόν είναι μοιρασμένες. Οι "ταύροι" εκτιμούν ότι ένα ισχυρό bear market rally έχει ήδη ξεκινήσει και θα οδηγήσει τις αγορές ως και 40% υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά τους.

Οι "αρκούδες" χαμογελούν ειρωνικά και παραπέμπουν στην άνοδο των ομολόγων και στα τεράστια κεφάλαια που ρίχνουν οι κυβερνήσεις χωρίς προς το παρόν αποτελέσματα για να περιορίσουν την κρίση. Για τους λόγους αυτούς εκτιμούν ότι οι αγορές μέχρι το τέλος του έτους θα υποχωρήσουν μέχρι 15% χαμηλότερα.

Η πλευρά των αισιόδοξων εδράζει την εκτίμησή της για μια ισχυρή ανοδική αντίδραση στους εξής βασικούς λόγους:

Οι εξαγορές μεριδίων hedge funds -για φέτος- ολοκληρώθηκαν και τα μεγαλύτερα από αυτά έχουν ρευστότητα της τάξης του 40%, καθώς είναι υποεπενδεδυμένα σε μετοχές. Την ίδια στιγμή, οι αγορές μετοχών είναι υπερπουλημένες έχοντας καταγράψει από τις αρχές του έτους τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων ετών. Με βάση την ιστορικότητα "χρωστούν" ένα ράλι αντίδρασης της τάξης του 30% και άνω.

Επιπλέον, η περίοδος της "κουτσής πάπιας" (το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο) στις ΗΠΑ τελειώνει και οι "ταύροι" θεωρούν ότι η περίπτωση της Citigroup αποτελεί το πρώτο δείγμα μιας ενεργότερης παρέμβασης στην κρίση από το αμερικανικό δημόσιο. Ο συστημικός κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα δείχνει προς το παρόν να έχει αποφευχθεί και τα κεφάλαια που προορίζονται για απευθείας ενίσχυση της οικονομίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα βελτιώσουν το κλίμα.

Ράλι του S&P έως τις 1.200 μονάδες βλέπουν οι "ταύροι"

Τέλος, μετοχές βάσει κερδών, λογιστικής αξίας και ταμειακών ροών δείχνουν φθηνές. Η μερισματική απόδοση 4% του S&P 500 ξεπερνά την αντίστοιχη 10ετών και 30ετών αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι διαπραγματεύσιμες με P/E από 6 έως 8 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη.

Οι "ταύροι" εκτιμούν ότι οποιαδήποτε πτώση βραχυπρόθεσμα προσφέρεται για αγορές. Αν ο S&P κρατήσει τις 843 μονάδες βραχυπρόθεσμα, σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τραπεζικής ΑΧΕ, τότε θα διατηρήσει ανέπαφες τις ελπίδες του να κινηθεί προς τα επίπεδα των 880 - 885 μονάδων (μέση του καναλιού του).

Το πρώτο ισχυρό crash test της δυναμικής της ανόδου θα είναι σε αυτή την περιοχή. Αν διασπαστεί ανοδικά, ανοίγει ο δρόμος για πορεία ως τις 950 - 970 μονάδες (μέσος κινητός όρος των 50 ημερών) και εν συνεχεία για τις 1.119 μονάδες (κινητός μέσος όρος των 100 ημερών).

Οι θιασώτες ενός bear market rally της τάξης του 40% βλέπουν περιθώρια ανόδου μέχρι τις 1.200 μονάδες (1.236 ο μέσος όρος των 200 ημερών), κάτι που προς το παρόν φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός ακόμη και για τους "ταύρους". Σημειώνεται ότι όλοι οι κινητοί μέσοι όροι κινούνται πτωτικά, επομένως τα μεγέθη σε μονάδες θα αναπροσαρμόζονται πτωτικά

Υποχώρηση του S&P έως τις 670 μονάδες βλέπουν οι "αρκούδες"

Σε μια περίοδο όμως όπου βασιλιάς είναι η ρευστότητα και για τα εταιρικά κέρδη του 2009 δεν υπάρχει η στοιχειώδης ορατότητα, οι μετοχές δεν δείχνουν ιδιαίτερα θελκτικές σε σχέση με τα επιτόκια σχολιάζουν οι "αρκούδες". Η άνοδος, μάλιστα, των τιμών των ομολόγων το τελευταίο διάστημα δείχνει ότι οι επενδυτές προτιμούν ακόμη την ασφάλεια, έστω και αν αυτή δίνει ψίχουλα αποδόσεων.

Η ρευστότητα των hedge funds ξεγελάει, σύμφωνα με χρηματιστή, που εκτελεί εντολές για λογαριασμό ξένων, καθώς ο δανεισμός τους θα μειωθεί έτι περαιτέρω λόγω του deleverage. Οι εκροές, δηλώνει, δεν έχουν τελειώσει, ενώ υπάρχει μια κατηγορία κεφαλαιούχων και θεσμικών επενδυτών που κατέχει μερίδια τόσο σε hedge funds όσο και σε private equity funds .

Αν αυτή η κατηγορία επιλέξει να διατηρήσει ή και να επαυξήσει τις θέσεις της στα private equities λόγω των ευκαιριών που δημιουργούν οι χαμηλές αποτιμήσεις, τότε πιθανότατα τα hedge funds θα πληγούν από νέο γύρο εκροών στο α΄ τρίμηνο του 2009. Περίοδος στην οποία αναμένονται και αρκετά λουκέτα για hedge funds

Η παραμονή του Vοlatility Index (VIX) σε υψηλά επίπεδα δείχνει, σύμφωνα με επικεφαλής ΑΧΕ, ότι οι αγορές φοβούνται εκ νέου πτώση. Η δε τεχνική ανάλυση της UBS υποστηρίζει ότι ενδέχεται ο VIX να μην έχει δει τα υψηλά του και αυτό να συμβεί με μια νέα υποχώρηση του S&P σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πρόσφατα χαμηλά. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση έως την περιοχή των 670 - 680 μονάδων.

---Γιατί θα προτιμηθεί το Χ.Α. από τα hedge funds σε bear market rally

Το αισιόδοξο σενάριο για το Χ.Α. προβλέπει υπεραπόδοση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές. Εδράζεται δε στο ότι αν η ρευστότητα των hedge funds πέσει στις μετοχές θα προτιμηθούν αγορές που έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία κ.ά.) και είναι ρηχές, εξασφαλίζοντας γρήγορη εκτίναξη τιμών.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί αρχικά προς τις 2.200 μονάδες (κινητός μέσος όρος 50 ημερών στις 2.338 μονάδες, με έντονα πτωτική τάση) και εν συνεχεία προς τις 2.650 μονάδες (κινητός μέσος όρος 100 ημερών στις 2.822 μονάδες, με έντονα πτωτική τάση επίσης).

Αυτό το σενάριο προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι ξένοι συνεχίζουν να αδιαφορούν. Για τον λόγο αυτόν υποαπέδωσε στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, οι πωλήσεις από hedge funds ταλαιπώρησαν πρόσφατα δεικτοβαρείς τίτλους (EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Intralot κ.ά.).

Οι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα ξαναδοκιμάσει σε περίπτωση υποχώρησης του S&P προς τις 680 μονάδες τα πρόσφατα χαμηλά των 1.620 μονάδων και αν τα χάσει θα κινηθεί προς τις 1.530 μονάδες. Κλειδί ήταν και παραμένει η συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής.

Ο βασικότερος λόγος ανησυχίας για την ελληνική αγορά είναι τα επιμένοντα spreads των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα spreads των περισσότερων κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, το ελληνικό πενταετές παρέμεινε υψηλότερα κατά 200 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο γερμανικό.

Ο κίνδυνος της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και η επιδείνωση των δημοσιονομικών, σε συνδυασμό με την εκτιμούμενη μείωση του συναλλάγματος από τον τουρισμό και τη ναυτιλία και τις επιπτώσεις από την έκθεση των τραπεζών στην ΝΑ. Ευρώπη, οδηγεί σε αποχώρηση των ξένων από ελληνικά ομόλογα.

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα το 2009 θα είναι, σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη, το "ανάποδο decoupling". Ενώ δηλαδή το 2008 οι αναδυόμενες οικονομίες συνέχισαν να τρέχουν με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, του χρόνου οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν λιγότερο για τις ανεπτυγμένες και περισσότερο για τις αναδυόμενες.

Ιδιαίτερα δε για τις αναδυόμενες οικονομίες, με δημοσιονομικές ανισορροπίες όπως αυτές της ΝΑ. Ευρώπης

Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ συμπεριλαμβάνουν τις οικονομίες Ρωσίας και Τουρκίας μεταξύ αυτών που θα αντιμετωπίσουν το 2009 την ισχυρότερη μείωση στους ρυθμούς ανάπτυξής.

Τέλος, τον λογαριασμό των επισφαλειών από τα ναυτιλιακά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να τον πληρώνουν εντός της διετίας 2009 - 2010 καθώς κάποιοι εφοπλιστές θα προτιμήσουν από το να δώσουν προσωπικές εγγυήσεις στις τράπεζες να πετάξουν πετσέτα αφήνοντάς τες να δεσμεύσουν πλοία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v