Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο τέστ για “year end bear market rally”

Οι Αγορές παραμένουν στο σενάριο του “year end bear market rally” και είναι εμφανές ότι προσπαθούν να πείσουν τους επιφυλακτικούς να προχωρήσουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα σημαντικά κέρδη της Wall Street το βράδυ της Τετάρτης, ήραν σημαντικό μέρος των επιφυλάξεων για την σημερινή αργία και την αυριανή ημιαργία στην πέραν του Ατλαντικού όχθη και οι Ευρωπαϊκές Αγορές αποφάσισαν να κινηθούν ψηλότερα.

Με Ευρωπαϊκό αέρα και η Σοφοκλέους επέστρεψε στο θετικό πρόσημο και ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Οι Αγορές παραμένουν στο σενάριο του “year end bear market rally” και μάλιστα είναι εμφανές ότι κατά τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να πείσουν τους επιφυλακτικούς να μειώσουν την ρευστότητά τους και να προχωρήσουν σε έστω και επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Ασφαλώς και η φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία θα συνεχίσει να διατηρεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, ενώ τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή συνεδρίαση θεωρητικά πρέπει να δείξουν τις δυνατότητες των εγχώριων δυνάμεων.

Μάλιστα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης της μεταβλητότητας και των ημερήσιων ταλαντώσεων, ενώ τόσο η τρέχουσα όσο και η επόμενη εβδομάδα θα χαρακτηριστούν από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Ευνόητο είναι ότι με την ψυχολογία σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα οι αρνητικές εκπλήξεις θα έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο από τις λιγότερες θετικές στο ταμπλό.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη όλα θα συνεχίσουν να παίζονται στα δύο άκρα του εύρους 1798 – 1963, ενώ όσον αφορά τον FTSE που παρουσιάζει περίπου την ίδια εικόνα, πολλά θα εξαρτηθούν στις 1000 – 1020 και 960 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 1020 μονάδων μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανοδική αντίδραση προς τις 1100 μονάδες, ενώ αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 960 μονάδων και σε δεύτερη φάση χαμηλότερα των 936 μονάδων, δεν αποκλείεται να επαναφέρει τον εν λόγω δείκτη στα πρόσφατα χαμηλά.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν επιλεκτικών κινήσεων, με τους τίτλους των Εθνικής, ΟΤΕ και Coca-Cola να κερδίζουν τις εντυπώσεις, ενώ η θετική έκπληξη ήλθε από τον τίτλο της ΔΕΗ που σήμερα και παρά τα αρνητικά αποτελέσματα προσπάθησε να πείσει ότι όλες οι αρνητικές εκπλήξεις έχουν ενσωματωθεί στην τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής.

Στον FTSE οι “πράσινοι” τίτλοι πήραν εκ νέου τον πρώτο λόγο με περισσότερο διακριθέντα τον τίτλο της Intralot (+7,26%), που όμως συνεχίζει να κινείται με μορφή ασανσέρ.

Έτσι θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι άρεσαν περισσότερο οι Coca-Cola (+4,68%), ΟΤΕ (+4,13%) και Εθνική (+4,57%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Πειραιώς, του 2% η Motor Oil, αξιοσημείωτα κέρδη για το Ταχ. Ταμιευτήριο και απλά θετικό κλείσιμο για ΟΠΑΠ, Αγροτική, Eurobank, MPB.

Αντίθετα και πάλι “αλγεινές” εντυπώσεις από τον τίτλο της Τράπεζας Κύπρου (-4,4% και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησε ο Τιτάνας και του 1% η Alpha Bank.

Τέλος με αρνητική μεταβολή έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και γρήγορα “είδε” τα χαμηλό ημέρας των 1872,76 μονάδων, εξ ίσου γρήγορη αντίδραση μέχρι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1945,3 μονάδων και από εκεί και πέρα διακυμάνσεις με τελικό κλείσιμο στις 1908,18 μονάδες και κέρδη 1,84%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και έφθασε τα 160 εκατ. από τα οποία τα 23,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 140 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικές ενώ 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 12,5%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v