Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνέχεια αντίδρασης υπό ...προϋποθέσεις

Το κλείσιμο του μήνα, σε συνδυασμό με την ανοδική φορά του Dow Jones ενδέχεται να συντηρήσει τη βραχυπρόθεσμη αντίδραση και στη Σοφοκλέους. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Δέκατος αρνητικός μήνας για φέτος ο Νοέμβριος. Και με ένα σερί 7 συνεχόμενων πτωτικών μηνών μετά την αναλαμπή του Απριλίου μετρά σε κλείσιμο απώλειες περίπου 55% από τα υψηλά των 4.214 μονάδων.

Με το κλείσιμο του μήνα η αγορά πήρε και μια… πικρή πρόγευση των όσων θα πρέπει να περιμένει για την οικονομική κατάσταση των εισηγμένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ομάδα του Μάνου Χατζηδάκη (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) η εικόνα των μεγεθών του 3ου τριμήνου, εάν εξαιρέσουμε τις τράπεζες, αρχίζει και … μαυρίζει επικίνδυνα.

Και ακόμα είμαστε στην αρχή μιας μακράς περιόδου με τις πρώτες συνέπειες της κρίσης να αποτυπώνονται εν μέρει στα αποτελέσματα των εταιρειών.

Ωστόσο, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, εκτιμούμε πως η λήξη Νοεμβρίου μπορεί να σημαίνει σε μεγάλο βαθμό και την παύση των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων από την πλευρά ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Αυτό σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο συντήρησης της ανοδικής φοράς του Dow Jones υψηλότερα των 8.600-8.700 μονάδων μπορεί να ωθήσει λίγο υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη, τον FT20 και επιμέρους μετοχές.

Για τον Γ.Δ το σενάριο της προσέγγισης των 2000 μονάδων παραμένει μεν ενεργό, με μικρότερες όμως πιθανότητες.

Εάν ωστόσο η αγορά κινηθεί υψηλότερα αυτής της περιοχής και διασπάσει ανοδικά τη ζώνη των 2.060 μονάδων, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε μέχρι και σε αλλαγή της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης. Όλα αυτά για τις πρώτες 1-2 βδομάδες του Δεκεμβρίου.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω αντίδρασης της Εθνικής υψηλότερα των 15,3-15,4 ευρώ (με επόμενη αντίσταση προς τα 16,10-16,2 ευρώ).

Για κάθε ενδεχόμενο στηρίξεις διαμορφώνονται στα 13,20 και 12,74 ευρώ.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιχειρήθηκε αναστροφή του πτωτικού σχηματισμού της Eurobank με την τιμή να αντιδρά προς τα 6,62 ευρώ. Είχε προηγηθεί ένα γενναίο μάζεμα στη διάρκεια της διόρθωσης από τα 6,54 προς τα 6,26 ευρώ (20-26/11) με συναλλαγές περίπου 8 εκατ. μετοχών.

Υπό προϋποθέσεις η αντίδραση της Eurobank μπορεί να φτάσει προς 7,20 ευρώ. Την ίδια περίοδο όμως, παρατηρούμε πως η κίνηση σε μια αγορά ρηχή όπως είναι η ελληνική, εξελίσσεται με δυσκολία και με υστέρηση έναντι των ευρωπαϊκών και βεβαίως της Wall.

Ακριβώς επειδή είναι ρηχή η αγορά μας και τα κεφάλαια περιορισμένα, σχεδόν ανακυκλώνονται από μετοχή σε μετοχή, τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα τόσο ως προς την έκταση της απόδοσης όσο και ως προς τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Αυτό εν μέρει εξηγεί τις ακραίες μεταβολές, άλλοτε στην μετοχή του ΟΤΕ, άλλοτε στη μετοχή της Εθνικής, άλλοτε στη μετοχή της ΔΕΗ.

Ειδικότερα για τη μετοχή της Επιχείρησης, έχουμε να παρατηρήσουμε πως από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ισχυρού ιδιωτικού επενδυτικού πόλου, η τιμή της μετοχής έχει υπεραποδόσει από τα 9,06 ευρώ (20/11) μέχρι τα 11,56 ευρώ, δηλαδή την κορυφή της Παρασκευής. Αυτά με συναλλαγές αξίας 40 εκατ. ευρώ και απόδοσης 26,5% μέσα σε 7 ημέρες.

Αυτά αφορούν στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς γιατί ως προς τη μεσομακροπρόθεσμη παραμένουμε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Στις αρνητικές παραμέτρους, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα 3ου τριμήνου, συνεκτιμούμε και αυτές των απαιτήσεων- αποθεμάτων. Αυτό γιατί κατά την εκτίμηση μας, σε καιρούς βαθιάς ύφεσης και δραματικού περιορισμού της ζήτησης τόσο οι απαιτήσεις όσο και τα αποθέματα μπορεί να …λειτουργήσουν ανεξέλεγκτα.

Μένει να φανεί πόσες από τις απαιτήσεις θα μπορέσουν να μαζέψουν οι εταιρείες στην δυσκολότερη συνέχεια. Και όσον αφορά στα αποθέματα, πόσα από αυτά και το κυριότερο σε ποιες τιμές, θα διατίθενται σε μια όλο και πιο στεγνή αγορά.

---------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: " Γεγονός είναι ότι η αγορά δείχνει περισσότερο διατεθειµένη να πουλήσει τις κακές ειδήσεις παρά να αγοράσει τις καλές ενώ η τάση από το εξωτερικό αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να δηµιουργήσει το απαραίτητο «πάθος για άνοδο» στην αγορά.

Η τακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των εισηγµένων εταιριών να δηµοσιεύουν την τελευταία στιγµή της προθεσµίας ήταν ένα καλό εµπειρικό σηµάδι για το τι µέλλει γενέσθαι και ενδεχοµένως η επιφυλακτικότητα αυτή να διατηρηθεί µέχρι να κλείσει η χρήση, ειδικά για τις εταιρίες που είναι στην τελική γραµµή στο µείον ή… πολύ κοντά σε αυτό.

Η εικόνα της αγοράς παραπέµπει σε αναµονή, ενδεχοµένως σε ένα νέο περιεχόµενο ειδήσεων από την πραγµατική οικονοµία που θα συνδέεται µε αύξηση της δραστηριότητας ενόψει Χριστουγέννων και της κυκλοφορίας του χρήµατος.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης διατήρησε τα επίπεδα των 1.900 µονάδων χωρίς να εκµεταλλευτεί
ιδιαίτερα το θετικό momentum των διεθνών αγορών αφού οι τζίροι στις ανοδικές συνεδριάσεις κινήθηκαν σε πολύ µέτρια επίπεδα. Η συντήρηση των επιπέδων διατήρησε το ανοδικό σήµα που είχε δοθεί από τις αρχές Νοεµβρίου από τον MACD σε ισχύ παρά το τοπικό βύθισµα της αγοράς κοντά στα επίπεδα των 1.800 µονάδων.

Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει δώσει ακόµα την απαραίτητη εκτόνωση στον τριγωνικό σχηµατισµό, έχει ωστόσο µεταθέσει την κορυφή της συσσώρευσης στις 1.950 µονάδες, επίπεδο το οποίο αντιπροσωπεύει µια βασική περιοχή τιµών όπου η προσφορά γίνεται πιο έντονη.

Από την άλλη πλευρά οι χαµηλοί όγκοι συναλλαγών στα επίπεδα κάτω από τις 1.850 µονάδες δεν βοηθούν στην πτωτική εκτόνωση της συσσώρευσης.

Έχοντας προεξοφλήσει σηµαντικό µέρος των κακών τριµήνων εκτιµούµε ότι η επόµενη κίνηση της αγοράς θα φέρει το Γενικό ?είκτη αντιµέτωπο µε το ψυχολογικό φράγµα των 2.000 µονάδων.

Ο χαρακτήρας αυτής της κίνησης θα έχει περισσότερο αναδιαρθωτικό χαρακτήρα χαρτοφυλακίων µε έµφαση σε ποιοτικές επιλογές και σταδιακό σβήσιµο των διακυµάνσεων λίγο πριν την εορταστική περίοδο".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.913,52 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 4.77%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 63,05%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 4,45%, ο Mid 40 υποχώρησε 1,17%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,12% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη, με τον έναν εξ’ αυτών να εμφανίζει άνοδο μεγαλύτερη των δεκαεπτά ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κλάδοι υποχώρησαν, με απώλειες άνω του 3%.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση των κερδισμένων βρίσκεται ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (17,54%), ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισε και ο κλάδος Βιομηχανικών Προιόντων και Υπηρεσιών (9,50%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ασφαλειών (-8,27%), του Εμπορίου (-4,52%) και των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (-3,14%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεχνική Ολυμπιακή (38,89%), Μάρακ Ηλεκτρονική (27,78%), Ελφίκο (25,00%), Αττικές Εκδόσεις (23,53%), ΔΕΗ (22,70%), Compucon (22,22%), Γιουρομπρόκερς (22,22%), Δούρος (21,74%), ΣΑΟΣ (21,74%) και Βιοχάλκο (21,08%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Μινωικές Γραμμές (-28,29%), Vivere (-24.17%), Altius ΑΕΕΧ (-20,65%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-18,75%), Ευρωπαϊκή Πίστη (-18,56%), Microland Computers (-17,83%), Fourlis Συμμετοχών (-17,34%), Σφακιανάκης (-15,70%), Πήγασος Εκδοτική (-15,03%) και REDS (-14,58%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v