Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις πέριξ των 1.900 στο ΧΑ

Χαμηλότερα των 1.900 μονάδων κινείται ο ΓΔ με τις τράπεζες να πιέζονται για ακόμη μια συνεδρίαση. Πτώση 1% για ΕΤΕ και Alpha, απώλειες 4,1% για ΙΝΛΟΤ και 2% για τον ΟΤΕ. Τα βλέμματα στη Wall Street.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε καμπή η Wall Street… σε κατοχύρωση θέσεων η Σοφοκλέους. Η αρχική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1.915,8 μονάδες εξαιρετικά ανεμική και αδύναμη από πλευράς συναλλαγών, οδήγησε σε οπισθοχώρηση τους αγοραστές.

Οι πωλητές πήραν κεφάλι και ξεκινώντας τις πωλήσεις τους από τα 14,9 ευρώ της Εθνικής, πίεσαν την τιμή μέχρι και 1,6% χαμηλότερα προς τα 14,34 ευρώ.

Ο FTSE 20 οπισθοχωρεί και πάλι προς τις 970 μονάδες (-1,1%) και ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.880 μονάδες (1,1%).

Οι συναλλαγές των περίπου 20 εκατ. ευρώ θα πρέπει να θεωρηθούν μάλλον αρκετές, καθώς πραγματοποιούνται σε φάση κατοχύρωσης θέσεων και αφορούν σε μετοχές της Εθνικής, Intralot, κυρίως όμως του ΟΤΕ.

Στη μετοχή του Οργανισμού θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός της αντίδρασης που είχε προηγηθεί τόσο σε διάστημα 7 όσο και 30 ημερών. Σημειωτέον πως η μετοχή του ΟΤΕ έχει αποδώσει 25,5% σε διάστημα 30 ημερών, περίπου 7% σε επτά ημέρες, ενώ χθες είχε ενισχυθεί κατά 4,1%.

Τα 10,2-10,3 ευρώ είναι μια απόλυτα δικαιολογημένη περιοχή στήριξης για τον ΟΤΕ, με πιθανή την επαναφορά της μετοχής προς τα 11,2 και 10,8 ευρώ ενδιάμεσα.

Όμως θα επιμείνουμε στην αρχική εκτίμησή μας πως πολλά θα κριθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street και με χρονικό περιθώριο επιβεβαίωσης ή όχι της τάσης επιπλέον μιας το πολύ δυο συνεδριάσεων.

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένει σταθερή η προσφορά σε Eurobank (χαμηλότερα κατά 0,3% προς τα 6,3 ευρώ), χάνει όμως και η Alpha Bank 1,5% στα 7,84 ευρώ, ενώ μετά την βραχυπρόθεσμη αντίδραση διορθώνει μέχρι και 5,2% η Intralot προς τα 3,64 ευρώ.

Χαμηλότερα Μυτιληναίος, Coca Cola, σημαντική πίεση στη ΜΕΤΚΑ (στα 6,98 ευρώ με -5,7%) και χαμηλότερες τιμές προς τα 7,60 για την Πειραιώς (-1,2%).

Αντιδρούν Φουρλής στα 5,56 ευρώ (2,6%), τα Folli Follie στα 6,58 ευρώ (5,8%), ενώ συγκριτικά αυξημένες θεωρούνται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέχρι και 3,6% υψηλότερα στον Αστέρα, στα 4,10 ευρώ της Lamda Development, στα 13,28 ευρώ του Τιτάνα.

Κατά την εκτίμησή μας, μια… αστάθμητη παράμετρος, που θα βρει μπροστά της η αγορά, αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δείχνει να μην πηγαίνει άλλο, στον ασφαλιστικό κλάδο.

Σε σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου γίνεται αναφορά για κινήσεις της Επιτροπής Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης, με στοιχεία χρήσιμα για τον κλάδο.

Μένει να δούμε στη συνέχεια την πορεία βασικών δεικτών, μετοχών, κατά πόσο δηλαδή ο 20άρης μπορεί να βρει στήριξη στην περιοχή των 970 μονάδων και η Εθνική να μην χάσει τα 14,2-14,3 ευρώ.

Ούτως ή άλλως η πλειονότητα των ενεργών παικτών παραμένει σε επιφυλακή και αναμένει τα νεότερα από την Wall Street και από αυτή την άποψη θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη η αρχική προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων.

Πρόκειται κατά κανόνα για κερδοφόρες θέσεις, εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες, ενώ με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην Wall Street η οπισθοχώρηση των αγοραστών λίγο χαμηλότερα θα πρέπει να θεωρηθεί επίσης δικαιολογημένη-αναμενόμενη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v