Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη στο κατώφλι των 1.850 στο ΧΑ

Τελευταία στις ανοδικές αντιδράσεις και πρώτη στις διορθώσεις η Σοφοκλέους, επιβεβαιώνει μια αδυναμία που δεν είναι μόνο χρηματιστηριακή. Απώλειες 2,8% για Alpha, 2,7% για ΕFG. Κέρδη 3% για ΟΤΕ και 0,8% για ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τρία είναι κατά την εκτίμησή μας τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης (δες σχετικό διάγραμμα). Βέβαια, όχι αυτής που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών, αλλά του ενδεχόμενου μιας επόμενης καθαρά τεχνικής μορφής αντίδρασης.

Προς ώρας ο Γενικός Δείκτης ήρθε και «ακούμπησε» σχεδόν στο τελευταίο χαμηλό των 1.801 μονάδων, δημιουργώντας τοπικό πυθμένα στις 1.807,08 μονάδες.

Με συναλλαγές, περισσότερες από χθες, καθώς ξεπέρασαν τα 22 εκατ. ευρώ και με σαφώς υψηλότερο τζίρο σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank και MIG.

Το πρώτο κλειδί αφορά στην πορεία των ξένων αγορών, κυρίως της αμερικανικής. Η έκταση και βιαιότητα της χθεσινοβραδινής διόρθωσης –τέταρτης χειρότερης σύμφωνα με το Marketwatch- αφήνουν, πάντα κατά την εκτίμησή μας, ανοικτό το ενδεχόμενο μιας εξίσου βίαιης ανοδικής εκτόνωσης.

Το δεύτερο κλειδί αφορά στην αδυναμία της ελληνικής αγοράς να ακολουθήσει τις ξένες, όπως επιβεβαιώθηκε τελευταία με την αντίδραση των χρηματιστηρίων από τα χαμηλά τους.

Στον Εκηβόλο αναφέρεται πως η αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά περιορίστηκε στο 4-4,5%, όταν για τον Dow Jones κυμάνθηκε στο 15%, για τον ISE στην Κωνσταντινούπολη στο 17% και τον Δείκτη Αναδυόμενων αγορών κατά περίπου 16% από τα τελευταία χαμηλά.

Ωστόσο, εάν αντιδράσουν τα ξένα χρηματιστήρια, έστω και υποαποδίδοντας το ελληνικό θα ακολουθήσει.

Το τρίτο κλειδί αφορά στις συναλλαγές και την τεχνικότητα βασικών δεικτών, όπως είναι ο Γενικός. Ο χθεσινός τζίρος, ο χαμηλότερος για φέτος, μετά από αυτόν των 101,5 εκατ. ευρώ (10/9), ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη δημιουργίας διπλού πυθμένα στην περιοχή των 1.800 μονάδων. Για αυτή την φάση της αγοράς, πάντα.

Στη μετοχή της Eurobank, που ποντάρουν αρκετοί καθώς επιχειρείται η απομάκρυνσή της από τα ιστορικά χαμηλά, σημειώθηκε πράγματι μια σχετικά καλή αντίδραση, με τη μετοχή να διορθώνει σήμερα μέχρι τα 6,24 ευρώ.

Σε αυτή τη φάση η Eurobank δείχνει ικανή να κρατήσει τα 6,1-6,2 ευρώ.

Μετοχή που βραχυπρόθεσμα πρόσφερε σημαντικές υπεραξίες, ήταν αυτή της ΔΕΗ, που ελάχιστο ημέρας έχει στα 11,16 ευρώ, ενώ πριν από λίγο έχανε 1,9% στα 11,26 ευρώ.

Αντιθέτως συνεχίζεται η διόρθωση για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων κατά 2,8% στα 5,48 ευρώ, πωλητές υπερισχύουν και πάλι στον Τιτάνα που χάνει 4,6% στα 12,40 ευρώ, αλλά και της Coca Cola 3E στα 11,14 ευρώ (-3,9%), Intralot στα 3,5 ευρώ (-4,4%).

Θα πρέπει ωστόσο να κρατήσουμε πως από τον FTSE 20 ο ΟΤΕ υποχωρεί 0,18% στα 10,98 ευρώ και ο ΟΠΑΠ 0,32% στα 18,80 ευρώ.

Σημαντικές όμως είναι οι απώλειες για ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων που απαξιώνονται σταδιακά. Άλλωστε, όπως σημειώνονταν σχετικά στον Χαμαιλέοντα, τα μεγέθη γ’ τριμήνου, η απειλή αναστολής διαπραγμάτευσης, η υποβάθμιση σε επιτήρηση, είναι σύννεφα που θα… πυκνώνουν περισσότερο πάνω από αυτό το μέρος της αγοράς.

Σημαντικές απώλειες για Χατζηιωάννου στα 0,31 ευρώ, Χαλκόρ στα 0,79 ευρώ, Multirama στα 1,90 ευρώ, Aspis Bank στα 0,93 ευρώ, Forthnet στα 0,80 ευρώ, Βαλκάν στα 1,65 ευρώ, Σιδενόρ στα 2,70 ευρώ.

Σημαντικές απώλειες όμως και για Lamda Development, μετά την πρόσκαιρη αντίδραση, την Alapis, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, το Ιατρικό, τη Lavipharm και άλλες μετοχές του μεσαίου χώρου.

Μετά από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 2-2,2% προς τις 1.820 μονάδες, με άλλα 5 εκατ. ευρώ συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v