Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Όπου μικρός κι η μοίρα του!

Όταν συγκρούονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια λέει μια λαϊκή ρήση κι απ' ό,τι φαίνεται έχει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πέφτει με "αναιμικό" τζίρο.

Σοφοκλέους: Όπου μικρός κι η μοίρα του!
Η σημερινή ημέρα δεν θα είναι λογικά διαφορετική για τις ευρωπαϊκές αγορές από εκείνη της επομένης των προηγούμενων μεγάλων ημερήσιων πτώσεων του δείκτη Dow Jones και του S&P 500 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με λίγα λόγια, η συνεδρίαση θα βαφτεί στο "αίμα".

Είναι ίσως παράδοξο αλλά δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη αν η Σοφοκλέους υποστεί συγκριτικά μικρότερες απώλειες σε σχέση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, παρά το γεγονός ότι κάποιος θα περίμενε το αντίθετο λόγω του συσχετισμού της με τις αναδυόμενες αγορές.

Αν όντως συμβεί, θα οφείλεται κυρίως στην παρατηρούμενη κόπωση των πωλητών, παρά στην παρουσία ισχυρών αγοραστών.

Αυτό όμως δεν αλλάζει κάποια δεδομένα που καθορίζουν τη μοίρα της όπως και άλλων που ανήκουν στο γκρουπ των μικρών χρηματιστηριακών αγορών.

Ένα από αυτά είναι η περιορισμένη ρευστότητα και το βάθος της.

Ο μειωμένος ημερήσιος τζίρος των 100 και 150 εκατ. ευρώ δεν είναι η αγορά στην οποία θα ήθελαν να πάρουν μεγάλες θέσεις τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ούτε όμως είναι το χρηματιστήριο στο οποίο θα ήθελαν να παραμείνουν όσοι είχαν λάβει θέσεις από καιρό.

Επίσης, το άσχημο είναι ότι οι θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο συνιστούν μικρό ποσοστό στο συνολικό χαρτοφυλάκιο ενός ξένου fund.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη κι αν ρευστοποιήσει τη θέση του με μεγάλες απώλειες, αφού η Σοφοκλέους δεν έχει βάθος, η επίπτωση στο χαρτοφυλάκιό του θα είναι περιορισμένη.

Επομένως, οι όποιοι ενδοιασμοί είχε στην περίπτωση που είχε μια μεγάλη θέση κάποια από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές δεν υπήρχαν στη περίπτωση της Σοφοκλέους.

Επιπλέον, η ύπαρξη hedge funds που επένδυαν στην Ελλάδα και σε αναδυόμενες αγορές της περιοχής, δίνοντας ώθηση στις μετοχές την καλή εποχή του χρηματιστηριακού ράλι, έγινε μπούμερανγκ στην πτώση.

Ήταν πιο εύκολο να ρευστοποιήσουν τις ελληνικές μετοχές σε σχέση με τις αντίστοιχες από τη ρουμανική ή τη βουλγαρική αγορά.

Όμως, πιο σημαντικό για την πορεία της Σοφοκλέους από εδώ και πέρα είναι η διάθεση που υπάρχει στους διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων του εξωτερικού για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδίως τράπεζες που είναι εισηγμένες σε περιφερειακές χρηματιστηριακές αγορές όπως η Σοφοκλέους.

Η διάθεσή τους είναι από μηδενική έως πολύ μικρή.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μειωμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, ο ξένος διαχειριστής δεν έχει την ίδια διάθεση που είχε πριν έναν χρόνο να ακούσει τι στόρι έχουν να του πουν τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό προφανώς εξηγεί γιατί έχουν μειωθεί πολύ τα roadshows των ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό.

Σε πολλές περιπτώσεις ο ξένος διαχειριστής δεν θέλει καν να το ακούσει αφού η προσοχή του είναι στραμμένη στις μεγάλες εταιρίες των σημαντικότερων χρηματιστηρίων.

Το γεγονός ότι έχουν αρχίσει οι... αποκεφαλισμοί στα τμήματα αναλύσεων των μεγάλων ξένων επενδυτικών οίκων επίσης δεν βοηθά, αφού οι εναπομείναντες αναλυτές πρέπει να καλύψουν περισσότερες εταιρίες και αυτό συχνά οδηγεί στη μη κάλυψη των μικρότερων.

Δεν είναι λοιπόν ρόδινα τα πράγματα για τη Σοφοκλέους από πλευράς ξένης ζήτησης, που καλώς ή κακώς τροφοδότησε το ράλι της περιόδου 2003 - 2007.

Όπου μικρός και η μοίρα του, λοιπόν!

Dr. Money
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v