Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall τραβά (;) χαμηλότερα και τη Σοφοκλέους

Το χθεσινοβραδυνό μίνι-κραχ της Wall εκβιάζει σε άμεση και βίαιη διόρθωση των αγορών. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τυχόν επιβεβαίωση των 1.800 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και αντίδρασης από αύριο-μεθαύριο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σχεδόν τα μισά κέρδη της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά των 7.450 μονάδων, χάθηκαν χθες στη Wall Street. Για συνεδρίαση… μίνι-κραχ στη Wall αναφέρεται σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Ωστόσο, και παρά την απογοητευτική εικόνα των μακροοικονομικών στοιχείων, που δικαιολογούν συνέχιση της διόρθωσης σε βάθος χρόνου όμως, υπάρχει πάντα η παράμετρος της τεχνικότητος των αγορών.

Για να δούμε, καθώς απώλειες της τάξης του 9% σημειώθηκαν και για την τιμή του πετρελαίου.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στη Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε υποχώρηση 1,35%. Και με την τάση να παραπέμπει σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Επιστρέφουν άμεσα οι αγορές σε καθοδικό κύκλο; Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώθηκαν χθες οι χαμηλότερες συναλλαγές για φέτος, καθώς δεν ξεπέρασαν τα 91 εκατ. ευρώ. Το χειρότερο μέχρι χθες επίπεδο τζίρου για φέτος είχε σημειωθεί στις 10/9, με 101,5 εκατ. ευρώ από τα οποία 86,7 εκατ. ευρώ ήταν καθαρές συναλλαγές. Χαμηλές συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί και στις 4/8 (114,7 εκατ. ευρώ) και την 1η/9 (115 εκατ. ευρώ ).

Αναφέρουμε αυτά τα στοιχεία καθώς χθες ορισμένοι μιλούσαν για… εκβιασμό των τιμών τραπεζικών μετοχών και χαρτιών του 20άρη σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτική θεωρούν την περίπτωση της Εθνικής, όπου η υποχώρηση κατά 5,5% στα 13,98 ευρώ πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές μόλις 1,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τουλάχιστον 50% λιγότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών.

Οι αγορές μπορεί να… εκβιαστούν να κινηθούν χαμηλότερα και σε αυτό παραπέμπει η χθεσινοβραδυνή εικόνα της Wall. Όμως η διόρθωση, το μίνι-κραχ αν θέλετε, γίνεται με φοβερή πίεση και σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Και αυτό κατά την εκτίμησή μας παρά τη μεσομακροπρόθεσμη πτωτική φορά δεικτών, μετοχών, δημιουργεί προϋποθέσεις αντίδρασης.

Όλα τα λεφτά, για τη βραχυπρόθεσμη τάση, παίζονται στην αυριανή, κυρίως όμως στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Και αυτό το γνωρίζουν οι παίκτες, διεθνώς.

Για τον Γενικό Δείκτη πρώτη στήριξη παραμένουν τα τελευταία χαμηλά (1.801,9-1.808,2 μονάδες) στις 20-21/11, ενώ για την Εθνική κρίσιμο θεωρείται το εύρος των 12,7-13,2 ευρώ.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v