Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ - ΕΤΕ δεν αποτρέπουν τη διολίσθηση

ΟΤΕ και Εθνική δεν αρκούν για να αντιδράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών και τη διαφαινόμενη αρχική αντίδραση του Dow Jones. Απώλειες για Intralot, Πειραιώς, Eurobank, Alpha.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
ΟΤΕ, Εθνική και διεθνείς αγορές δίνουν τα ρέστα τους. Για να μην παρεξηγούμεθα, όλες οι αναφορές μας για την βραχυπρόθεσμη τάση σχετίζονται κατ’ αρχήν στην κοινή λογική, την τεχνικότητα των αγορών δεικτών-μετοχών και λιγότερο στα θεμελιώδη.

Οσον αφορά στην μεσομακροπρόθεσμη τάση είμαστε και εμείς από αυτούς που παραμένουν απαισιόδοξοι και την βλέπουν πτωτική. Όμως το παιχνίδι δίνεται και βραχυπρόθεσμα.

Γι’ αυτό χρήζει μιας δεύτερης… ανάγνωσης σχετικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη με πολλές ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Τα συμβόλαια του Dow Jones παραπέμπουν σε αντίδραση τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης στην Wall. Κατά 2,3% υψηλότερα «γυρίζει» ο DAX στην Φρανκφούρτη, που επανέρχεται προς τις 4.500 μονάδες.

Για το ΧΑ η κατάσταση είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Με σημαντική υποαπόδοση στην τελευταία ανοδική αντίδραση και εγγενή προβλήματα που κρατούν μέχρι και 0,5% χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.850 μονάδων.

Ο ΟΤΕ μπορεί να αντιδρά προς τα 11,46 ευρώ (4,18%), η Εθνική στα 14,18 ευρώ (1,4%), να κερδίζουν έδαφος Κύπρου (2,95 ευρώ), Motor Oil (8,12 ευρώ), Βιοχάλκο (4,44 ευρώ), Marfin Popular Bank (2,02 ευρώ), ωστόσο χάνει 2,06% η Πειραιώς στα 7,60 ευρώ, 1,3% η Alpha Bank στα 7,60 ευρώ και 2,15% η Eurobank στα 6,36 ευρώ.

Δίνεται όμως η… ευχέρεια σε ορισμένες μετοχές του μικρομεσαίου χώρου (Παρνασσός, Centric, Αττικάτ, Σάνυο, Νηρέας, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, κα) να υπεραποδίδουν.

Όπως επίσης να βγαίνουν λίγο πιο ψηλά πωλητές-αγοραστές στην J&P Αβαξ (2,25 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (3,5 ευρώ), ΔΟΛ (2,02 ευρώ), Τηλέτυπος (7,08 ευρώ), Lavipharm (0,82 ευρώ) και ορισμένων ακόμη από την ίδια κατηγορία.

Όμως παραμένει… η πληγή ανοικτή, χαίνουσα για ένα μεγάλο μέρος της περιφέρειας του ταμπλό, καθώς απαξιώνονται πλήρως Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Compucon, Τεχνική Ολυμπιακή, Επίλεκτος, Μαΐλλης και άλλες εισηγμένες αυτού του μεγέθους.

Αναμφίβολα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου θα έφερνε ένα νέο ξεκαθάρισμα, που κατά την εκτίμησή μας βρίσκεται ακόμη σε πρώτο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v